De prin lume adunate

#dans #teatru #cultura #muzica #timisoara #plai

Cultura fara viza la Plai 2008 Timisoara

Vara nu este pe sfarsite, insa, lucrurile bune trebuie anuntate din timp.

Unul dintre evenimentele asteptate ale acestui an este si Festivalul Plai de la Timisoara. desfasurat in perioada 12-14 septembrie, la Muzeul Satului Banatean, festivalul aduce nume sonore ale muzicii est-europene: Alvik din Cehia, "NN", cu Wojciech Kapro si Ryszard Kalinowski din Polonia, dar si alte trupe, precum Al Jawala din Germania, dar si Fanfara Ciocarlia.

 Al Jawala folosesc teme preluate din repertoriul tiganesc si cel de jazz, sustinandu-si originalitatea prin percutie, saxofoane si muzica electronica . Amestec inovator de jazz, funk, ritmuri balcanice, raga-beats si drum'n'bass, cu sound-uri provocatoare, ce trebuie savurate live.

 

Alvik aduc la Plai excelenta linie melodica a clapelor, impulsurile electrice ale sintetizatoarelor, ritmurile creative, flautul cu un sunet extrem de modern si imaginativ si felul in care se intalnesc toate cu basul bine temperat si cu versurile compuse chiar de vocalista trupei, Anya Stuart.

Numele trupei, "tarhana", (din Olanda), vine de la un fel de mancare cu specific anatolian gatit din Bosnia pana in Turkmenistan si din Macedonia in Turcia. Are gustul propriu, de neconfundat, al Orientului, dar din fiecare tara a luat cate o noua savoare.

Sunetele aduse de cei de la Tarhana au ecouri otomane, condimentate cu un groove Sufi electronic, melodii tiganesti, cantece traditionale din Europa de Est si ritmuri ale Magrebului.

Spectacolul de dans contemporan "NN", interpretat de catre doi artisti ai Teatrului de Dans din Lublin, Polonia, e un dans al intrebarilor inspirate de viata legendarului dansator rus Vaslav Nijinski , vesnic scindata de contradictii.

In personajul Nijinski se intrupeaza doi barbati, inconjurati de duhurile persoanelor iubite de Nijinski, scaldate in atmosfera ireala creata de muzica, lumina si efecte vizuale.

Programul PLAI 2008


Vineri, 12 septembrie

19:15 Alvik (Cehia)
20:45 AlJawala (Germania)
22:30 Fanfare Ciocarlia (Romania)

Sambata, 13 septembrie

12:00 - 18:00 - Activitatile Partenerilor Culturali 2008
18.00 Hotel Palindrone (Austria)
19:15 Pannonia Allstars Ska Orchestra (Ungaria)
20:45 Tarhana (Olanda)
22:30 Mariza (Portugalia)

Duminica, 14 septembrie

12:00 - 20:00 - Activitatile Partenerilor Culturali 2008
20:30 "NN" (Polonia)

Pretul biletelor (www.ticketpoint.ro, www.myticket.ro sau in reteaua magazinelor Diverta):

12 septembrie: 30 RON
13 septembrie: 35 RON
14 septembrie: 20 RON

Abonament 12-13-14 septembrie: 55 RON

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Cauta-ti perechea