De prin lume adunate

#unde iesim #bucuresti #biserica #patriarhie #mitropolie

Ce vizitam azi: Patriarhia Romana

catedrala patriarhala reprezinta centrul credintei ortodoxe romanesti si se afla pe singurul deal al Bucurestilor, pe Dealul Mitropoliei. Catedrala este locul in care credinciosii se strang la principalele sarbatori religioase pentru primi binecuvantarea patriarhului si a asculta slujbele religioase.

 

Scurt istoric

 

Catedrala Patriarhala din Bucuresti dateaza din secolul XVII-lea si a fost ctitorita in 1656 de voievodul Tarii Romanesti, Constantin Serban Basarab. Biserica din cadrul complexului patriahal poarta hramul Sfintilor Imparati Constantin si Elena si a fost sfintita in anul 1658 de Patriarhul Macarie al Antiohiei si al Intregului Orient, impreuna cu Mitropolitul Stefan al Tarii Romanesti si cu episcopii de Ramnic si de Buzau. In timpul domniei lui Radu Leon, biserica a fost pictata si a devenit si resedinta mitropolitana.

Complexul Patriahal este compus din Catedrala Patriarhala, Palatul Patriarhal si Palatul Patriarhiei si reprezinta centrul credintei ortodoxe romanesti. De-a lungul timpului, Patriarhia a trecut prin mai multe reparatii si modificari. Catedrala Patriarhala a fost construita dupa modelul Manastirii de la Curtea de Arges. Pictura murala , realizata in stil neobizantin, a fost realizata de Dimitrie Belizarie, intre anii 1932-1935. Catapeteasma este ornamentata cu sculpturi filigrane poleite in aur, iar Usile si Icoanele Imparatesti au fost lucrate in email de Otilia Oteteleseanu.

sfantul dimitrie cel Nou este patronul spiritual al Bucurestiului, iar in ziua de 27 octombrie, atunci cand se praznuieste, oameni din toate colturile tarii vin in pelerinaj la moastele sfantului. Moastele Sfantului Dimitrie cel Nou se afla aseazate intr-o racla din argint si au fost aduse in 1774, din satul Basarabi. Tot la Patriarhie se gasesc si mormintele unora dintre patriarhii Bisericii Catolice: Miron Cristea , Nicodim si Justin Moisescu. In complexul patriarhal se mai gaseste si clopotnita, realizata de domnitorul Constantin Brancoveanu in anul 1698, un monument funerar in forma de stalp rotund, Palatul Patriarhal, Paraclisul Palatului Patriarhal, ridicat in timpul domniei lui Gheorghe Duca si trei cruci din piatra care formeaza Troita.

La Catedrala Patriarhala din capitala s-a realizat in 1688 Biblia de la Bucuresti, prima traducere completa a Bibliei in limba romana. Aceasta biblie este un document foarte valoros si a jucat un rol important in dezvoltarea limbii romane literare. Catedrala Patriarhala este unul dintre cele mai valoroase monumente istorice de arta religioasa ale Romaniei. Stilul arhitectonic adoptat este o combinatie intre arhitectura domnitorilor Matei Basarab si Constantin Brancoveanu.

Catedrala Patriarhala are si rol de necropola. De-a lungul timpului, aici si-au gasit odihna vesnica numerosi mitropoliti si domnitori ai Romaniei. Aici au fost inmormantati Radu Voda Leon, sotia sa, Luchia Doamna, mitropolitii Teodosie, Mitrofan, Daniil, Stefan II, Neofit I, Filaret I, Grigorie II, Cosma, Dionisie Lupu, Grigorie Dascalul, Neofit II, episcopi si ierarhi si reprezentanti ai lumii laice si membri ai familiilor boieresti: Cretulescu, Ghica, Vacarescu, Racovita, Balaceanu, Corbeanu sau Tufeanu.

 

Unde se afla Catedrala Patriarhala

 

Catedrala Patriarhala se afla pe Aleea Dealul Mitropoliei, la numarul 21, in zona Piata Unirii.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea