De prin lume adunate

#bucuresti #pasajul macca vilacrosse #pasaj #ce vizitam azi

Ce vizitam azi: Pasajul Macca Villacrosse

Pasajul Macca Villacrosse este unic in Bucuresti. Are forma unei potcoave alungite si uneste Calea Victoriei cu strazile Lipscani si Eugen Carada si este o bijuterie a arhitecturii de sfarsit de secol XIX. Chiar daca pasii ne-au purtat de nenumarate ori prin acest pasaj, poate nu ne-am ridicat niciodata privirea spre acoperisul de sticla, spre vitralii sau statuile  somptuoase de la intrare.

Putina istorie

Pasajul Macca Villacrosse nu a fost proiectat ca un pasaj, insa de-a lungul timpului aceasta forma a devenit necesara dezvoltarii orasului si fluidizarii circulatiei. Pe la 1830, pe locul in care exista in prezent pasajul, se afla un teren viran si Hanul Campineanu, al carui proprietar era Ion Campineanu, comandor de batalion.

Dupa moartea parintilor sai, Campineanu vinde partea sa de avere fratilor Petrache si Ioan Serafim. Petrache Serafim se casatoreste si are cinci fete. Doua dintre ele se casatoresc cu Xavier Villacrosse si Mihalache Macca, care au dat si numele pasajului.

Xavier Villacrosse era un arhitect catalan, scolit la Paris care devine arhitect sef al orasului Bucuresti si care a proiectat primele cladiri de tip occidental in capitala. La casatoria cu Polixenia Serafim primeste ca zestre partea din zona Eugen Carada, unde se gasea Hanul Villacrosse.

Tot in aceasta zona urma sa se contruiasca Palatul Filarmonicii, insa proiectul a esuat. In locul lui a fost cladit un hotel, care avea cateva camere la etaj, iar la parter adapostea o cafenea. Hotelul era de fapt un bordel, foarte cunoscut in acele timpuri. Catre sfarsitul secolului, Hanul Villacrosse a fost daramat si inlocuit cu un ansamblu de cladiri moderne.

In 1890 a fost construit si pasajul Villacrosse, dupa modelul pasajelor urbane care existau in marile capitale ale Europei si a fost executat cu doua aripi, in jurul hotelului. Pasajul a fost dat in folosinta in 1891, si in el se gaseau 53 de magazine si 30 de apartamente.

Pasajul Macca - Villacrosse lega la sfarsitul secolului XIX Banca Nationala de Calea Victoriei si de Strada Lipscani , cea mai circulata artera comerciala a Bucurestilor. La intrarea dinspre strada Eugen Carada, pasajul este strajuit de un portal monumental, cladirile din pasaj sunt prevazute cu ornamente din stuc, iar daca vei ridica privirea spre acoperis, vei observa ca rotonda de la intrare este acoperita cu un vitraliu de sticla.

In trecut, pe langa magazine si apartamente, pasajul a fost si sediul primei burse de valori din Bucuresti, iar in perioada comunista si-a schimbat denumirea in Pasajul Bijuteria, dupa numele unui magazin de pe Calea Victoriei.  

Localuri cu aroma orientala in pasajul Villacrosse

Dupa epoca comunista, pasajul Villacrosse si-a reluat numele initial si a fost renovat, iar sticla care il acoperea a fost schimbata cu una de culoare galbena. Locul magazinelor de altadata a fost luat de restaurante si cafenele.

Daca pe la orele amiezei ti se face foame, si te afli in centrul Bucurestiului, in pasaj poti manca linistit, intr-o atmosfera calda si intima. In pasaj vei gasi un bar oriental, Valea Regilor, unde se fumeaza narghilea si se bea cafea egipteana, cafeneaua Blues Cafe, un bistro, un restaurant chinezesc si un bar de degustat vinuri. Recent, pasajul Villacrosse este si locul noptilor tale zbuciumate. Aici se gaseste si un club, Opium Stage.

Bistro-ul Vilacrosse este un loc intim, placut, unde se asculta numai muzica romantica si se servesc preparate ardelenesti cu accente din bucataria ungureasca, renumita pentru mancarea predominant picanta si pentru extraordinarele dulciuri "de casa". Blues Cafe este faimoasa datorita numeroaselor solicitari pentru filmari de videoclipuri sau reclame, insa muzica blues confera localului farmec si autenticitate.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea