De prin lume adunate

#arta #fotografie #expozitie #ceausescu #comunis

Comunismul in actualitate

Dupa 19 ani de la Revolutie, subiectul comunismului pare sa fie inepuizant. Suntem pe zi ce trece tot mai fascinanti de “epoca de aur”, de povestile din acea vreme despre cuplul Ceausescu si despre averea lor fabuloasa.

Inca mai privim cu nostalgie imagini care ne infatiseaza vacantele Ceausestilor, faimoasele congrese si vizitele la uzina. Simtim nostalgie pentru tineretea parintilor nostri si noutate pentru cei mai tineri dintre noi pentru care termenul de comunism este doar un cuvant din dictionar.

Anul acesta muzeul de istorie are pregatite pentru publicul larg doua expozitii care aduc in prim-plan acest subiect dureros sau doar nostalgic al societatii romanesti.

Aspecte ale cultului personalitatii in comunism

In perioada comunista, cel mai vizibil si de impact fenomen, care a venit la “pachet”, a fost cultul personalitatii.

Renumele unui singur lider, deseori caracterizat drept "liberator" sau "salvator" al poporului, ridica conducatorul la un nivel aproape divin. Portretul conducatorului apare peste tot, la fel ca si statuile sau monumentele dedicate maretiei si intelepciunii liderului.

Atat Gheorghe Gheorghiu Dej, dar mai ales Nicolae Ceausescu au suferit de aceasta manie . Mecanismul cultului personalitatii a capatat mai ales in anii "epocii Nicolae Ceausescu" o dinamica proprie, in care autoamagirea narcisista a devenit o forma sociala de comportament, in timp ce apelul la bun simt si-a pierdut valabilitatea.

Omagiu celui mai iubit fiu al poporului

Omagiile aduse cuplului Ceausescu au fost extrem de diverse, de la simple scrisori omagiale si pana la cele mai complexe forme de realizare, in marea lor majoritate kitch -uri fara nici o valoare artistica: albume, picturi, sculpturi, machete si multe alte astfel de materiale “promotionale”.

Cuplul Ceausescu primea frecvent daruri constand in diverse obiecte, ca semn al aprecierii poporului supus. Asadar, la Muzeul de Istorie, te poti delecta cu o mostra din istoria cultului personalitatii. Sub amprenta de Aspecte ale cultului personalitatii in comunism, sunt expuse albumele omagiale oferite lui Gheorghe Gheorghiu Dej si lui Nicolae Ceausescu.

Aceste albume erau trimise cu diferite prilejuri, din toate colturile tarii, de catre reprezentanti ai celor mai variate categorii sociale si profesionale, care tineau sa aduca "prinosul de recunostinta" celor aflati in fruntea partidului si a statului.

Praga 40

Tot la Muzeul de Istorie, poti viziona o colectie de fotografii inedite surprinse in timpul invaziei trupelor comuniste in Cehoslovacia.

In august 1968, Leonid Brejnev a decis ocuparea militara a Cehoslovaciei. In noaptea de 20 august 1968, armatele sovietice, alaturi de cele ale tarilor membre ale Tratatului de la Varsovia invadau Cehoslovacia.

In aceeasi perioada, la Praga era programat cel de-al 23-lea Congres International de Geologie la care participa si o delegatie din Romania. Doi dintre membrii acestei delegatii au reusit sa surprinda pe camera foto imagini inedite de la invazia trupelor comuniste. Aceleasi imagini, surprinse atunci, le poti admira acum si poti fi martorul unei file importante din istoria recenta care a marcat evolutia contemporana a Europei.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Cauta-ti perechea