De prin lume adunate

#biserica #icoane #icoana facatoare de minuni

Biserici cu icoane facatoare de minuni in Bucuresti

Romania se afla pe locul cinci in lume in topul tarilor cu cele mai multe icoane facatoare de minuni. Numai in Bucuresti se gasesc peste 30 de icoane facatoare de minuni. La manastirile si bisericile din Romania se gasesc numeroase astfel de icoane, vechi de cateva secole. Multe dintre ele sunt aduse din locuri sfinte precum Muntele Athos, de domnitori si calugari. Cele mai multe sunt cele care o reprezinta pe Maica Domnului, singura sau alaturi de Prunc.

 

 

Icoana Maicii Domnului de la Biserica Coltea

 

Biserica Coltea este un reper cultural al Bucurestiului si se afla in Piata Universitatii. A fost construita intre anii 1695 - 1698 de catre spatarul Mihai Cantacuzino. In aceasta biserica se gaseste si una dintre icoanele facatoare de minuni din Bucuresti. Icoana Maicii Domnului cu Pruncul poate fi admirata in partea din stanga catapetesmei. Icoana a fost donata bisericii in anul 1786 de catre domnitorul Nicolae Mavrogheni.

 

Icoana Sfantului Antonie cel Mare de la Biserica " Buna Vestire "

 

Biserica Buna Vestire, cunoscuta si ca Biserica Curtea Veche, se afla langa vestigiile palatului voievodal. Este cea mai veche biserica din Bucuresti, pastrata pana in zilele noastre. A fost construita de Mircea Ciobanul in anul 1558. Biserica adaposteste si doua icoane facatoare de minune. Una o infatiseaza pe Maica Domnului, iar alta pe Sfantul Antonie Cel Mare. Se spune ca in urma incendiului din anul 1847 biserica a ars in intregime, singura care a scapat a fost icoana Sfantului Antonie.

 

Icoana Maicii Domnului de la Biserica Olari

 

Biserica Olari a fost ctitorita in anul 1758 de vistierul Dumitrascu Racovita. In patrimoniul bisericii se gaseste icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului. Aceasta icoana se afla in absida de nord a lacasului. A fost adusa in anul 1810 de catre preotii manastirii Arnaunchiul din Turcia. In anul 1864 icoanei i s-a schimbat ferecatura din argint aurit cu 24 de medalioane. Acestea ilustreaza minunile savarsite de Maica Domnului.

 

Icoana Sfantului Mina de la biserica sfantul mina

 

Biserica Sfantul Mina a fost zidita de boierul Vergu si Doamna Ancuta, fiica domnitorului Constantin Brancoveanu in anul 1724. In aceasta biserica se afla icoana facatoare de minuni a Sfantului Mina. In anul 1847, vechea biserica a fost cuprinsa de un incendiu puternic, care a distrus in mare parte lacasul de cult. Se pare insa ca dupa stingerea focului, pompierii au gasit intacta icoana Sfantului Mina. Pe langa icoana facatoare de minuni, biserica a mai primit intr-un mic saculet si moastele Sfantului Mina. Acestea au fost aduse tocmai din Egipt.

 

Icoana Maicii Domnului de la Biserica Doamnei

 

Biserica Doamnei fost ctitorita de Doamna Maria, sotia lui Serban Cantacuzino, in anul 1683. In biserica se pot admira picturile murale realizate in secolul XVII de catre Constantinos Mina. Tot in aceasta biserica se gaseste si icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului. Provenienta acestei icoane este necunoscuta, insa este realizata in stil apusean. Icoana este cunoscuta pentru minunile sale trupesti si sufletesti.

 

Icoana Maicii Domnului de la Biserica "Mihai Voda"

 

Manastirea Mihai Voda este una din cele mai vechi constructii religioase din Bucuresti. A fost ctitorita in anul 1594 de catre domnitorul Mihai Viteazul. Manastirea este si un important sit arheologic, in curtea sa gasindu-se ruine vechi de peste 3000 de ani care au apartinut geto-dacilor. In prezent, din ansamblul manastirii s-a pastrat doar biserica si clopotnita. Biserica adaposte si una dintre cele mai vechi icoane din tara. Aceasta dateaza chiar de pe vremea lui Mihai Viteazul si a fost adusa de pe muntele Athos de catre calugarul Ioan.

 

Icoana Maicii Domnului de la Biserica Icoanei

 

Biserica Icoanei a fost ctitorita in anul 1681 de catre Ceaus David, cancelar la curtea lui Constantin Brancoveanu. Legenda spune insa ca acum cateva secole, un trecator a atipit in parcul aflat pe locul actualei biserici. Cand s-a trezit a vazut icoana Maicii Domnului care i-a cerut sa ridice in acel loc o biserica. Icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului a fost lucrata in argint de catre Filip Nicolau Argintarul in anul 1682 si a fost daruita bisericii de catre Constantin Brancoveanu.

 

Icoana Sfintei Parascheva de la Biserica Sfantul Gheorghe Nou

 

Biserica Sfantul Gheorghe Nou a fost construita in anul 1669 de catre Antonie Voievodul. Lacasul de cult a fost insa terminat in anul 1707, de catre domnitorul Constantin Brancoveanu. Aceasta biserica este de altfel si singura din Bucuresti ctitorita de Constantin Brancoveau, care a ramas intacta pana in zilele noastre. Pelerini din intreaga tara vin la aceasta biserica pentru icoana facatoare de minuni a Sfintei Parascheva. Icoana a apartinut fostei biserici Sfanta Vineri, demolata de comunisti.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Cauta-ti perechea