De prin lume adunate

#unde iesim #timp liber #catedrale #catedrale romania #catedrale ortodoxe

Cele mai frumoase catedrale ortodoxe din Romania

Daca pornesti la drum prin Romania, nu rata catedralele mitropolitane aflate in unele dintre cele mai frumoase orase ale Tarii. La Timisoara, Cluj, Sibiu sau Iasi ai ocazia sa admiri capodopere arhitecturale.

Catedrala Mitropolitana din Timisoara

Catedrala Mitropolitana din Timisoara este una dintre dintre cele mai impunatoare si valoroase cladiri ale orasului. Este si una dintre cele mai mai marcante opere de arhitectura din Romania. Este situata in centrul orasului si poarta hramul Sfintilor Trei Ierarhi.

Catedrala impresioneaza prin dimensiunile sale, specificul arhitectural sau turlele cu inlvelisul de tigla smaltuita. A fost construita intre anii 1936 - 1940 dupa schitele arhitectului Ioan Troianescu. Edificiul are 11 turle, turnul principal avand 84 de metri. Turnurile catedralei dispun de sapte clopote mari.

Stilul arhitectural al Catedralei Mitropolitane din timisoara imbina traditia religioasa romana cu cea bizantino-moldoveneasca. Acest stil este regasit si la manastiri precum cele de la Cozia si Prislop si sunt specifice secolului XIV.

Catedrala adaposteste Moastele Sfantului Iosif cel Nou de la Partos, fostul Mitropolit al Timisoarei, in secolul XVII. Tot in aceasta catedrala se gasesc peste 3000 de volume rare de carte bisericeasca, peste 800 de icoane si picturi, 130 de obiecte bisericesti, artefacte de metal pretios si vesminte bisericesti.

Catedrala Mitropolitana din Sibiu

Catedrala Mitropolitana din Sibiu a fost construita intre anii 1902 - 1906, pe locul unei biserici grecesti care a servit pana atunci drept catedrala episcopala. A fost ctitorita de mitropolitul Ioan Metianu si construita dupa planurile arhitectilor Virgil Nagy si Joseph Kammer. Catedrala poarta hramul Sfanta Treime.

Lacasul de cult prezinta caracteristicile unei bazilici bizantine si este o copie la scara redusa a Catedralei Sfanta Sofia din Istanbul. Catedrala Mitropolitana Sfanta Treime a fost inclusa pe lista monumentelor istorice din judetul Sibiu.

Catedrala Mitropolitana din Iasi

Catedrala Mitropolitana din Iasi a fost construita in urma decretului dat de domnitorul Sandu Sturdza. Piatra de temelie si ridicarea lacasului de cult au fost realizate intre anii 1833 - 1839, in timpul mitropolitului Veniamin Costachi.

Planurile arhitecturale au fost realizate de arhitectii Reywald si Bucher. Catedrala a fost refacuta in perioada 1880 - 1887, dupa planurile arhitectului Alexandru Orascu. Sfintirea catedralei a avut loc pe data de 23 aprilie 1887, iar la ceremonie a participat si regele Carol I.

In anul 1889, la catedrala au fost aduse Moastele Sfintei Cuvioase Parascheva, ocrotitoarea Moldovei, sarbatorita la 14 octombrie. Pictura interioara a catedralei a fost realizata de Gheorghe Tatarescu.

Catedrala Mitropolitana din Iasi are trei hramuri: Sfanta Cuvioasa Parascheva (14 octombrie), Intampinarea Domnului (2 februarie), Sfantul Mucenic Gheorghe (23 aprilie).

Catedrala Mitropolitana din Cluj

Catedrala Mitropolitana din Cluj a fost ridicata intre anii 1923 - 1933 la initiativa episcopului Nicolae Ivan. Este o constructie masiva, foarte spatioasa, cu balcoane laterale si turle. Cupola catedralei a fost conceputa dupa modelul catedralei Sfanta Sofia din Istanbul.

Catedrala Mitropolitana din Cluj dispune de 4 clopote mari. Poarta hramul "Adormirea Maicii Domnului".
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Cauta-ti perechea