De prin lume adunate

#ce citim saptamana asta #lectura #carte #roman #aurora liiceanu

Ce citim saptamana asta: Prin Perdea

Saptamana aceasta oferta de lectura este bogata in materiale autobiografice si pline de mister. Fie ca patrunzi in spatiul sacru al Japoniei medievale, in intimitatea unei familii macinate de un secret sumbru, fie in istoria personala a Aurorei Liiceanu, cu siguranta actiunea te va captiva.

Prin perdea de Aurora Liiceanu

Volumul recompune din fragmente mare parte din viata autoarei, din perioada studiilor si pana in anii postdecembristi. In prim-plan se gasesc fiul acesteia, dar si traseul profesional, cu interesante consideratii referitoare la psihologie sau la maestrii cu rol formator pe care i-a cunoscut.

Sunt evocate de asemenea prietenele apropiate, cu momente faste sau mai putin faste, experiente inedite precum "Suveica", o fabrica de textile unde Aurora Liiceanu a fost angajata pe un post de muncitor necalificat dupa afacerea "Meditatia transcendentala", sau, dupa 1989, experientele din televiziune precum emisiunea de la Tele7ABC.

Decupajul pe care il opereaza autoarea in aceasta inedita scriere ii permite sa se ocupe de subiectele predilecte si sa se opreasca asupra unor episoade autobiografice semnificative. Cartea Aurorei Liiceanu se gaseste la Editura Polirom, la pretul de 28 de lei.

Impotriva Fericirii de Eric G. Wilson

Am ajuns dependenti de fericire si obsedati de beneficiile "gandirii pozitive". Cand nu ne indopam cu pastile, citim studii care cauta neobosit fericirea sau carti de self-help scrise de te-miri-cine despre cum poti ajunge la "o viata lipsita de griji". In Impotriva fericirii, savantul american Eric G. Wilson arata ca melancolia este un ingredient necesar al oricarei culturi vii.

Ea este muza literaturii, a picturii si a muzicii, este forta pe care se sprijina ideile originale si trairile autentice. Vom alege un creier amortit cu Prozac sau un izvor al creativitatii care se hraneste din melancolie? E timpul sa ne eliberam de lanturile "gandirii pozitive" si sa acceptam tristetea noastra profund umana. Cartea Impotriva Fericirii de Eric G. Wilson se gaseste la Editura Nemira, la pretul de 19 lei.

Sub cerul liber, avand drept perna iarba de Lian Hearn

Cartea lui Lian Hearn este o poveste captivanta a confruntarilor dintre clanuri rivale din Japonia medievala, a loialitatilor impartite si iubirilor patimase, tesuta pe fundalul unui peisaj tulburator. Takeo, mostenitorul marelui clan Otori, si-a fagaduit viata misteriosului Trib. Talentele sale supranaturale, darul de a se face invizibil si auzul fin, fac din el cel mai de temut asasin al acestei organizatii secrete.

Tanarul nobil trebuie sa se lepede de juramintele spirituale ale educatiei sale pasnice, sa renunte la dreptul castigat prin nastere la bogatie, pamant si putere, precum si la iubirea pentru Kaede. Daca nu se va dedica indeletnicirilor criminale ale Tribului, membrii acestuia il vor omori. Takeo isi lasa in urma copilaria si porneste pe un drum presarat cu incercari crancene, pericole si sacrificii, infruntand iarna crunta din varful muntilor. La randul ei, Kaede, acum pionul valoros al cruzilor razboinici, trebuie sa-si foloseasca frumusetea si istetimea, pentru a se impune intr-o lume a barbatilor atotputernici. Cartea se gaseste la Editura Leda, la pretul de 50 de lei.

Gog de Giovanni Papini

Cartea lui Papini este o satira incisiva la adresa umanitatii si surprinzator de actuala, chiar si dupa trei sferturi de veac de la aparitie. Gog este considerat una dintre cele mai reprezentative lucrari ale lui Papini, cititorul regasind aici ironia muscatoare din Un om sfirsit, dublata de un umor cuceritor.

Papini introduce in scena un personaj cu o infatisare stranie si un nume cu rezonante biblice cutremuratoare: Gog, milionarul semi-salbatic, extravagant, care e dispus sa incerce orice experienta in stare sa-i alunge plictiseala si care isi petrece viata calatorind in jurul lumii si ascultind istoriile cele mai absurde si mai nebunesti. Cartea se gaseste la Editura Polirom, la pretul de 25 de lei.

Fiica tacerii de Kim Edwards
Aceasta drama impresionanata incepe intr-o noapte de iarna din 1964, cand o furtuna il obliga pe doctorul David Hanry s-o ajute pe sotia sa sa-i aduca pe lume pe gemenii lor. Fiul nascut primul, este perfect sanatos, dar medicul recunoaste imediat la fiica sa Sindromul Down.

Pentru motive de a caror vadilitate incearca sa se autoconvinga, barbatul va lua o decizie intr-o fractiune de secunda, care il va bantui insa de-a lungul intregii vieti. Ii cere asistentei sale, Caroline, sa duca fetita la un institut pentru copii cu dizabilitati. Insa femeia se hotaraste sa creasca ea insasi copilul si se muta intr-un alt oras. Romanul a fost ecranizat pentru televiziune in 2008. Cartea se gaseste la Editura RAO, la pretul de 50 de lei.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Cauta-ti perechea