De prin lume adunate

#poker #joc de carti #as #dama #hobby

Cum sa joci Poker

Tu si prietenii tai ati ramas in pana de idei si nu mai stiti cum sa va mai petreceti timpul liber? Atunci aflati ca in acest caz jocul de poker este una dintre ideile salvatoare. Probabil ca nu te va incanta ideea la inceput si o sa spui ca nu este o noutate, dar ca multe alte jocuri considerate invechite, va ajunge sa te cucereasca intr-o clipa.

Poker-ul este unul dintre cele mai populare, indragite si patimase jocuri de carti din lume. Multi oameni au devenit obsedati de el, trecand peste barierele distractiei si facand din poker o afacere. Dar cum este un joc de noroc , unii dintre ei au reusit sa stranga o adevarata avere de pe urma sa, in timp ce altii au avut ghinionul sa piarda totul. Ce nu trebuie uitat este faptul ca poker-ul este un joc, iar ideea de baza este sa te simti bine.

Istoria acestui joc este discutabila. Poker-ul se aseamana foarte mult cu jocul persan As Nas. Chiar daca pana in 1890, As Nas (cu mult timp dupa descoperirea poker-ului) nu era cunoscut de nimeni, acesta a ajuns sa fie numit tatal poker-ului.

In 1937, R.F. Foster scria in cartea sa, Foster’s Complete Hoyle, ca “jocul de poker, jucat pentru prima data cu cinci carti, dintr-un pachet de 20, in Statele Unite ale Americii, este fara indoiala jocul persan As Nas.” In 1990, istoricii au inceput sa puna sub semnul intrebarii ideea ca poker-ul este un derivat al jocului persan.

Exista dovezi, spun specialistii in domeniu, cum ca poker-ul se trage din jocul frantuzesc poque, joc care a fost practicat in regiunea de unde ar fi plecat poker-ul. Dar nici acesta nu pare a sta prea bine la bazele pokerului pentru ca intervine un joc britanic, care defapt este anulat de un joc german. Explicatii sunt multe, unele mai putin adevarate fata de altele, dar e de inteles pentru ca toata lumea vrea sa stie ca minunatul poker provine din tara sa.

In poker, jucatorii (maxim cinci la numar) mizeaza pe valoarea superioara a combinatiei de carti (cunoscuta sub denumirea de "mana"), aflata in posesia lor. Castigator este jucatorul care detine mana cu cea mai mare valoare sau cel care ramane cu cartile in mana dupa ce toti ceilalti jucatori au renuntat.

Jucatorii primesc fiecare cate cinci carti, din care au voie sa schimbe trei. Regula cu schimbatul a maxim trei carti nu este una sacra, iar unii oameni tind sa o ignore, preferand astfel un joc mai lejer, cu posibilitatea de a schimba toate cele cinci carti. Insa nici schimbarea cartilor nu este obligatore. Poti sa ramai cu aceleasi carti cu care ai inceput jocul.

Mainile sunt comparate folosind un sistem standard de clasificare , iar jucatorul cu cea mai mare mana este castigatorul jocului (asta in cazul in care nu intervine cacealamua despre care o sa cititi mai jos).

Formatii de carti castigatoare (in ordinea crescatoare):

Cartea mare - Daca nici un jucator de la masa nu are o astfel de formatie, atunci castigatorul este cel cu cartea cea mai mare. Aceasta mana este numita simplu, la noi.


O pereche - Doua carti la fel. Ex: doi asi; doua dame etc



Doua perechi - Ex: doi asi si doua dame



Trei carti de acelasi fel - Aceasta mana mai este cunoscuta drept brelan. Ex: trei valeti



Chinta – Aici trebuie sa ai cartile in ordine crescatoare. Ex: 10-J-Q-K-A. Bineinteles ca poti avea si 2-3-4-5-6, dar cartile mai mari vor castiga intotdeauna.



Culoare - Toate cartile sa fie de aceiasi culoare, dar nu intr-o ordine anume. Ex: 3-8-J-A-10 de inima neagra.



Full – Desi este pe locul patru in ordinea ierarhica descrescatoare, full-ul este indragit de multa lume. Pentru a obtine Full trebuie sa ai trei carti de un fel si doua de un alt fel. Ex: trei dame si doi popi.



