De prin lume adunate

#arges #muzee #muzeul golesti

Ce vizitam azi: Muzeul Golesti

Muzeul Golesti ( judetul Arges ) este primul muzeu dedicat ocupatiilor poporului roman.

Muzeul Golesti se afla la mai putin de 10 kilometri de municipiul Pitesti, pe DN 7 (Bucuresti-Pitesti-Ramnicu Valcea-Sibiu-Deva-Arad-Nadlac). A fost infiintat in 7 iunie 1939 de catre Regele Carol al II-lea sub numele de Muzeul Dinicu Golescu si s-a dezvoltat de-a lungul anilor cu noi expozitii de baza care reflecta atat istoria familiei, cat si istoria culturii si civilizatiei traditionale argesene.

Muzeul era format din vechiul conac al familiei Golescu, precum si parcul si constructiile amplasate pe el.

Repere istorice

Intre 1942 si 1943 se restaureaza constructiile si se constituie patrimoniul muzeal initial.

In 1958 se deschide Sectia Memoriala a familiei Golescu si a Expozitiei de Istorie care prezenta evenimentele de la 1821, 1848 si 1859.

In perioada 1960 - 1961 s-au facut reparatii si amenajari la toate constructiile conacului, in vederea organizarii unor noi sectii muzeale.

In 1962 a fost inaugurata Sectia de Etnografie si Arta Populara a regiunii Arges intr-un spatiu ce insuma 18 camere. Un an mai tarziu, in cladirea unde a functionat Scoala Sloboda Obsteasca a lui Dinicu Golescu, s-a organizat Sectia de pedagogie.

1966 este anul in care ia nastere Sectia Muzeul Viticulturii si Pomiculturii din Romania, care infatiseaza civilizatia taraneasca de la mijlocul veacului al XIX-lea din principalele zone viticole si pomicole ale tarii, proiectat sa cuprinda 34 gospodarii (18 viticole si 16 pomicole) si un han, repartitia pe provincii istorice cuprinzand 7 gospodarii viticole si 7 pomicole pentru Oltenia si Muntenia, o gospodarie viticola din Dobrogea, 4 gospodarii viticole si 4 pomicole pentru Moldova, 6 gospodarii viticol si 5 pomicole pentru Transilvania.

In anul 1980 se deschide Expozitia de Istorie "Locul si rolul Golestilor in istoria luptei poporului roman pentru independenta, unitate nationala, democratie si propasire culturala".

1992 este anul in care se deschide Expozitia de Etnografie si Arta Populara a judetului Arges.

Structura Muzeului Golesti

In prezent, Muzeul Golesti este structurat pe doua sectoare:

1. Ansamblul feudal. In cadrul acestui ansamblu intalnim Conacul Golestilor (singura constructie laica feudala fortificata din tara), "Scoala sloboda obsteasca"(prima scoala moderna cu predare in limba romana), Foisorul lui Tudor Vladimirescu , Bolnita (folosita in prezent ca sala de expozitii temporare), Parcul Golestilor.

2. Sectia in aer liber. Se intinde pe o suprafata de circa 10 hectare si are in componenta sa peste 35 de gospodarii taranesti, aduse din principalele zone viticole si pomicole ale tarii. Fiecare gospodarie are in componenta sa: casa de locuit, dependintele si uneltele de lucru specifice, necesare pentru practicarea diferitelor indeletniciri: albinarit, agricultura, cresterea animalelor etc.

Program de vizitare

Pe timpul verii Muzeul Golesti este deschis zilnic in intervalul orar 9.00-18.00. In timpul sezonului rece, muzeul este deschis marelui public doar pana la ora 16.00. Muzeul este inchis in fiecare luni.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea