De prin lume adunate

#valentine's day #valentin #sfant

Cine a fost Sfantul Valentin

Din vechime, luna februarie este luna dragostei, a cadourilor oferite persoanei iubite si a momentelor romantice petrecuta alaturi de aceasta. Cel care a facut cunoscuta aceasta sarbatoare a fost Valentin . Prin curajul si bunatatea lui, acest sfant a facut ca ziua de 14 februarie sa fie o zi a iubirii in lumea intreaga.

Sfantul – medicul tamaduitor

 

Dar cine a fost acest sfant? Despre nu se cunosc foarte multe date. Biserica Catolica recunoaste trei sfinti cu acest nume. Exista mai multe legende despre Sfantul Valentin . Unele spun ca a fost un preot, altele ca a fost un medic sau martir. Nici data nasterii lui Valentin nu se stie cu exactitate, insa daca am merge pe firul uneia dintre legende am afla ca acesta a fost un medic foarte priceput, care ii ajuta pe cei care sufereau de diferite boli.

Medicul Valentin era un barbat credincios, care credea in Dumnezeu si insufla aceasata dragoste si pacientilor. Faima medicului Valentin a ajuns pana la urechile paznicului inchisorii din oras care avea o fata oarba. Incercase toate leacurile, insa nimic nu ii aduse fiicei sale lumina ochilor.

Credinta lui Valentin a ajuns si la urechile imparatului roman, care l-a acuzat de erezie si l-a condamnat la moarte. Din inchisoare, Valentin le trimitea pacientilor sai scrisori de incurajare pe care le incheia cu formule precum "cu drag, al tau", "nu te-am uitat", "cu drag si prietenie", "al tau Valentin". Se pare ca aceste forumle au fost inventate chiar de Valentin, care le-a folosit pentru prima oara. Valentin nu a uitat-o nici pe fata paznicului inchisorii, careia i-a trimis o . In scrisoare se afla si o floare, si, potrivit legendei, in momentul in care fata a deschis scrisoare i-a revenit vazul.

Sfantul Valentin - martirul

 

O alta legenda spune ca Sfantul Valentin era un martir al imperiului roman. In anii domniei lui Claudius, Valentin ii ajuta pe crestini sa scape de torturile din inchisori, unde erau batuti si chiar omorati. Imparatul insa l-a prins si l-a executat la pedeapsa cu moartea in anul 270. Valentin a fost executat in ziua de 14 februarie 270, iar pana la moartea sa le trimitea prietenilor mesaje de imbarbatare in care le spunea “Amintiti-va de Valentin” si “Va iubesc”.

Sfantul Valentin – preotul cu dragoste de Dumnezeu

Ultima dintre legendele despre Sfantul Valentin spune ca acesta era un preot in timpul domniei lui Claudius al II-lea, denumit si Claudius Gothicus. Acest imparat daduse o lege prin care interzieca casatoria soldatilor tineri, care erau mult mai folositori, insa preotul Valentin a continuat sa-i casatoreasca pe tineri in secret. Pentru ca refuzase sa creada in zeii pagani si continua sa casatoreasca tineri, preotul Valentin a fost prins si condamnat la moarte. 

In timpul sederii sale in inchisoare, Valentin se indragosteste de fiica temnicerului. In ziua in care a fost executat, pe 14 februarie 270, Valentin ii trimite fetei pe care o iubea o ultima scrisoare, in care se semneaza cu "Al tau Velentin". Aceasta formula se foloseste si in zilele noastre cu ocazia sarbatorii de Sfantul Valentin.

Tot ce se mai stie despre Valentin este ca el a fost un barbat curajos, iubit de toata lumea, care l-a randul sau isi iubea apropiatii. Ziua de 14 februarie a ramas astfel in istorie ca o zi dedicata iubirii, iar Sfantul Valentin a devenit protectorul indragostitilor.

Desi circula numeroase legende despre Sfantul Valentin, toate au cateva lucruri in comun . Executarea sa pe 14 februarie 270 si scrisorile din inchisoare catre apropiatii sai, in care formulele de incheiere erau "Al tau Valentin", "Va iubesc" sau "Cu drag", ne fac sa credem ca acest personaj a existat si a inspirat milioane de oameni care sarbatoresc iubirea.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea