De prin lume adunate

#lacul rosu #lacul bucura #Lacul Vidraru #Lacul Sfanta Ana #Lacul Zanoaga

Cele mai frumoase lacuri din Romania

Lacurile Sfanta Ana, Vidraru, Rosu sau Bucura sunt unele dintre cele mai frumoase din tara. Ofera peisaje naturale spectaculoase, aer curat, dar si posibilitatea practicarii sporturilor extreme.



Lacul Bucura


Lacul Bucura este cel mai mare lac glaciar din Romania, cu o suprafata de aproape 9 ha. Acesta se afla in Parcul National Retezat la o altitudine de peste 2000 m altitudine. Lacul are o adancime de 15 metri.

Este alimentat de cinci izvoare principale. Lacul Bucura este destinat persoanelor iubitoare de natura si munte. Dupa ce vei ajunge aici poti face ascensiuni si catre Varful Peleaga, Varful Bucura sau Varful Judele.


Lacul Zanoaga


Lacul Zanoaga, cunoscut si sub numele de Taul Zanoaga este un lac glaciar din Muntii Retezat. Este cele mai adanc lac de acest gen din Romania. Are o adancime de 29 de metri si cel mai mare volum de apa. Este format intr-un circ glaciar.

Taul Zanoaga este unul din multele lacuri glaciare din Carpatii Meridionali, care sunt munti recunoscuti ca avand cel mai dezvoltat relief glaciar din tara. In Muntii Retezat se gasesc cele mai multe lacuri glaciare din Romania, aproximativ 80. Pe locul doi se afla Muntii Parang cu 30 de lacuri.

Lacul Zanoaga a fost populat cu pastravi, iar pescuitul este permis doar in perioada 1 mai - 14 septembrie.


Lacul Sfanta Ana


Lacul Sfanta Ana este singurul lac de origine vulcanica din Romania, dar si din Europa. Este situat la o altitudine de 946 metri in masivul Ciumatul Mare, aproape de Tusnad. Lacul a luat nastere pe fundul craterului unui vulcan stins, denumit Ciomatu din masivul vulcanic Puciosu.

Zona a fost declarata rezervatie naturala. Langa lac se afla mlastina Mohos, care poate fi vizitata numai cu ajutorul unui ghid. Lacul este considerat cel mai curat din Romania, dar si din lume datorita apei distilate, care insa nu este potabila din lipsa sarurilor minerale. Langa lac se afla o capela romano-catolica cu hramul Sfintei Ana.

Lacul si-a capatat numele si datorita legendelor locale. Potrivit legendelor, Ana este o tanara obligata de parinti sa se marite din interes. Fuge insa in seara nuntii si se arunca in lac


Lacul Rosu


Lacul Rosu se afla in judetul Harghita si este un baraj natural aflat la o altitudine de 980 metri, intr-o mica depresiune montana. Lacul este situat lângă Cheile Bicazului, la poalele Hăsmasului Mare, în apropierea orasului Gheorgheni din judesul Harghita. Este cel mai mare lac natural montan din România.

Potrivit legendei, o fata pe nume Estela traia in aceste locuri. Ea s-a indragostit de un flacau care a cerut-o de nevasta, dar nu au apucat insa sa se casatoreasca deoarece baiatul a plecat in armata.

Intr-o zi, fata a fosta rapida de un talhar care i-a promis multe bogatii dac se va casatori cu el. Fata a implorat stancile si muntii sa o ajute. Legenda spune ca a inceput sa ploua torential, iar toata apa stransa de prin vai s-a adunat acolo si a format Lacul Rosu.


Lacul Vidraru


Lacul Vidraru este un lac de acumulare, creat in anul 1965 de Barajul Vidraru in judetul Arges , pe raul Arges, pentru productia de energie electrica. Situat intre Muntii Fruntii si Masivul Ghitu, lacul aduna apele raurilor Capra, Buda si ale catorva afluenti directi.

Suprafata totala a lacului este de 893 hectare. Construirea barajului Vidraru a durat cinci ani si jumatate. La data de finalizare s-a situat pe locul 8 in Europa si pe locul al 20-lea in lume.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea