De prin lume adunate

#biserica neagra brasov #biserica neagra #biserica gotica

Ce vizitam azi: Biserica Neagra din Brasov

biserica Neagra din Brasov este cea mai mare biserica gotica din Transilvania si cel mai mare edificiu religios intre Viena si Istanbul. Cloptoul de 6 tone, colectia de covoare anatoliene sau cristelnita din bronz sunt doar cateva dintre atractiile bisericii.

 

Cea mai mare biserica gotica din Romania


Biserica a fost construita in stil gotic intre anii 1380 si 1477. Initial a fost numita Biserica Sfanta Maria. In anul 1421 a fost distrusa partial in urma invaziilor turcesti.

Biserica Neagra este cel mai mare lacas de cult din Romania, avand dimensiuni impresionante: 90 de metri lungime, 38 de metri latimea. In interior, biserica poate adaposti in jur de 5000 de oameni.

In anul 1689, biserica a fost distrusa de un incendiu, iar fumul a innegrit puternic peretii. Renovarea a durat 100 de ani, iar de atunci este cunoscuta sub numele de Biserica Neagra.
 

Biserica Neagra detine una dintre cele mai mari orgi din Europa


Orga Buchholz, construita in perioada romantismului timpuriu, intre anii 1836 - 1839, este cea mai mare orga mecanica din Romania. Sunetul ei atrage in fiecare an organisti atat din tara cat si din strainatate, care isi doresc sa concerteze aici.

La data construirii ei, se numara printre cele mai mari orgi din Europa. Orga are 3993 de tuburi si 76 de registre. Este utilizata saptamanal in timpul concertelor ce au loc in Biserica Neagra.
 

Ce mai poti vedea la Biserica Neagra


Una dintre atractiile bisericii este clopotnita care adaposteste cel mai mare clopot bisericesc din Romania. Are o greutate de peste 6 tone si este construit din bronz. Corul bisericii este unicat in Transilvania, fiind sustinut de contraforti decorati cu statui de sfinti.

Biserica Neagra adaposteste si o colectie de covoare orientale. Este cea mai mare colectie de acest fel din Romania si a doua din Europa, dupa cea din Turcia. Covoarele provin din zone precum Brussa, Usak sau Ghiordes si dateaza din secolele XVII - XVIII.

Cristelnita din bronz este o alta atractie a bisericii. In anul 1716 cristelnita a fost inconjurata de un grilaj din fier forjat, realizat de mesterul fierar Meensen Hannes.

In interiorul bisericii se gasesc o serie de statui, cea mai veche fiind cea a Sfantului Ioan Botezatorul.
 

Unde se afla Biserica Neagra


Biserica Neagra se afla in Curtea Johannes Honterus, la numarul 2. Se poate vizita de luni pana sambata intre orele 10.00 - 17.00 (vara) si 10.00 - 15.30 (iarna). Pretul unui bilet de intrare este 4 lei intreg si 2 lei redus.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Cauta-ti perechea