De prin lume adunate

#iasi #eminescu #tei #atractii turistice #teiul lui eminescu

Atractii in Iasi: Teiul lui Eminescu

Cand vizitezi Iasiul, cel mai mare oras din Romania dupa Bucuresti, fa o plimbare intr-un parc linistit pentru a vedea teiul lui Eminescu .

Situat in Parcul Copou, cel mai vechi parc din Iasi, teiul lui Eminescu este uneori numit si "copacul indragostitilor". Numele copacului este asociat cu cel al marelui poet roman deoarece Mihai Eminescu a cautat adesea inspiratia la umbra ramurilor acestui tei.

Sub crengile teiului au avut loc si discutii intre marele pot si prietenul sau bun, Ion Creanga, pe o banca ce nu mai exista insa in ziua de azi. Tot aici Mihai Eminescu a adus-o pe iubita sa Veronica Micle, relatie care a influentat puternic opera poetului.

Teiul lui Eminescu este un tei argintiu a carui vechime aproximativa este de 250 de ani, fiind cel mai vechi copac din parcul central din Iasi. In fata teiului a fost instalat un bust de bronz al marelui poet, realizat de sculptorul Ion Mateescu.

Copacul este cel mai vechi din Gradina Copou, care a fost amenajata apoi ca parc intre anii incepand cu anul 1833, sub domnia lui Mihail Sturdza. Monumentul central al parcului este "Obeliscul cu lei", ridicat sub numele de "Monumentul Legilor Constitutionale" dupa planurile lui Gheorghe Asachi.

Teiul lui Eminescu a supravietuit unei furtuni devastatoare din anul 1950, care a rupt si tulpina si cele mai multe ramuri. Trei ani mai tarziu, scorbura din tulpina bifurcata a fost plombata cu nisip si var, iar ramurile au fost sprijinite cu ajutorul unor console.

In 1990, plomba de beton a fost inlaturata si s-a descoperit faptul ca cea mai mare parte a lemnului era putrezit. Teiul dezvoltase insa doua radacini aditive care s-au strecurat pe langa plomba si au ajuns in pamant, ajutandu-l sa supravietuiasa. Estimarea de atunci a specialistilor a dezvaluit ca teiul lui Eminescu va mai trai intre 50 si 100 de ani.

"Sarbatoarea teiului" este o traditie anuala in Iasi, ce are loc in data de 15 iunie, ziua mortii marelui poet. In aceasta zi in care teii sunt in floare si parfumeaza intreaga zona, festivitatile sunt organizate de Muzeul Mihai Eminescu din Parcul Copou.



Sursa foto: Wikimedia .org

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Cauta-ti perechea