De prin lume adunate

#lectura #chick lit #literatura #roman

Chick-lit pentru femei independente

Umor savuros, povesti de dragoste sau problemele de zi cu zi ale femeii moderne si de cariera sunt cateva dintre caracteristicile literaturii chick lit . Daca vrei sa te destinzi dupa o zi agitata sau sa patrunzi intr-o lume de poveste, luxoasa si captivanta poti incerca cu un roman special scris de femei pentru femei .

 

Ce este chick lit?

 

Chick lit este un gen de literatura orientat catre femeile moderne, cu varste intre 20 si 30 de ani. Prima carte de acest gen a fost romanul lui Helen Fielding, din 1996, Jurnalul lui Bridget Jones . Majoritatea romanelor chick lit au in prim-plan femei tinere si stilate, care locuiesc in orase mari si agitate. In mod frecvent, povestea cartii urmaresteste problemele personale si profesionale ale femeilor.

Chick lit inseamna de asemenea si carti scrise de femei pentru femei, iar cele care le citesc au varste cuprinse intre 20 si 60 de ani. De cele mai multe ori, acest gen de literatura este usurel, umoristic si aduce in prim plan probleme din viata reala cu care se confrunta femeile, inclusiv probleme legate de greutate sau diverse dependente, in special cele legate de moda.

Tonul umoristic si sarcastic al acestor carti este un plus pentru cititoarele care simt ca vorbesc cu cea mai buna prietena. De cele mai multe ori, personajul principal al cartii locuieste departe de familia sa si are numeroase probleme afective. O carte chick lit implica de cele mai multe ori si povestea unei relatii amoroase.

Chick lit este si o forma de fictiune pentru feministe. Aceste gen de femeie are o cariera solida, insa este interesata si isi doresti o relatie si o familie. Femeia din genul acesta de literatura este inteligenta, spirituala si in cautarea succesului profesional si personal. De cele mai multe ori, finalul nu este unul fericit, insa femeia invata mai multe despre sine insusi si despre pasii pe care trebuie sa ii faca in viata.

 

De ce sa citesti chick lit?

 

"Cred cu adevarat ca poti fi fericita, chiar daca ai implinit deja 33 de ani si ai fundul de marimea a doua mingi de bowling", spune Bridget Jones, eroina care a devenit simbolul femeilor singure. Cartile din genul chick lit sunt savuroase, au un umor debordant, sunt usor de citit si accesibile tuturor. Acest gen de literatura este unul in care femeile se regasesc.

Cartile chick lit sunt pline de viata si amuzante, numai bune de citit in momentele in care ne simtim cu moralul la pamant sau dupa o zi obositoare la serviciu. Genul acesta de literatura te va relaxa si te va face sa te transpui in pielea unor femei precum cele din serialul Sex and the City. Rasfoind aceste carti vei primi solutii nostime la problemele cu care te confrunti in fiecare zi, fie ca este vorba despre probleme profesionale, fie de natura amoroasa.
Cartile chick lit iti ofera intr-un timp scurt sfaturi despre cum sa iti organizezi mai bine viata, cum sa iti gasesti un iubit, cum sa fii in pas cu moda sau cum sa faci fata situatiilor limita de la serviciu. Si nu in ultimul timp, vei descoperi povesti de dragoste moderne, dar nemuritoare .

 

Ce carti chick lit gasesti in Romania?

 

Literatura chick lit are un succes covarsitor in statele europene si mai ales in America. Femeile tinere, de cariera si cu un program alert, sunt din ce in ce mai atrase de acest gen de literatura care le scoate din rutina zilnica si le ofera doza de umor si buna dispozitie.

Urmand acest trend, si editurile din Romania au adus pe piata din Romania colectii destinate exclusiv femeilor. Editurile Polirom si Humanitas propun doua colectii pline de energie pentru femeile independente: Cocktail si Chic. Jane Green, Sophie Kinsella, Jane Fallon, Alison Grambs sau Meg Cabot sunt cateva dintre autoarele de succes ale caror carti le vei gasi traduse si in Romania.

