De prin lume adunate

#concurs #humanitas #timp liber #humanitas fiction #certitudine #jurnal in piatra #premiul pulitzer

Certitudine - un roman despre copilarii devastate

Ne aflam in Malaysia in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial. Matthew si Ani se ascund in craterele bombelor japoneze care cad necontenit peste satul lor natal. Ca sa isi mai alunge frica de razboi si de viitor, cei doi isi spun povesti.

Daca doresti sa castigi doua romane de top, participa la concursul pe care www.acasa.ro il organizeaza impreuna cu editura Humanitas Fiction. Ai sanse mari sa iti imbogatesti biblioteca deoarece vom avea patru castigatori. Vei castiga doua volume ale cartii Crertitudine de Madeleine Thien a carei recenzie te invitam sa o citesti in continuare. Ceilalti doi castigatori se vor delecta cu jurnal in piatra de Carol Shields , roman castigator al Premiul Pulitzer.

"Spunea ca am putea face fata la cei mai rau, daca pur si simplu am renunta sa mai cautam certitudinea. Dar care dintre noi este capabil sa renunte la asa ceva?" In acest fel incepe romanul Certitudine.

Intamplarile din carte se desfasoara pe mai toate continentele. Actiunea incepe in Canada unde aflam despre doctorul Ansel care este trist pentru ca i-a murit sotia in somn. In capitolele urmatoare, actiunea sare in Asia, intr-un sat devastat de razboi din Malaysia.

Locuitorii din Sandakan se apara de razboiul care a sosit, pe neanuntate, peste ei. Astfel, se ascund in jungla unde, multi dintre ei, mor de foame. Exista oameni care, insa, fac cu totul alte alegeri. De exemplu, tatal lui Matthew decide sa colaboreze cu atacatorii. Aceasta hotarare ii va salva familia pentru moment. La sfarsitul razboiului, insa, japonezii nu arata niciun pic de mila pentru fostul colaborationist. In plus, baiatul si mama sa sunt obligati sa plece din Sandakan pentru ca oamenii se uita acuzator la ei si ii urasc.

Aceasta tragedie ii va urmari toata viata pe Ani si pe Matthew. Intr-un fel sau altul, pana la sfarsitul vietii, vor tanji unul dupa altul.

Care este legatura dintre doctorul Ansel, sotia acestuia si cei doi copii din Sandakan, ramane sa afli citind aceasta carte.

Jurnal in piatra, cartea - surpriza      

Jurnal in piatra a fost desemnat cartea anului 1995 de revista Lire, a fost distins cu Pulitzer Prize si Governor General’s Award si a fost nominalizat la National Book Critics Circle Award si Man Booker Prize.

In 1905, in Manitoba, se naste Daisy Goodwill , iar la inceputul anilor '90 isi gaseste sfarsitul inconjurata de familie. Ce se intampla in acest rastimp? Strabatem anii, si uneori oceanele, si urmarim cu sufletul la gura filmul unei existente traite sub auspiciile dragostei si durerii, catastrofelor si fericirii, dezamagirilor si bucuriei.

Dornica sa experimenteze tot ceea ce viata are sa-i ofere, insatiabila Daisy isi asuma rand pe rand felurite roluri – iubita, sotie, mama, amanta –, incercand, pana in ultima clipa, sa-si vindece spaima ca ar putea sa dispara din propria-i poveste. Astfel, din faptele marunte ale vietii ei, vazute prin lentila maritoare a istoriei, se naste o aventura extraordinara, misterioasa si pasionanta.

Poate v-ar placea sa credeti ca lui Daisy Goodwill nu i-a mai ramas nici un pic de veselie, dar nu e adevarat, pentru ca ea traieste si in afara povestii ei, nu numai inauntru. Anotimpurile vin si trec: golf, tenis, prietenele ei, gradina – toate astea si dragostea aceea neajutorata, tainica, pe care o are pentru corpul sau. Are ceva emotionant, de fapt, felul in care a invatat sa anunte durerea si sa o indeparteze – totul dintr-o singura suflare, reusind astfel sa dispara, am putea spune, din propria ei viata. Are un talent aparte pentru anularea de sine.

Insa Daisy nu dispare. E prezenta pana la ultima fila a povestii sale pe care o umple cu bucuria de a fi trait o aventura irepetabila: aceea de a fi fost ea insasi.

Daca vrei sa iti completezi biblioteca cu aceste carti, participa la concursul nostru si in data de 6 aprilie, vei afla daca ai castigat. 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea