De prin lume adunate

#ce vizitam azi #biserica #biserica sfantul silvestru

Ce vizitam azi: Biserica Sfantul Silvestru

biserica Sfantul Silvestru din Bucuresti este un lacas de cult important, cu o vechime de peste 100 de ani. Picturile si unele piese de mobilier dateaza inca de la inaugurarea bisericii. Acesta biserica este una dintre cele mai frumoase din capitala, o biserica unde poti merge pentru intalnirile saptamanale cu preotii, dar si pentur cateva clipe de liniste.


 
 

Mic istoric

 

Inainte de anul 1743, in mahalaua Silvestrului este mentionata o biserica, zidita de Jupan Parvu Boiangiul si jupanaeasa Stanca. Aceasta biserica este inchinata manastirii Radu Voda. Stanca, sotia jupanului, face donatii importante pentru constructia si amenajarea acestei biserici. Lacasul de cult este afectat de cutremurul din 1802. Reparatiile sunt suportate de Stanca, nepoata jupanesei Stanca. In anul 1838, biserica este demolata complet de un nou cutremur. Biserica este recladita de Ilie Dimitrie si fratii acestuia, Ioan, Stoian, Gheorghe si Radu si este inaugurata pe data de 15 martie 1839, in timpul domniei lui Alexandru Ghica.

Turnul clopotnitei este datat din anul 1879, iar intre anii 1904-1907, biserica este reconstruita si marita. Cei care s-au ocupat de aceasta operatiune sunt preotul Chiriac Bidoianul si epitropul Ion Procopie Dumitrescu. Biserica a fost proiectata de arhitectul Paul Petricu. Tot din aceasta perioada dateaza si numeroase piese de mobilier. Intre anii 1930 - 1935, catapeteasma bisericii este reparata si poleita. 

In anul 1925, biserica primeste hramul Sfantul Silvestru, Episcopul Romei, praznuit la 2 ianuarie. Hramul principal al bisericii este Adormirea Maicii Domnului si se praznuieste pe 15 august. Moastele acestui sfant sunt pastrate in biserica sfantul silvestru, din anul 2002. Biserica Sfantul Silvestru, in forma sa actuala are o vechime de 103 ani. Pana in 2003, in aceasta biserica a slujit parintele Galeriu, timp de 29 de ani.

 

Stilul arhitectonic al bisericii

 

Biserica Sfantul Silvestru este o contructie impunatoare si se remarca prin cele doua turnuri care se afla peste pronaos, realizate dupa modelul Manastirii Curtea de Arges si turla mare care se inalta peste naos. La intrare, biserica este prevazuta cu un pridvor larg deshis, cu coloane corintice. Biserica este ridicata pe un soclu inalt din piatra si incoronata cu o cornisa fin ornamentata.

Ferestrele bisericii au vitralii nonfigurative sau cu icoane de sfinti. In interior, biserica este prevazute cu doua siruri de coloane pictate, decorate floral si cu capiteluri aurite. Pictura bisericii este realizata in stil neo bizantin, de catre pictorul Costin Petrescu.

Candelabrele bisericii sunt alte opere de arta, realizate de epitropul Teodor Simeon Puzakoff. Mobilierul este alcatuit din scaune arhieresti executate de sculptorul C.M. Babic, din lemn de stejar, datate din 1906. Mozaicul bisericii este realizat de Tamasini si acopera intreaga suprafata a lacasului de cult. In curtea bisericii se afla mormintele preotilor Gh. Georgescu-Silvestru (1877-1952) si Constantin Galeriu (1918 - 2003).

 

Unde se afla Biserica Sfantul Silvestru

 

Biserica Sfantul Silvestru se afla pe strada Silvestru, la numarul 36, in apropiere de Bulevardul Dacia. In aceasta biserica au loc slujbe zilnice, atat dimineata, cat si seara. Tot la aceasta biserica au loc in fiecare miercuri intalniri cu tinerii care pot discuta liber cu preotii.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea