De prin lume adunate

#Pestera Vantului #Pestera Dambovicioara #Pestera Scarisoara #Pestera Muierii #Pestera Ursilor

Cele mai frumoase pesteri din Romania

In Romania exista peste 12 mii de pesteri, unele dintre cele mai frumoase din Europa. Cele mai importante pesteri ale Romaniei au fost descoperite cu sute de ani in urma si reprezinta atractii deosebit de interesante pentru turistii din tara sau de peste hotare.



Pestera Ursilor


Pestera Ursilor este una dintre principalele destinatii turistice din Muntii Apuseni si una dintre cele mai vizitate pesteri din tara noastra. A fost descoperita in anul 1975, in urma unei dinamitari executate la cariera de marmura din zona.

Pestera se afla in judetul Bihor, langa localitatea Chiscau, in comuna Pietroasa, la o altitudine de 482 de metri. Numele pesterii vine de la fosilele de ursi de caverne, Ursus Spelaeus, care au fost descoperite aici.

Pestera Ursilor are o lungime de peste 1500 de metri, iar interiorul este compus din formatiuni de stalactite si stalagmite. Pestera se viziteaza de marti pana duminica, intre orele 10.00 - 17.00. Pretul unui bilet este de 15 lei integral si 10 lei redus.


Pestera Muierii


Pestera Muierii este prima pestera electrificata si amenajata pentru vizitare din Romania. Este situata in judetul Gorj, in localitatea Baia de Fier. A fost sculptata in calcarele mezozoice de pe marginea sudica a Masivului Parang, de catre raul Galbenul. Numele pesterii vine din vremurile in care barbatii plecau la razboi, iar femeile si copiii ramasi acasa se adaposteau in aceasta pestera, pentru a nu fi ucisi de dusmani.

Pestera Muierii are o lungime de 3600 de metri si este formata din patru nivele. Etajul rezervat turistilor se afla la 40 de metri inaltime si are o lungime de 573 de metri. Cuprinde mai multe incaperi si formatiuni spectaculoase, completate de grupuri de stalactite si stalagmite.

Pestera se viziteaza zilnic, intre orele 9.00 - 20.00 (vara) si 9.00 - 17.00 (iarna). Pretul unui bilet este de 5 lei integral si 2 lei redus.


Pestera Scarisoara


Pestera Scarisoara este cea mai mare pestera cu gheata din Romania. Pestera este situata in Muntii Apuseni, la o altitudine de 1165 de metri. Are 105 metri adancime si 720 metri lungime. Ghetarul din pestera nu s-a topit niciodata cu toate ca are o vechime de circa 3.000 ani. Temperatura medie nu trece de un grad Celsius vara si coboara pana la -7 grade Celsius iarna.

Pestera este dispusa in mai multe sali: Sala Mare, Biserica, Rezervatia Mare, Galeria Coman si Rezervatia Mica.

Vizitarea se face doar cu un ghid. Intrarile grupurilor de 20 - 50 de persoane se face la ore fixe: 9.00, 10.20, 11.40, 13.00, 14.20, 15.40, 17.00. Pretul de intrare este de 5 lei.


Pestera Dambovicioara


Pestera Dambovicioara este una ditnre cele mai dezvoltate din tara. Este situata in zona culoarului Rucar - Bran. S-a format in calcarele de varsta jurasica ale Masivului Piatra Craiului, datorita actiunii apelor paraului Dambovicioarei. Este o pestera calda, cu 10 - 12 °C, cu o umiditate moderata si strabatuta de un usor curent de aer.

Pestera se viziteaza de luni pana vineri intre orele 9.00 - 17.00, iar in weekend intre orele 8.00 - 18.00. Pretul unui bilet este de 5 lei integral si 2,5 lei redus.


Pestera Vantului


Pestera Vantului este cea mai mare pestera din Romania. Se afla in Muntii Padurea Craiului, in apropiere de localitatea Suncuius. Are o lungime de 52 de metri, insa doar oa mica parte din pestera este accesibila turistilor.

Pestera Vantului a fost descoperita in anul 1957. Numele se datoreaza curentilor puternici de aer care se simt in special la intrare.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Cauta-ti perechea