 

Sunt aiurita si se ia de Caprice Crane

 

Publicat in peste zece tari, "Sunt aiurita si se ia" a castigat Romantic Times Book Reviews Award, fiind desemnat cel mai bun roman chick lit al anului 2006. Eroina cartii, Heaven, frumoasa, haioasa si cu capul in nori, lucreaza la o firma de PR din New York, iar singura ei grija e sa se casatoreasca. Insa viata ei, cu profesie si ganduri de maritis cu tot, e data peste cap. Ajunge chelnerita intr-un restaurant de fite si in blocul ei se muta un tip la fel de zapacit ca ea, Brady Gilbert. Intre Heaven si acest barbat cu farmece de Hugh Grant incepe un joc de-a soarecele si pisica, condimentat cu umor si tensiune. Cartea se gaseste la editura Humanitas, la pretul de 28 de lei.

 

Pe urmele lui Alice de Clare Naylor

 

Dupa ce si-a pierdut jobul, iubitul si apartamentul din Londra, toate intr-o saptamana, Alice isi ia lumea-n cap si sare-n primul avion spre insoritul Los Angeles, ademenita de o slujba glam ca PR al starurilor, o garderoba de designer si un bronz ca din reviste. Insa Orasul Ingerilor e plin de ispite si, pe langa rochiile Donna Karan si pantofii branduiti, Alice se pricopseste cu cel mai sic accesoriu: un tip necunoscut care-i lasa scrisori pe prag. Cartea se gaseste la editura Humanitas, la pretul de 29 de lei.

 

Probeaz-o si pe-asta, de Susan Redstone

 

Probeaz-o si pe-asta! Ghid lunar de shopping si stil, noua ta fashion bible, te ajuta sa navighezi fara efort printre meandrele modei si ale stilului. Vei invata cum sa-ti organizezi dulapul, cum sa te imbraci in functie de anotimp, care sunt musthave-urile din garderoba oricarei fete si, nu in ultimul rand, ce sa-ti achizitionezi cand incep reducerile. Susan Redstone te invata cum sa faci cumparaturi ca o experta si cum sa arati fabulos luna de luna, indiferent de ocazie. Cartea se gaseste la editura Humanitas, la pretul de 26 de lei.

 

Iti amintesti de mine? de Sophie Kinsella

 

Iti amintesti de mine? este una dintre cele mai reusite parodii ale "vietii de lux, la inaltime". Eroina romanului, Lexi Smart, se trezeste intr-un spital londonez si are o mare surpriza. Dintii ei sunt perfecti. Corpul ei, la fel. Are o geanta Louis Vuitton . Abia scapata dintr-un accident de masina, si-a pierdut o bucata consistenta de memorie, mai precis trei ani, si este pe cale sa afle cat de mult s-au schimbat lucrurile intre timp. Cumva, Lexi a reusit sa ajunga dintr-o fata muncitoare de 25 de ani o mare afacerista de 28, care locuieste intr-un penthouse superb, are o asistenta personala de shopping, un grup de noi prieteni fermecatori si urmeaza o dieta fara carbohidrati. Cartea se gaseste la editura Polirom, la pretul de 28.20 de lei.

 

Jurnalul lui Bridget Jones de Helen Fielding

 

Scris sub forma insemnarilor zilnice, de un comic absolut irezistibil,  ale unei femei "de treizeci si ceva de ani", in lupta cu singuratatea, kilogramele in plus, fumatul, alcoolul si avansurile sefului, Jurnalul lui Bridget Jones a devenit o carte-cult pentru tinerii de pretutindeni. Satira indrazneata a relatiilor umane din zilele noastre, romanul este gustat de publicul cititor de toate varstele. Cartea se gaseste la editura Polirom, la pretul de 15.49 de lei.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea