De prin lume adunate

#nicolae steinhardt #robia #manastire #monah #parinte #opere #jurnalul fericirii

Colectie de exceptie: Nicolae Steinhardt

Editura Polirom impreuna cu Manastirea “Sfinta Ana” Rohia editeaza impreuna opera integrala a lui .

Seria de autor insumeaza operele lui Steinhardt, atit cele de dinaintea intrarii in monahism, cit si cele de dupa aceasta data, si cuprinde peste 20 de volume.

Miercuri, 30 iulie, ora 13.00, la o zi dupa comemorarea de la Manastirea "Sfinta Ana" Rohia a lui , Biblioteca Judeteana "Petre Dulfu" din Baia Mare va gazdui prima lansare a noii serii de autor.

La eveniment vor prezenta I.P.S. Bartolomeu Mitropolitul Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, P.S. Justinian Episcopul Maramuresului, P.S. Justin Hodea Sigheteanul, Silviu Lupescu, Virgil Bulat, , Florian Roatis si Stefan Iloaie.

Primele cinci volume ale seriei



“ Jurnalul fericirii este in egala masura o opera de bilant existential (asemenea Luntrei lui Caron a lui Lucian ), dar si una conturind devenirea si cristalizarea unei constiinte - in toate componentele ei: teologica si morala, civica si politica, estetica etc.”, este de parere ingrijitorul noii editii.

Daruind vei dobindi. Cuvinte de credinta

Volumul reprezinta o sinteza a textelor si a gindirii teologice ale lui Steinhardt, dar si o incununare a tuturor scrierilor cunoscutului critic si eseist increstinat in inchisoarea de la Jilava si calugarit la Manastirea Rohia din Maramures.

“Predica sa, actuala si dinamica, vine din suflet si se rosteste prin intelect, este imbibata in credinta si in increderea in Hristos, dar foloseste si datele stiintei, se adapa din Sfanta Scriptura si curge spre cititorul stiut si nestiut.

Totul pentru ca el, autorul, ne vrea crestini - adica “sa te faci fratele lui Hristos... sa te faci, tu, Hristos”, observa Stefan Iloaie, ingrijitorul editiei.

In genul... tinerilor

In 1934, Steinhardt publica, sub pseudonimul Antisthius, volumul parodic In genul... tinerilor. Spectrul literaturii studiate este destul de vast: “nu numai literatura “noii generatii”, ci si avangarda interbelica ori literatura stingista de tip Petre Bellu sau Panait Istrati.

Sint parodiati nu numai autori si opere, ci si categorii, grupuri literare: titluri gen “Unui de stinga-dreapta”, “Unui tinar doctor”, “Unei reviste de avangarda”, “Unui autor de piese de teatru cu masse” vizeaza, in fapt, tot atitea directii culturale sau ideologice”, cum remarca George Ardeleanu , ingrijitorul volumului.

Articole burgheze

Steinhardt isi continua in Revista “masacrul” din volumul de debut, semnand episodic tot “Antisthius” si parodiind acum stilul revistelor Criterion si Vremea, precum si pe Eugen Ionescu.

 

 

Principiile clasice si noile tendinte ale dreptului constitutional

Un excurs prin cartea cu care a obtinut titlul de doctor in , ce apare acum intro noua editie, “este de natura sa descopere o fateta mai putin cunoscuta a activitatii si personalitatii lui N. Steinhardt , si anume aceea de cercetator si ginditor avizat asupra problemelor juridice si politice”, apreciaza Florian Roatis.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Cauta-ti perechea