De prin lume adunate

#mario vargas llosa #premiul nobel pentru literatura #doctor honoris causa #scriitor peruan

Ce a facut scriitorul peruan Mario Vargas Llosa in Romania

Laureatul Premiului Nobel pentru Literatura Mario Vargas Llosa a fost prezent timp de trei zile la Cluj, unde a participat la premiera piesei "O mie si una de nopti", a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii Babes-Bolyai si a luat parte la un dialog cu scriitorul Gabriel Liiceanu, in prezenta a peste 2.000 de oameni.


Actor pentru o seara

Duminica seara, laureatul Premiului Nobel pentru Literatura a devenit actor in spectacolul "O mie si una de nopti", in regia Andreei Iacob. Piesa este o adaptare a lui Mario Vargas Llosa dupa povestile Seherezadei.

"Am intrat in fictiune, am fost Mario cel din piesa, si iata, am revenit in mijlocul dumneavoastra. Nu am avut eu emotii degeaba la inceputul piesei", a marturisit Llosa.

Scriitorul se afla in Romania pentru a treia oara, iar Clujul l-a vizitat pentru prima data. "Sper sa merg sa vad orasul si privelistile lui", a declarat duminica scriitorul.


Ce rol joaca fictiunea in viata oamenilor

Mario Vargas Llosa a primit, luni, titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii "Babes-Bolyai" din Cluj. Acesta a mentionat in discursul sau ca nu se poate opri din scris, intrucat literatura "are rolul de a da sens lumii si de a imbogati viata oamenilor"

"Avem nevoie de fictiune pentru a ne completa viata. Fara fictiune, viata noastra ar fi foarte saraca si mediocra. Cred ca trebuie sa ne imbogatim viata si de aceea am inventat fictiunea. Literatura este probabil cel mai bun mijloc prin care fictiunea poate fi incorporata in viata noastra a tuturor, barbati si femei", a declarat laureatul Nobel, despre rolul fictiunii in viata fiecaruia.


De vorba cu Mario Vargas Llosa

De asemenea, marti, la Facultatea de Litere a Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, Gabriel Liiceanu si scriitorul peruan au dialogat pe tema "Am putea trai fara sa evadam in fictiune?".

"Cred ca fictiunea nu este un amuzament, ci o necesitate vitala, care exprima conditia umana si care raspunde de viata pe care o avem, dar care ne ofera posibilitatea de a trai alte multe vieti. Intre viata pe care o traim si cele pe care ni le dorim intervine fictiunea, literatura, care ne completeaza existenta. Povestirile erau la origine orale, apoi, cu nasterea scrisului, literatura poate fi propagata si altfel si ne completează viata", a declarat scriitorul peruan in dialogul purtat cu Liiceanu.

Peste 2.000 de persoane au ascultat cu interes discutiile dintre cei doi scriitori. La finalul dialogului, a urmat o scurta sesiune de autografe.

Sursa foto: adevarul.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Cauta-ti perechea