De prin lume adunate

#carti #literatura #timp liber #lectura

Ce carti citim in luna octombrie

In luna octombrie, citeste carti pline de pasiune, pline de mister. In aceasta luna nu rata "Memoriile" lui Salman Rushdie, "Concert in memoria unui inger" de Eric-Emmanuel Schmitt sau "N-am mai visat de mult ca zbor" de Taichi Yamada.

Omar cel orb de Daniela Zeca

Exotismul oriental ori febra pasiunii din "Istoria romantata a unui safari" sau din "Demonii vantului" lasa acum loc luciditatii amare fata de lumea controversata si uluitoare a Iranului contemporan.

"Omar cel orb" este o carte palpitanta despre paradis si infern, iubire, credinta si moarte, prin care Daniela Zeca anuleaza un mit: acela care ne convingea ca un autor scrie cel mai bine despre lucrurile, evenimentele sau oamenii care ii apartin in mod nativ.

Acest ultim roman al trilogiei orientale, semnate de prozatoare, afirma raspicat ca, in mileniul al treilea, subiectele, dar si problemele lumii globale sunt ale tuturor si nu le putem rezolva decat impartasindu-le.

Joseph Anton. Memorii de Salman Rushdie

La 14 februarie 1989, Salman Rushdie a fost sunat de un jurnalist de la BBC, care i-a spus ca fusese "condamnat la moarte" de ayatollahul Khomeini. Atunci a auzit pentru prima data cuvantul fatwa. Ce crima comisese? Era autorul romanului intitulat "Versetele satanice", acuzat de a fi fost "impotriva Islamului, a profetului si a Coranului".

Asa incepe aventura extraordinara prin care un scriitor a fost obligat sa intre in subterana, sa se mute in permanenta dintr-o casa in alta, sub protectia echipelor inarmate de politie. I s-a cerut sa aleaga un pseudonim pe care politia sa-l poata folosi. S-a gandit la scriitorii lui preferati si la diverse combinatii intre numele lor; atunci i-a venit ideea: Conrad si Cehov, Joseph Anton.

Concert in memoria unui inger de Eric-Emmanuel Schmitt

Intr-un catun idilic din Franta, o respectabila doamna in varsta pe care justitia a exonerat-o de orice vina este pe punctul de a-si marturisi vina. In mijlocul oceanului, un marinar taciturn afla ca si-a pierdut o fiica. Telegrama cea cruda nu ii spune insa care din cele patru. Destinele a doi tineri muzicieni sunt frante de o crima.

Fiecare dintre protagonistii celor patru nuvele ajunge sa-si cunoasca fata cea mai intunecata. Insa nu toti asculta de impulsurile inavuabile pe care le naste egoismul pur. Pentru unii, atata vreme cat nu sunt imuni la remuscari, mantuirea este posibila. Pentru altii, desi se afla la un pas de ea, nu.

N-am mai visat de mult ca zbor de Taichi Yamada

Povestea de dragoste dintre Mutsuko si Taura nu e deloc una obisnuita. In vreme ce iubita sa intinereste inexplicabil, Taura se confrunta cu spaima de a o pierde definitiv.

Incluzand elemente fantastice si intretinand o anumita ambiguitate pana la final, romanul incarcat de sensibilitate si senzualitate al lui Taichi Yamada este de fapt o parabola despre obsesia intineririi si consecintele acesteia, despre teama de moarte si incercarea de a o eluda prin iubire.

Sotia din Paris de Paula McLain

Povestea de dragoste dintre Ernest Hemingway si Hadley Richardson, cuplu teribil al Parisului anilor '20, este una dintre cele mai cunoscute in istoria literaturii americane. In memoriile sale scriitorul marturiseste ca ar fi trebuit sa moara inainte de a mai iubi pe altcineva in afara de ea.

Romanul, care poate fi considerat o replica la "Sarbatoarea continua" a lui Hemingway, urmareste evolutia relatiei celor doi, dar si a prieteniei lor cu membrii grupului de intelectuali expati de la Paris.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Cauta-ti perechea