De prin lume adunate

#carti #poveste #craciun #sarbatori #mos craciun

Cele mai citite carti despre Craciun

Multe carti s-au scris de-a lungul timpului despre sarbatoarea Craciunului si a lui mos Craciun. Chiar daca nu toate au reusit sa surprinda magia si frumusetea celei mai asteptate sarbatori ale crestinatatii exista unele care au facut din tema Craciunului o poveste speciala si importanta.

O poveste de Craciun de Charles Dickens

Ebenezer Scrooge este un negustor morocanos si zgarcit, care ii cicaleste fara mila pe toti cei din jurul sau. Doarme singur in pravalia sa, iar in somn este vizitat de trei spirite, care il poarta, pe rand, in trecut, prezent si viitor, aratandu-i ca viata sa nu este decat un nesfarsit lant de rautati.

Ebenezer isi da seama ca toate aceste greseli pe care le-a facut vor trebui platite in cele din urma si le roaga pe spirite sa-i mai acorde o sansa de a se indrepta. Ebenezer se hotaraste ca, de-acum inainte, sa-si duca viata in spiritul intelegerii si armoniei Craciunului.

Cum a furat Grinch craciunul de Dr. Seuss

Este Ajunul Craciunului si in Whoville toata lumea se pregateste de sarbatoare: decoreaza, canta si pregateste cadourile. Grinch uraste Craciunul si pe toti cei care-l sarbatoresc. El hotaraste ca a venit timpul sa puna la cale un plan prin care sa impiedice venirea Craciunului. 

El fura tot ce pregatisera cei din Whoville: brazi, cadouri, ornamente. Dupa tot ce facuse, el se asteapta ca a doua zi sa nu fie Craciun si toata lumea sa fie suparata. Acest lucru insa nu se intampla si Grinch isi da seama ce inseamna cu adevarat spiritul Craciunului.

Noaptea din Ajunul Craciunului de Clement Moore

In 1822 episcopul Clement Clarke Moore a scris un poem de Craciun lung pentru fiicele sale numit “O descriere a unei vizite din partea Sfantului Nicolae”. Poemul lui Moore este in mare parte responsabil pentru imaginea moderna a lui Mos Craciun ca un “spiridus batran si vesel”, corpolent si cu magica putere de a cobori pe un semineu dintr-o singura miscare.

Poemul lui Clement Moore a ajutat la popularizarea ajunului Craciunului. Tot Clement Moore este responsabil si pentru raspandirea traditiei conform careia Mos Craciun asteapta sa se culce copiii ca sa lase cadouri.

In 1881 caricaturistul politic Thomas Nast s-a ajutat de poemul lui Moore pentru a crea prima infatisare a Mosului modern. Nast este cel care i-a dat lui Mos Craciun costumul rosu cu alb, atelierul de jucarii de la Polul Nord, nevasta sa, doamna Claus si sacul cu jucarii.

O noapte de iarna de Ruth Bell Graham

Povestea scrisa de Ruth Bell Graham aduce in prim plan istoria si traditiile adevarate ale Craciunului si ale iubirii lui Dumnezeu. Un  tanar este prins de un viscol iscat pe nepregatite in munti si se adaposteste in cabana construita de bunicul sau cu multi ani in urma. In cabana locuieste o femeie care ii ingrijeste glezna ranita. Viscolul se intesteste si mai tare si cei doi raman captivi in cabana. In tot acest timp, femeia spune povesti despre Dumnezeu si implicarea lui in istoria umanitatii.

Cea mai frumoasa serbare de Craciun de Barbara Robinson

In fiecare an un mic oras sarbatoreste Craciunul si in fiecare an este la fel. Alice Wendleken o intruchipeaza intotdeauna pe Fecioara Maria, iar Elmer Hopkins pe Iosif.  Insa, anul acesta totul se schimba. Dupa ce Helen Armstrong, cea care organiza in fiecare an festivitatile, isi rupe piciorul, Grace Bradley preia conducerea.

Aceasta schimbare este o veste proasta pentru copiii sai care sunt mereu personaje la serbare, cu toate ca nu isi doresc acest lucru. Nici sotul sau, care in timpul serbarilor statea acasa, nu este prea fericit. Lucrurile insa se primesc rolurile principale si toata lumea ii ocoleste. Cand totul pare ca se indreapta catre dezastru, copiii se aduna si transforma sarbatoarea ratata in cel mai frumos Craciun de pana atunci.  

Cutia de Craciun de Richard Paul Evans

Cutia de Craciun este povestea unui cuplu care accepta sa aiba grija de o femeie batrana si vaduva. Pe masura ce Craciunul se apropie, femeia il indeamna pe Richard sa petreaca mai mult timp cu familia sa. Ea este nemultumita de obsesia barbatului dupa succes si bani in detrimentul familiei.

Batrana femeie il indeamna sa isi revizuiasca prioritatile, dar Richard este mereu mult prea ocupat ca sa ii asculte sfatul. De-abia in momentul in care Mary este pe patul de moarte realizeaza ce incearca aceasta sa ii spuna.

scrisori de la mos craciun de J.R.R. Tolkien

In luna decembrie copiii lui J.R.R. Tolkien asteaptau cu nerabdare plicurile de la Polul Nord. Inauntrul lor descopereau o scrisorica de la Mos Craciun. Scrisorile lui Mos Craciun ascundeau minunatele povesti de la Polul Nord.

Cum au fugit toti renii ide la Pol Nord, cum Ursul-Polar s-a catarat pe varful Polului ca sa caute gluga mosului, dar Polul s-a rupt la mijloc si a cazut pe acoperisul casei lui Mos Craciun, iar bietul urs a aterizat direct in sufrageria mosului sau cum s-a sfaramat Luna in patru bucati sunt doar cateva din povestile lui Mos Craciun.

Polar Express de Chris Van Allsburg

Polar Express spune povestea unui copil care in ajunul Craciunului sta cuminte in pat. Deodata, un tren magic se opreste in fata casei sale, iar baiatul este invitat sa urce intr-o calatorie spre Polul Nord. Trenul este plin cu multi alti copii, toti in pijamale. La Polul Nord copiii ii vad pe renii lui Mos Craciun care se pregateste pentru impartirea cadourilor. Baiatul este primul care isi poate alege primul cadou. El ii cere mosului unul dintre clopoteii de la sania sa. Baiatul primeste clopotelul si il pune in buzunarul pijamalei.

Mai tarziu descopera ca avea o gaura in buzunar si  clopotelul se pierduse. In dimineata de Craciun sora sa gaseste un mic cadou langa brad. Baiatul descopera ca in cutia de cadou se afla clopotelul pe care Mos Craciun l-a gasit si pe care i l-a returnat. Atat el cat si sora sa aud sunetul clopotelului atunci cand suna, insa parintii lor nu. Se spune ca numai cei ce cred in Mos Craciun il aud.

Daca te atrag povestile de Craciun, mai citeste si:

Legendele Pomului de Craciun
Povestea lui Mos Craciun
Traditii de Craciun in jurul lumii
Renii lui Mos Craciun
Targuri de Craciun
Spiridusii lui Mos Craciun
De ce primim cadourile de la Mos Craciun in ghetute?
Traditia vascului de Craciun
Superstitii de Craciun
Cum aluneca Mos Craciun pe cos?
De ce ne dorim un Craciun cu zapada
Delicatese de Craciun

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea