De prin lume adunate

#vulcanii noroioşi #rezervatie vulcanii noroiosi #vulcanii noroiosi buzau

Ce vizitam azi: Vulcanii Noroiosi

Daca vrei sa petreci cateva ore departe de aglomeratia orasului, poti face o vizita la rezervatia naturala Vulcanii Noroiosi. Aceasta formatiune naturala este unica in Romania si printre putinele din Europa si lume.

 

Ce sunt Vulcanii Noroiosi


Vulcaniii Noroiosi sunt cratere in miniatura, care se formeaza cu ajutorul gazelor naturale care provin de la mai mult de 3000 de metri adancime. Contactul acestor gaze cu panza freatica si solul argilos de la suprafata formeaza mici conuri care emana o lava de culoar gri, rece.

Vulcanii Noroiosi au aceeasi structura ca si vulcanii adevarati, in interiorul lor procesele fiind similare. In Romania, aparitia acestor vulcani se datoreaza emanatiilor de gaze, aducand la suprafta noroi.

Vulcanii Noroiosi se intind pe o suprafata de aproximativ 30 de kilometri si reprezinta un fenomen unic in Romania. Sunt de asemenea si printre putinii din Europa, unde se gasec in special vulcani noroiosi submarini.

Vulcanii Noroiosi din Romania au fost descoperiti in anul 1867 de catre francezul H. Cognand, in timpul unor prospectiuni petroliere. De altfel, intre cele doua razboaie mondiale, zona era una dintre cele mai productive zone petroliere din lume.
 

Ce vezi la Vulcanii Noroiosi


Peisajele pe care le ofera acesti vulcani sunt unice in Romania. In afara unui aspect selenar, datorat alunecarilor de teren, aici se intalnesc o serie de plante deosebite, unice la noi in tara. Aceste plante sunt caracteristice unei zone central asiatice.

Printre aceste plante se numara Nitraria schoberi si Obione verrucifera, unice in Europa. De altfel, aceste plante sunt declarate monumente ale naturii.

Zona Vulcanilor Noroiosi a fost declarata rezervatie naturala in anul 1924, iar in anul 1995 a fost inclusa in registrul national si european al rezervatiilor. Vulcanii Noroiosi din Romania sunt forme de natura unice. In lume nu exista altfel de zone cu vulcani noroiosi fosili si activi cu atatea forme tipice.
 

Cum ajungi la Vulcanii Noroiosi


Vulcanii Noroiosi se gasesc in Paclele Mari si Paclele Mici, la 12 km de Berca, in Buzau. Aici se ajunge cu masina pe drumul spre Buzau. Din Buzau se continua pe DN10 spre Brasov, pana la kilometrul 18. Aici se intra in localitatea Satuc apoi se merge spre Berca, apoi catre Paclele Mari si Paclele Mici.

In rezervatia Vulcanii Noroiosi fumatul este strict intrezis, iar pretul de intrare este de 4 lei pentru adulti si 2 lei pentru studenti.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Cauta-ti perechea