De prin lume adunate

#ce vizitam azi #templu coral #iudaic #evrei #sinagogace vizitam azi #sinagoga

Ce vizitam azi: Templul Coral

Daca in plimbarile voastre prin centrul Bucurestiului , in zona Unirii ati trecut prina fata unei cladiri impunatoare, din caramida rosie si v-ati intrebat ce adaposteste ea, ei bine, cu siguranta era Templul Coral , una dintre cele mai mari si importante edificii religioase de rit iudaic din Romania.
Templul Coral din Bucuresti este cel mai mare lacas de cult iudaic din capitala. Cladirea a fost construita intre anii 1864-1866 si a suferit de-a lungul timpului mai multe modificari. In prezent, Templul Coral este considerat monument istoric .
Mic istoric
Templul Coral din Bucuresti a fost construit in anul 1864, la initiativa unui evreu polonez, Isaac Leib Weinberg. Weinberg era membru al Comunitatii Cultului Israelit Modern din Bucuresti si a propus realizarea unei sinagogi in Bucuresti, dupa modelul celor aflate in Viena, Dresda sau Paris. Edificiul din Bucuresti este o replica a Sinagogii Tempelgasse din Viena.
In anul 1857, comunitatea evreiasaca cumpara un teren in Mahalaua Stelei cu scopul construirii unei sinagogi impresionante si in acelasi an este realizata si prima varianta a Templului Coral.
Lucrarile au inceput in 1864, iar arhitectii care au realizat planurile de constructie au fost vienezii I. Enderle si Gustav Freiwald. Inaugurarea templului a fost insa amanata din cauza unui incendiu. Templul Coral a fost incendiat de nationalistii romani care erau impotriva acordarii cetateniei romane evreilor. Dupa renovare, templul a fost inaugurat in iulie 1867 de catre rabinul Antoine Levy. La ceremonie au participat reprezentanti ai guvernului si diplomati.
De-a lungul timpului, templul a suferit numeroase modificari arhitecturale, atat la exterior, cat si la interior. In 1940 a fost afectat de cutremur, iar in ianuarie 1941 a fost devastat de legionari. De-abia in 1945, Templul Coral a fost renovat in intregime, insa cu materiale mai ieftine.
Arhitectura Tempului Coral
Planurile arhitectonice initiale ale templului erau realizate dupa modelul Cortemplului Israelit din Viena. Templul are subsol, parter si doua etaje, iar interiorul este impartit in trei nave. In partea centrala este acoperit de o bolta semicilindrica, iar arcadele largi, pe doua niveluri, despart nava centrala de cele laterale. Candelabrele, lampadarele si arcadele intregesc interiorul spectaculos al sinagogii, iar mobilierul are influente maure.
Evenimente la Templul Coral
In prezent, Templul Coral este unul dintre cele mai frumoase edificii din Bucuresti care inca mai oficiaza servicii religioase. Templul este unul dintre cele mai frecventate sinagogi din Romania. In fata templului este amplasat si un monument in forma unei menore in memoria victimelor Holocaustului. Cele mai asteptate sarbatori ale comunitatii evreiesti, celebrate si in Templul Coral, sunt Hanukkah (Sarbatoarea Luminii) si Purim, cea mai vesela sarbatoare a iudaismului.
Unde se afla Templul Coral
Templul Coral din capitala este situat pe strada Sfanta Vineri, la numarul 9, in centrul Bucurestiului, in zona Unirii.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Cauta-ti perechea