Mic istoric
Cladirea actualului observator astronomic din Bucuresti a apartinut amiralului Vasile Urseanu , un mare pasionat al astronomiei. El a construit aceasta cladire in anul 1910, sub forma unei corabii ancorate in centrul orasului Bucuresti.

"Mi-am construit casa in forma de yacht, avand o cupola de observator, ca in acelasi timp cand fac observatii cu luneta, sa am senzatia ca plutesc si pe mare", spunea amiralul Vasile Urseanu in memoriile sale. In timpul vietii, amiralul organiza serate si petreceri speciale la care principala atractie o reprezenta observarea corpurilor ceresti cu luneta instalata in cupola cladirii.
Dupa moartea amiralului, in 1926, sotia acestuia, Ioana Urseanu are grija de cladire cativa ani, insa in 1933 o doneaza municipalitatii orasului Bucuresti, care instaleaza aici sediul pinacotecii, unde erau pastrate colectii de tablouri. Toate materialele care faceau referire la pasiunea amiralului, astronomia, sunt mutate in subsolul cladirii. In anul 1950, cladirea isi gaseste adevarata menire, aceea de Observator Astronomic. De-a lungul timpului, observatorul a avut mai multi directori, care s-au implicat activ in promovarea acestui muzeu. Matei Alexescu (1950-1964, 1975-1978), Ion Corvin Singeorzan (1968-1982)si Harald Alexandrescu (1984-2005) sunt cei trei directori care au slujit aceasta institutie. In prezent, instituia are doi angajati, un muzeograf si un referent.
Cine a fost Vasile Urseanu

Dupa terminarea studiilor a efectuat numeroase calatorii militare in Insula Sfanta Elena, Capul Bunei Sperante sau in portul Rio de Janeiro. Vasile Urseanu a fost unul dintre fondatorii primei Societati Nationale de Navigatie Maritima. Pe langa activitatea de om al marilor, Vasile Urseanu era pasionat de astronomie. Dupa trecerea in rezerva si-a dedicat tot timpul sau acestei pasiuni. In 1908 a fost ales primul presedinte al Societatii Astronomice Romane.
Observatorul Astronomic

Pentru o noapte instelata, Observatorul Astronomic din Bucuresti este locul perfect. In fiecare vineri si sambata, observatorul te asteapta sa faci o calatore pana la marginea Universului. Calatoria se va face folosind un program de astronomie. In cadrul programului “Spectacol de planetarium” vei patrunde intr-o lume fantastica. Dupa un tur al cerului vizibil de pe Terra vei zbura catre Luna. Dupa ce vei observa craterele lunare, vei privi si sistemul solar. Vei face o calatorie contra cronometru printre planete si sateliti, dupa care vei ajunge la marginea sistemului solar.

La Observatorul Astronomic din Bucuresti au loc si cursuri de astronomie. Acest curs are o traditie de peste 20 de ani si incepe in luna noiembrie si se desfasoara cu o frecventa de o sedinta pe saptamana. Cursul de adreseaza atat incepatorilor, cat si celor ce detin deja cunostinte de astronomie. Sedintele despre sistemul solar, galaxii, de astrofizica si cosmologie vor fi insotite de aplicatii si observatii astronomice . Cursantii vor avea acces la instrumente astronomice, vor beneficia de asistenta la observati si vor primi materiale suport. Detalii despre curs se pot obtine la numarul de telefon 021.212.96.44.
Cand se poate vizita

Programari se pot face doar in cazul grupurilor foarte mari. Pretul unui bilet de intrare este de 5 lei integral si 3 lei redus, pentru elevi, studenti si pensionari. Taxa de fotografiere este de 15 lei, iar taxa de filmare de 35 lei pe ora.
Unde se afla
Observatorul Astronomic se afla situat pe Bulevardul Lascar Catargiu, la numarul 21, in centrul capitalei, intre Piata Romana si Piata Victoriei. Mai multe informatii poti obtine la numarul de telefon 021.212.96.44.