De prin lume adunate

#carte #literatura #lectura #ce citim saptamana asta

Ce citim saptamana asta: Primii mei blugi

Zilele friguroase de iarna incep sa isi faca timid simtita prezenta si pe la noi. Moment cat se poate de potrivit pentru a sta la caldurica, inveliti in paturi moi si citind o carte buna.

Puscariasul de Kurt Vonnegut

Walter F. Starbuck ar fi putut deveni intruchiparea visului american. Fiu al unor imigranti saraci care au renuntat la numele est-european Stankiewicz, greu de pronuntat, tanarul a beneficiat de ajutorul unui mare industrias, care i-a platit studiile la Harvard.

Insa viata lui Walter este plina de rasturnari de situatie si de paradoxuri, astfel ca la senectute acesta se pregateste sa intre la inchisoare. Nu e prima lui condamnare. Walter, marunt oficial guvernamental, a mai stat in puscarie si dupa scandalul Watergate. Numai ca, la scurt timp dupa eliberare, viata ii rezerva o surpriza: o reintalneste pe Mary Kathleen, o iubita din tinerete, care, desi fara adapost si locuind in subteranele New Yorkului, conduce din umbra omnipotenta si omniprezenta companie RAMJAC.

Iar dupa moartea ei, Walter, legatar universal al lui Mary Kathleen, va da frau liber viselor idealiste de demult. Vise pentru care lumea nu e pregatita si pentru care Walter va trebui pana la urma sa plateasca. Cartea se gaseste la editura Humanitas la pretul de 27 de lei.

Inca de pe atunci vulpea era vanatorul de Herta Muller

Gardul fabricii si casele sunt inconjurate de zidurile orasului, iar dincolo de acesta sunt lanurile unduitoare de grau, nesfarsite, marginite de Dunarea ce nu poate fi traversata decat sub tirul granicerilor. Daca lumea este doar o inimaginabila si apasatoare insiruire de inchisori concentrice, in care-ti ispasesti condamnarea pe viata, mai esti, de fapt, in viata? Sau te amagesti mimand umanitatea intr-un cotidian pe care nici frumusetea inocenta a naturii nu-l poate lumina, cand relatiile dintre oameni sunt denaturate de suspiciune, cand victimele nu pot sa scape decat daca devin, la randul lor, vanatori de oameni?

Raspunsurile pe care si le dau la aceste intrebari obsedante, niciodata formulate explicit, ii impart pe actorii acestei lumi in doua tabere. Insa si unii, si altii trebuie sa poarte masti. Cartea se gaseste la editura Humanitas la pretul de 25 de lei.

Omul duplicat de Jose Saramago

Tertuliano Maximo Afonso, protagonistul romanului Omul duplicat, este profesor de istorie la liceu. Este divortat, deseori deprimat si duce o viata de rutina. Urmind sfatul unui coleg de a incerca sa se distreze putin, intr-una din zile isi inchiriaza un film, care insa nu-i face nici o placere. Tarziu in noapte, se trezeste din somn cu sentimentul ca exista o prezenta straina in casa.

Revine in sufragerie, unde lasase deschis video-player-ul cu filmul inauntru, si descopera figura unui actor care ii seamana absolut perfect. Din acest moment, povestea se va transforma intr-un thriller, in care victima se afla in cautarea propriei identitati – daca nu a acelei ordini ce trebuie descifrata in orice haos. Cartea se gaseste la editura Polirom, la pretul de 37,95 de lei.

Primii mei blugi de Corina Bernic

"Primii mei blugi" inseamna 18 texte apartinand unora dintre cei mai vizibili scriitori, arhitecti, artisti, filosofi, jurnalisti si traducatori romani. Declicul amintirilor este prima pereche de bluejeans, cu toate emotiile, tensiunile, dorintele si demonii sai, de cele mai multe ori povestirile ajungand si la discutia mai incapatoare, despre aura acestui obiect-fetis al Romaniei de dinainte de revolutie si imediat dupa 1990.

Semneaza: Catalin Avramescu, Corina Bernic, Mircea Cartarescu, Marius Chivu, Alexandru Dabija, Silviu Dancu, Serban Foarta, Augustin Ioan, Cristi Luca, Cosmin Manolache, Virgil Mihaiu, Ioana Nicolaie, Costi Rogozanu, Alex. Leo Serban, Mihaela Timus, Calin Torsan, Alexandru Vakulovski si Constantin Vica. Cartea se gaseste la editura Art, la pretul de 25 de lei.

Jurnalul unui batran amant de Marcel Mathiot

Marcel Mathiot a scris in fiecare zi a lungii sale vieti o pagina de carnet, precedata de un titlu. Dupa moartea lui, s-au gasit 60 de carnete, 21 600 de pagini, din care editorii au selectat insemnarile ultimilor patru ani, combinandu-le savant cu notatii mai vechi. Dupa ce isi pierde sotia, diaristul redevine, cum spune el insusi, celibatar.

Insemnarile lui dezvaluie o viata sentimentala si sexuala uluitoare pentru un nonagenar. Cartea se gaseste la editura Humanitas, la pretul de 32 de lei. 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea