De prin lume adunate

#unde iesim #ce vizitam azi #muzeu #expozitie #bnr #bani #monede #bancnote

Ce vizitam azi: Muzeul Bancii Nationale a Romaniei

Muzeul Bancii Nationale a Romaniei cuprinde o colectie impresionanta de monede, bancnote, sigilii si multe alte documente istorice importante pentru aparitia primelor emisii monetare romanesti. Aici poti vedea multe exponate intresante, dar si date istorice despre aparitia monedei nationale, leul.

 

Mic istoric

 

Banca Nationala a Romaniei a fost infiintata in anul 1880, ca institutie de credit care detinea in exclusivitate privilegiul de a emite moneda nationala. In prezent, BNR este banca centrala a statului roman.  Muzeul BNR se afla in Vechiul Palat al Bancii Nationale a Romaniei, in centrul istoric al capitalei. Acest prim palat al BNR a fost construit in perioada 1884 - 1890, in cea mai veche zona comerciala a Bucurestiului, in apropiere de strazile Lipscani , Calea Victoriei (Podul Mogosoaiei), Smardan si Doamnei.

Palatul a fost construit de catre arhitectii Cassien Bernard si Albert Galeron, iar muzeul a fost infiintat in anul 1914, cand cladirea BNR s-a extins. Muzeul a fost organizat incepand cu anul 1933, iar prima expozitie a fost inaugurata in iulie 1943. Colectia a suferit de-a lungul timpului mai multe mutari. In anul 1949 a fost mutata si redeschisa in blocul Rosenthal de pe Calea Victoriei, iar in anul 1952 se amenajeaza un nou spatiu pentru expunerea materialelor culturale. Expozitia este insa mutata in incinta Academiei Romane, unde raman pana in anul 1997, cand muzeul BNR a fost redeschis si inaugurat.

 

Ce este expus la muzeul BNR

 

Muzeul BNR gazduieste o importanta colectie numismatica , de la monedele cetatilor grecesti de pe tarmul vest-pontic, la denominarea leului din anul 2005. Expozitia permanenta pune un accent special pe istoria monedei nationale, privita atat ca instrument de influentare a vietii cotidiene, cat si ca produs artistic, care exprima evolutii culturale si ideologice din cursul ultimelor doua secole.

In muzeu sunt expuse seriile numismatice emise de Banca Nationala a Romaniei, alte piese de importanta majora, insemne bancare, precum si o galerie de portrete ale guvernatorilor bancii. Detine bunuri culturale clasate in Tezaurul patrimoniului cultural national. Banca Nationala a Romaniei si-a format inca de la infiintare o colectie de medalii, sigilii si sculpturi, colectii de monede, bancnote, achizitionate de la persoane particulare sau obtinute la schimb de la banci din alte tari. Inca din anul 1914, colectia bancii a fost expusa in vitrine din lemn de stejar, prevazute cu usi blindate. In prezent, muzeul se afla la parterul vechiului palat BNR.

 

Istoricul circulatiei monetare in Romania

 

La acest muzeu sunt expuse si documente istorice care atesta circulatia de monede pe teritoriul actual al tarii noastre. Primele forme de schimb monetar din Romania apar la sfarsitul epocii bronzului. Drahma de la Istros, care a aparut in jur de anul 480 inainte de Christos, este cea mai veche emisiune monetara din spatiul romanesc. Pe spatiul romanesc au mai circulat si monede precum stateri si tetradrahme emise de Filip al II-lea, Alexandru cel Mare, Lysimach, drahme de la Apollonia si Dyrachium si tetradrahme.

Sistemul monetar geto-dac se caracteriza prin combinarea mai multor tipuri de monede grecesti, iar primele monede de acest fel sunt datate in jurul anului 300 inainte de Hristos. Mai tarziu, pe teritoriul Daciei a patruns denarul republican roman, care devine si moneda oficiala a provinciei. In evul mediu, monezile bizantine sunt principalele instrumente de schimb pe teritoriul Romaniei. Primele monedele Tarii Romanesti erau din argint si de mai multe tipuri: ducati, dinari si bani, in functie de puterea de cumparare. In Moldova existau grosii de argint, cu insemnele heraldice ale lui Petru Musat.

In secolul XVIII apare talerul leu, care devine unitatea monetara a Principatelor Unite in 1867. In aprilie 1867, leul devine moneda nationala si exista numai in forma de moneda de arama, cu valoare de 1, 2, 5 si 10 bani. In 1870, cand a fost infiintata Monetaria Statului, au fost prezentate publicului monede omagiale cu valoare de 20 de lei, pe care a fost inscriptionata pentru prima oara denumirea de "leu". In timpul Razboiului de Independenta, a existat o criza de numerar care a fost rezolvata prin emiterea de bilete ipotecare, care au fost considerate primele bancnote romanesti.

 

Unde se afla Muzeul BNR

 

Muzeul Bancii Nationale a Romaniei se afla pe strada Lipscani , la numarul 25.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea