De prin lume adunate

Dialog cu Himera

Vineri, 21 martie 2008, de la ora 13, la Institutul Cultural Roman (Aleea Alexandru nr. 38, Bucuresti) va avea loc vernisajul expozitiei omagiale Vasile Kazar, intitulate Dialog cu Himera.

"Sub acest generic, care reia titlul unuia dintre cele mai cunoscute cicluri ale maestrului Vasile Kazar (1913-1998), expozitia omagiala pe care o propune Institutul Cultural Roman, readuce in atentia publicului opera unui mare desenator, sef de scoala al noilor generatii de graficieni al caror profesor a fost timp de decenii (1950-1976), influenta sa benefica resimtindu-se pana astazi.

Vasile Kazar este autorul unei opere de o suverana coerenta, unde cartografiaza un teritoriu imaginar, ce-i apartine in exclusivitate. Aceasta lume se recompune din franturi ale unei memorii figurative fabuloase, in care se amalgameaza amintiri din Maramuresul natal, restituit intr-o cheie proprie, precum si secvente vizionare, din istoria tragica a secolului XX.

Supravietuitor al Holocaustului, Vasile Kazar aduce in opera sa una din marturiile cele mai autentice despre un destin dramatic asumat cu luciditate. Desenul sau traverseaza mai multe etape, de la asimilarea linearitatii decorative a stampelor japoneze si humorul breughelian, in evocarea personajelor, trasaturi caracteristice inceputurilor sale, pana la autonomizarea desenului ca limbaj atotcuprinzator, din ultimii ani de creatie, ani pe care actuala selectie ii prezinta cu precadere.

Este o incercare de restituire, chiar daca fragmentara, a creatiei unui artist carismatic , una din marile consiinte artistice ale secolului trecut."


"Spirit razvratit, copil legitim al unei istorii razvratite, insetat de experiente culturale dar si victima a unui timp generator el insusi de experiente-limita, Vasile Kazar a cunoscut in aceasta viata cam tot ceea ce omeneste se poate imagina (...). Intre timp a facut scoala, a desavarsit demnitatea graficii romanesti ca arta autonoma si ca limbaj de sine statator si a lasat in urma multe generatii de graficieni. Si aproape ca nu este un nume important din grafica noastra de astazi care sa nu se revendice, intr-un fel sau altul, de la scoala lui Vasile Kazar, de la gandirea lui plastica ori de la universul sau artistic in care forta, rafinamentul si un umanism profund, oricat ar parea de prafuita aceasta sintagma, fuzioneaza inconfundabil."

Pavel Susara, "Portretul unui alexandrin: Vasile Kazar", Romania literara, septembrie 2006

Vasile Kazar s-a nascut in 1913 la Sighetul-Marmatiei. Dupa colaborari cu ilustratii la reviste ale perioadei si expozitii la Cluj, publica, in 1936, Pita de malai. Cele 12 desene din album, reprezentand scene din viata taranilor din Maramures, sunt expuse, in 1936, la Gleria Contemporaines din Paris, unde artistul frecventeaza atelierele de la "Grande Chaumiere". In 1944-45 este deportat de autoritatile horthyste in lagare de concentrare naziste.

Parintii sai pier in Shoah. Din 1950 pana in 1976 este lector si apoi conferentiar la catedra de grafica a Institutului de Arte Plastice " Nicolae Grigorescu " din Bucuresti. In 1985 i se decerneaza Premiul Uniunii Artistilor Plastici pentru intreaga activitate. Opera sa include valoroase cicluri de ilustratii, precum cele pentru "Elegiile duineze. Sonetele catre Orfeu" de Reiner Maria Rilke, "Craii de Curtea Veche " de Mateiu Caragiale, "Atelierele/Les Ateliers" de Mariana Marin.

Expozitia este deschisa in perioada 21 martie - 21 aprilie 2008.

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Cauta-ti perechea