De prin lume adunate

#hobby #cub Rubik #rezolvare cub Rubik

Cum rezolvi rapid un cub Rubik

Distractiv si incitant, cubul Rubik este o modalitate relaxanta de a petrece timpul liber. Creat initial pentru studentii la arhitectura, cubul Rubik s-a vandut pana in prezent in peste 350 de milioane de exemplare in lumea intreaga. Te intrebi cum ar putea fi rezolvat rapid? Iti oferim noi solutia in cele ce urmeaza!


Ce este cubul Rubik


Cubul Rubik este un joc de tip puzzle, inventat in anul 1974 de sculptorul si profesorul de arhitectura Erno Rubik. Numit initial "Cubul Magic", cubul Rubik este cea mai bine vanduta jucarie din lume.

Un cub Rubik clasic are sase fete, formate din 9 patratele in sase culori. Culorile traditionale ale cubului Rubik sunt alb, galben, portocaliu, rosu, albastru si verde. Un mecanism de pivoti permite rotirea independenta a fiecarei fete si astfel si amestecarea culorilor. Pentru a rezolva jocul, fiecare fata trebuie sa aiba o singura culoare.


Cum se rezolva cubul Rubik


Pentru a rezolva cubul Rubik, este recomandat sa se porneasca de la un cub deja rezolvat, pentru a invata metoda. Un cub Rubik este format din 8 piese de colt cu cate 3 culori, 12 piese de margine cu cate 2 culori si 6 piese de mijloc cu cate o culoare.

Exista mai multe metode de rezolvare a cubului Rubik, printre care metoda Fridrich, Petrus sau Roux. Prin metoda Petrus, cubul Rubik este rezolvat in sapte pasi.

Pasul 1. Contruieste un colt 2x2x2, de diferite culori, dupa care alatura o piesa de colt unei piese de margine. Poti folosi coltul rosu, galben, albastru. Asaza marginea rosu - galben langa centrul rosu, dupa care fixeaza marginea albastru - galben intre centrele albstru si galben.

Pasul 2. Extinde combinatia la 2x2x3. Adauga un colt si doua margini pentru a completa cubul.

Pasul 3. Identifica marginile nepotrivite. Ia la intamplare o margine si asaz-o intre centrele respective. Daca nu se potrivesc, alege alta margine. Pentru a retine incercarile facute, poti nota pe hartie.

Pasul 4. Reia pasii 1 si 2 pe un numar mai mic de miscari permise pentru a fixa inca doua colturi si 3 margini. De la aranjamentul 2x2x3, treci la cel 2x3x3.

Pasul 5. Asaza coltul de sus corect si cerceteaza care colturi si-au schimbat pozitia. In cazul in care colturile de pe diagonala sunt gresite, inseamna ca toate cele patru colturi sunt asezate gresit.

Pasul 6. Rasuceste trei dintre cele patru colturi de pe fata de deasupra. Automat se vor misca si marginile de pe aceasta fata, intr-o miscare in oglinda.

Pasul 7. Daca ai ajuns la acest pas, mai ai doar 12 pozitii posibile. Cu o singura miscare, cubul se va rezolva.


Lucruri inedite despre cubul Rubik


Cubul Rubik a fost conceput pentru a dezvolta abilitatile vizuale ale studentilor la arhitectura. Aceasta jucarie a inspirat discursuri politice, tendinte in moda si arhitectura si a dezvoltat numeroase jocuri. In plus, cubul Rubik a dus si la o miscare in arta, denumita Rubikubism.

Cel mai scump cub Rubik a fost realizat in 1995 si a fost estimat la 1,5 milioane de dolari americani. A fost confectionat din amestiste de 22,5 carate, rubine de 34 de carate si smaralde de 34 de carate, incastrate in aur de 18 carate.

Mai mult de 350 milioane de cuburi Rubik au fost vandute in lumea intreaga. Daca toate aceste cuburi ar fi asezate unul peste altul, constructia rezultata ar putea ajunge de la Polul Nord la Polul Sud.



Sursa foto: craziestgadgets.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea