De prin lume adunate

#unde iesim #timp liber #saline # saline romania

Cele mai frumoase saline din Romania

Salinele Praid, Turda, Slanic Prahova sau Cacica sunt unele dintre cele mai frumoase din Romania. Sunt destinatii ideale si pentru persoanele care sufera de diverse afectiuni respiratorii.

Salina Praid

Salina Praid este una dintre cele mai mari mine de sare din tara si Europa. In inima muntelui de sare se ajunge cu autobuzul, apoi accesul in salina se face coborand 300 de trepte abrupte. Aerul este puternic ionizat, deosebit de eficient in tratarea afectiunilor respiratorii.

Tratamentele se fac sub supravegherea unei echipe medicale care mai sustine programe de gimnastica si respiratie alese pentru fiecare boala in parte.

Primul nivel, cel destinat turistilor, se intinde pe 1.300 de metri, iar cel care vine aici are parte de tot confortul: baze de tratament, cafenele, biliard, biblioteca, locuri de distractie si chiar o galerie retrasa, unde oamenii se pot ruga.

Salina Turda

Salina Turda este un ansamblu de mine, amenajate pentru a putea fi vizitate de turisti, fara un efort deosbit. Este un important obiectiv turistic si un important centru de tratament si recuperare. In zilele toride de vara poate reprezenta un placut loc de refugiu, datorita temperaturilor scazute dar constante din salina, 10 - 12 grade Celsius.

Cei ce viziteaza locul au posibilitatea de a face tratamente, sport dar pot admira si culorile sarii cu ajutorul unei "roti panoramice". Unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Salina Turda este Mina Rudolf. In cadrul vizitei vei putea admira cele 13 punti corespunzatoare fiecarui etaj si chiar juca bowling, minigolf, fotbal si ping-pong.

Alt punct de atractie este amfiteatrul unde se organizeaza diferite evenimente si care are o capacitate de 180 locuri. Roata Uriasa cu 5 gondole care urca si coboara este preferata turistilor. In Mina Terezia se afla un lac format din apa de la suprafata acumulata in urma precipitatiilor, dar si spectaculoasa Casacada de Sare.

Galeria Franz Iosef, Sala Crivacului, Sala de Apel si Scara Bogatilor sunt alte obiective ale salinei.

Salina Slanic Prahova

In Salina Unirea de la Slaniv Prahova sunt sculptate in sare busturile lui Burebista, Traian, Decebal, Eminescu si statuia lui Mihai Viteazul. Lucrarile miniere au inceput in anul 1938, iar exploatarea sarii din aceasta mina s-a efectuat intre anii 1943 - 1970.

Mina este alcatuita din 14 camere. Dupa 1970 mina a devenit obiectiv turistic, iar in subteran este amenajat si un sanatoriu pentru bolnavii astmatici carora li se asigura asistenta medicala de specialitate. Una din camerele subterane gazduieste un muzeui storic in sare, "Sala Genezei", in care se pot admira busturile lui Traian si Decebal. In alte camere sunt amenajate terenuri de fotbal si handbal si pista de alergari.

Salina Cacica

Salina Cacica este o salina aflata in localitatea Cacica, judetul Suceava. Descoperirile arheologice din 1989 de la Cacica au atestat ca aici a existat una din cele mai vechi exploatari de sare recristalizata din saramura din Europa, datate din perioada culturii Starcevo-Cris din neoliticul timpuriu. In jurul anului 1780, in locul unde se afla astazi localitatea Cacica au fost descoperite zacaminte de sare.

Intrarea in mina se face pe trepte de brad vechi de peste 200 de ani, mineralizate de saramura ce a patruns in lemn. Temperatura in mina este de aproximativ -15 grade Celsius. Printre atractiile salinei se numara capela romano-catolica Sf. Varvara, Capela ortodoxa, Lacul Sarat si Sala de dans.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea