De prin lume adunate

#evenimente #iarmaroc #festival #concerte #muzica

Banco de Gaia - relaxarea Iarmaroc

Toby Marks le-a facut pe toate! Soundul sau este cald, organic, sofisticat si multicultural. El este un precursor al stilului chill out, catalogat cel mai des ca ambient dub, dar face si techno. A pornit la drum cu o caseta si cu foarte multa dragoste pentru muzica.

Si-a inceput cariera ca chitarist, canta cover-uri Beatles in locatii din intreaga lume. In ‘97 a format trupa Banco de Gaia. Initial avea cinci membri, dar din 2003 este doar Mark. Ultimul sau album insa, Memories Dreams Reflections, lansat anul trecut in Londra, a fost cantat alaturi de trei dintre fostii membrii si de solista Maya Preece.

Last Train to Lhasa, scos in 1995 la labelul american Mammoth Records este unul dintre cele mai apreciate albume ale sale. In doua decenii a scos noua EP-uri si 12 albume, dintre care primele trei -  pe caseta - nu se mai gasesc la vanzare din cauza unor probleme de copyright cu niste sample-uri. muzica lui Banco de Gaia foloseste sample-uri din muzica araba si din Orientul Mijlociu.

Bassul este de reggae sau rock. Ritmurile creaza texturi ce progreseaza layer cu layer si construiesc o dimensiune sonica spirituala. Desi este adesea catalogat nefericit ca “muzica etnica”, proiectul Banco de Gaia implica mult mai mult: voce, instrumentele traditionale si o fundatie solida în lumea muzicii electronice: breaks, techno, ambient si peisaje sonice emotionante.

In 2007 a recreat piesa Echos, a trupei Pink Floyd. Muzica sa este un mix intre exotic si urban, cu influente din…orice: heavy metal, house britanic, ambient stilul Pink Floyd, progressive rock, dub, chillout, muzica indiana sau din Egipt.

“Nu fac techno pur, nici ambiental pur, ci un mix din toate”, spune el. Artistul reuseste sa creeze astfel, setari captivante. Evoca prin sound caravane arabe prafuite, locuitori antici de munte, luptatori interstelari siguratici, adunari tribale primare sau calugari beti. Capacitatea sa de a-ti face imaginatia sa lucreze ghidata de muzica este remarcabila.

Albumul Big Men Cry a fost lansat in 1997 la labelul britanic Planet Dog si chiar face si barbatii sa planga. A fost inregistrat live, in 1995, la Glastonbury Festival.

Banco de Gaia, la Iarmaroc , pentru ca iarba nu creste fara un chill.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Cauta-ti perechea