Careu – Ca sa obti careu trebuie sa ai patru carti de acelasi fel. Ex: patru valeti. A cincea carte nu prea conteaza aici, pentru ca adversaul tau nu poate avea aceleasi carti ca si tine (in cazul in care ar avea si el tot careu), asa ca ori va avea un careu mai mic (ex: patru carti de 9) sau mai mare (ex: patru popi).



Chinta Royala – Cea mai puternica mana pe care o poti avea la un joc de poker. La fel ca si chinta normala, chinta royala presupune obtinerea cartilor in ordine crescatoare, doar ca aici trebuie ca toate sa aiba aceiasi culoare. Ex: 10-J-Q-K-A de inima rosie.



Un alt specific al jocului de poker este cacealmaua – care este si partea cea mai distractiva jocului. Se spune ca un jucator bun de poker nu are nevoie de mult noroc pentru a castiga, deoarece ii poate analiza pe ceilalti jucatori de la masa si isi poate da seama cine are carti bune si cine nu, drept care poate supralicita sau se poate retrage, judecandu-si mai degraba adversarii decat propriul succes. Dar bine, asta este doar o vorba.

Reguli generale

Urmatoarele reguli generale sunt folosite la evaluarea mainilor.

* Cartile individuale sunt evaluate in ordinea urmatoare: A (mare), K, Q, J, 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, A (mic). Asii sunt de valoare mica atunci cand sunt intr-o formatie cu carti valorice mici (ex: A-2-3-4-5. Chinta sau chinta de culoare), iar in celelate cazuri (perechi, trei bucati etc) sunt mari ca valoare.

* Suitele nu au valoare. Ele sunt folosite pentru a determina daca o mana se incadreaza intr-o anumita categorie (in mod special pentru chinta sau chinta de culoare). Daca doi jucatori au maini identice cu exceptia suitelor (3-4-5-6-7 de inima rosie si 3-4-5-6-7 de inima neagra), atunci cei doi impart pot-ul castigat.

* O mana trebuie sa aiba tot timpul cinci carti. In jocurile in care fiecare jucator are acces la mai multe carti, castigatorul este cel care are cea mai buna combinatie de cinci carti.

* Mainile sunt mai intai evaluate pe categorii, apoi pe valoarea cartilor individuale. Spre exemplu, mana cu cele mai mici perechi de carti posibile (2-2-3-3-4) este castigatoare in fata tuturor mainilor cu o singura pereche (A-A-K-Q-J).

Teorema fundamentala a jocului de poker

“Teorema fundamentala a jocului de poker”, introdusa de David Sklansky (jucator profesionist de poker si autor) intr-una din cartile sale, spune ca: “joaca de fiecare data in felul in care ai juca daca ai stii care sunt cartile adversarului si vei castiga, iar de fiecare data cand adversaul tau isi joaca mainile diferit de modul sau obisnuit, lasandu-ti impresia ca stie ce carti ai, tot vei castiga.

Teorema respectiva este piatra de fundatie a multor scheme de strategie ale poker-ului. Spre exemplu, cacealmaua este un mod de a folosi inselatoria pentru a induce adversarii sa joace intr-un mod diferit fata de cum ar fi jucat in mod normal.

Variante ale poker-ului

Pokerul are mai multe variante de joc, toate fiind insa similare. In functie de varianta jucata, mainile pot fi formate folosind carti care sunt ascunse fata de adversari sau dintr-o combinatie de carti ascunse si carti aratate.

Printre cele mai jucate variante de poker intalnim Texas Holdem – unde ai la dispozitie cele doua carti personale plus celelate carti care sunt puse la comun pe masa de joc; Omaha – cu patru la carti personale, dar si celelate carti care sunt puse la comun pe masa de joc; si bineinteles 5 Card Draw – cea mai cunoscuta si utilizata varianta de poker la noi in tara. Se impart cate trei carti tuturor jucatorilor, fiecare jucator avand dreptul sa schimbe ulterior cel mult trei carti, in speranta formarii unor formatii castigatoare.

Cam acestea pot fi spuse in mare despre jocul de poker. Daca stam bine cu teoria, atunci nu ne mai ramane decat practica. Asa ca incarcati-va cu teorii, adunati-va prietenii si pregatiti-va de ore bune de distractie si nervi intinsi, pentru ca poker-ul poate sa schimbe starea omului de la cald la rece si invers in doar cateva secunde.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea