De prin lume adunate

#crematoriu #obiective turistice #crematoriul cenusa

Ce vizitam azi: Crematoriul Cenusa

Daca vrei sa iti petreci cateva momente incercand sa deslusesti unele dintre misterele Bucurestiului, poti face o vizita la crematoriul cenusa din Parcul Tineretului . Crematoriul Cenusa din Bucuresti este de putin timp unul dintre obiectivele turistice din Bucuresti.

Inchis pentru renovari acum opt ani de zile, crematoriul a fost inclus de Ministerul Culturii pe lista monumentelor istorice de categoria A. Crematoriul este astfel monument de interes national. In zona de protectie intra atat crematoriul uman cat si columbarul.
 

Istoria Crematoriului Cenusa


Constructia Crematoriului Cenusa a inceput in anul 1925. A fost realizat dupa proiectul arhitectului Duilu Marcu. Crematoriul este realizat intr-un stil arhitectonic eclectic cu elemente de inspiratie bizantina, siriana si egipteana. Cladirea este asemanatoare monumentului Cantacuzinilor din Cimitirul Bellu. Constructia a fost terminata in anul 1927.

Lucrarile au fost insa reluate in anul 1931, sub conducerea arhitectului Ioan D. Trajanescu. Constructia crematoriului a fost terminata in anul 1934.

Scara principala a crematoriului este flancata de statuile care reprezinta Durerea si Nadejdea. De asemenea, scara mai este decorata si cu doua basoreliefuri realizate intre anii 1930 - 1934 de catre Ion Iordanescu. crematoriul a fost insa inaugurat inainte de finalizarea constructiei, in anul 1928. Prima persoana incinerata aici a fost o femeie, Profira Fieraru, decedata la varsta de 40 de ani.

La vremea respectiva, constructia crematoriului a fost un subiect extrem de controversat, in special intre stat si biserica. Biserica punea in discutie legitimitatea arderii cadavrelor din punct de vedere al canoanelor religioase.

Se spune insa ca acest crematoriu nu a fost construit intamplator in parcul Tineretului din Capitala. Inca din epoca medievala, zona aceasta a Bucurestiului a fost prevazuta cu numeroase constructii care au ramas secrete si pana in zilele noastre. In aceea vreme, Bucurestiul era in mare parte o zona de padure strabatuta de numerosi afluenti ai raului Dambovita. De asemenea, Bucurestiul avea numeroase malstini de dimensiuni mari.

Din ordinul lui Vlad Tepes a fost construit un tunel care pornea de la Curtea Domneasca , din actualul Centru Vechi . Acest tunel avea trei ramificatii care duceau catre numeroase puncte ale orasului de atunci.
 

Mituri urbane


Legendele urbane spun ca in subsolurile crematoriului se afla numeroase tunele pe care Vlad Tepes le traversa calare, iar in zilele noastre sunt obiective militare secrete.

Se mai spune ca la crematoriul Cenusa ar fi fost incinerat generalul Ion Antonescu, Anna Pauker si numerosi legionari din perioada interbelica. La Revolutia din 1989 , cele 43 de persoane ucise la Timisoara au fost aduse la crematoriul Cenusa, fiind incinerate. Cenusa acestora a fost aruncata.

De asemenea, se mai spune ca fostele tunele secete ale lui Vlad Tepes apartin Ministerului Apararii. Fotografiatul si filmatul sunt astfel interzise.

Crematoriul Cenusa se afla pe Calea Serban Voda, la numarul 183.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Expertul Acasa.ro, Maria Chirculescu: Adevaratul loc al Botezului Domnului

Experti Vacante & Calatorii

Expertul Acasa.ro, Maria Chirculescu: Ce trebuie sa faci de Sfantul Ilie, ca sa nu-l superi

Experti Vacante & Calatorii

Expertul Acasa.ro, Carmen Neacsu: Sfaturi pentru vacante si calatorii in siguranta

Experti Vacante & Calatorii

Expertul Acasa.ro, Maria Chirculescu: Cuibul vulturilor sau “Cuibul lui Dumnezeu”? Stepantsminda, Caucaz

Experti Vacante & Calatorii

Sfatul expertului


Citeste pe divahair.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Carmen Neacsu: Unde poti inota cu delfinii

Expertul Acasa.ro, Carmen Neacsu

Pune o intrebare