De prin lume adunate

#manastiri #manastiri moldova #manastirea agapia #manastirea voronet # manastirea tismana

Cele mai frumoase manastiri din Romania

Moldova si Maramures sunt doua dintre cele mai frumoase zone ale Romaniei, cu traditii frumoase, pastrate din strabuni. In aceste regiuni nu trebuie sa ratezi unele dintre cele mai vechi si cunoaste manastiri ale tarii, ctitorite de voievozii Romaniei.

 

manastirea agapia


Manastirea Agapia este o manastire ortodoxa de maici, situata pe valea paraului Agapia, in judetul Neamt. Este una dintre cele mai mari manastiri de maici din Romania, avand peste 300 de maici.

Manastirea a fost construita intre anii 1641 - 1643. Frescele pictate au fost realizate de Nicolae Grigorescu, intre anii 1858 - 1861. Manastirea poarta hramul Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavril.

La sfanta Manastire Agapia se gaseste si o colectie de arta medievala si religioasa si o biblioteca cu manuscrise vechi.
 

Manastirea Curtea de Arges


Manastirea Curtea de Arges se afla in judetul Arges si a fost fondata de catre Neagoe Basarab . A fost construita intre anii 1512 - 1517. Manastirea poarta hramul "Adormirea Maicii Domnului".

De-a lungul timpului manastirea a suferit numeroase lucrari de restaurare. Forma actuala a fost data de arhitectul francez Andre Lecomte du Nouy si de arhitectul roman Nicolae Gabrielescu. Lucrarile de refacere au fost terminate in anul 1885 iar biserica a fost sfintita la 12 octombrie 1886.

La Manastirea Curtea de Arges se afla moastele Sfintei Filofteea, parti din moastele Sfintilor Serghie, Vach si a Mucenitei Tatiana. Tot aici se gaseste si Evanghelia Invierii din Sambata Mare , scrisa cu litere de aur de Regina Elisabeta. De asemenea aici odihnesc ramasitele pamantesti ale Regilor Ferdinand si Carol I, precum si ale reginelor Elisabeta si Maria.
 

Manastirea Neamt


Manastirea Neamt este o manastire ortodoxa de calugari din judetul Neamt. Este cel mai mare si mai vechi asezamant monahal din Moldova. A fost atestata documentar in anul 1407, insa aici au existat activitati monahale inca din secolul XII. Manastirea a fost ctitorita de voievodul Petru Musat. Biserica din incinta manastirii a fost ctitorita de Sfetan cel Mare la sfarsitul secolului XV.

In incinta manastirii se afla doua biserici, doua paraclise, turnul-clopotnita cu 11 clopote si un muzeu cu o colectie de arta bisericeasca si sala tiparului. Tot aici se gaseste si icoana Maicii Domnului, pictatat in anul 665, in Israel.
 

Manastirea Putna
 

Manastirea Putna este un lacas monahal ortodox, unul din cele mai importante centre culturale, religioase si artistice romanesti.

A fost supranumita "Ierusalimul Neamului Romanesc". Manastirea a fost un important centru cultural. Aici s-au copiat manuscrise si au fost realizate miniaturi pretioase. Lacasul detine un bogat muzeu manastiresc, cu broderii, manuscrise, obiecte de cult si icoane.

Manastirea a fost ctitorita de Stefan cel Mare intre anii 1466 - 1469. La aceasta manastire se afla si mormantul lui Stefan cel Mare.
 

Manastirea Tismana


Manastirea Tismana este cel mai vechi asezamant monahal din tara Romaneasca. Ctitorul manastirii este cuviosul Nicodim cel Sfintit. Acesta a ales locul, arhitectura si decoratiunile manastirii. Constructia a fost realizata cu sprijinul material al domnitorilor Radu Negru Voievod, Dan I si Mircea cel Batran.
 

manastirea voronet

 

Manastirea Voronet este situata in judetul Suceava. A fost ctitorita de Stefan cel Mare in anul 1488. De mici proportii, biserica face parte dintre putinele monumente de arhitectura religioasa din nordul Moldovei care-si pastreaza in mare masura forma initiala.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea