De prin lume adunate

#concurs #amurgul zeilor stepei #moscova #ismail kadare

Amurgul zeilor stepei

Albanezul Ismail Kadare studiaza literatura la Moscova exact in momentul in care Boris Pasternak primeste Premiul Nobel pentru romanul Doctor Jivago. Acest fapt declanseaza o adevarata isterie printre moscovitii care nu recunosc opera rusului, dar si o admiratie muta din partea scriitorilor care stiu ce inseamna sa fii un exilat in propria ta tara.

Acestea sunt vremuri tulburi pentru a crea literatura, insa Kadare a reusit sa scrie Amurgul zeilor stepei , o poveste in care realitatea este haituita neincetat de legenda.

Daca doresti sa castigi acest roman, participa la concursul pe care www.acasa.ro il organizeaza si in aceasta saptamana impreuna cu editura Humanitas Fiction. De data aceasta, ai sanse mai mari sa iti imbogatesti biblioteca cu acest exemplar deoarece vom avea doi castigatori.

Scriitorul albanez traieste drama celui care si-a tradat propria tara. In acest context, legenda Doruntinei si a lui Kostandin, o poveste despre ceea ce inseamna cuvantul dat in Albania, il va urmari pe parcursul intregii sale sederii la Moscova. Pe scurt, Kostandin se trezeste din morti pentru a o readuce pe sora lui, Doruntina, inapoi la casa parinteasca . Astfel, eroul isi tine cuvantul dat fata de mama lui careia ii promisese ca daca Doruntina va avea vreun necaz i-o va aduce inapoi.  

Obsedat de aceasta legenda in care mortul il ajuta pe cel viu sa scape de necazuri, Kadare ii comunica iubitei sale ca a murit. Momentul este straniu. Nimeni nu intelege de ce scriitorul a facut acest gest care va lua amploare si il va aduce pe albanez aproape de nebunie. In acest moment incepe decaderea lenta, dar sigura pe care albanezul o va trai pana la intoarcerea in patria sa.

De altfel, fiecare scriitor strain care studiaza la institutul de literatura isi traieste propria drama. Suferinta este declansata de nostalgia dupa tinutul natal unde, de obicei, se conserva o realitate total diferita fata de cea din capitala rusa. De exemplu, siberianul Kiuzenghes care este singurul scriitor pe o suprafata de aproximativ 3 milioane de kilometri patrati (toata zona tundrei si a taigalei ruse), se adapteaza cu greu la impartirea timpului in nopti si zile.

 "Ia gandeste-te, sa traiesti toata viata cu zile si nopti de cate sase luni, iar apoi in scrierile tale sa macelaresti timpul, sa-l faci arsice". Scriitorul din tundra "nu poate sa scrie el a plecat a doua zi pentru ca, acolo, a doua zi inseamna peste sase luni".

Pe langa drama celor aflati departe de propriul popor, scriitorul albanez reuseste sa surpinda din perspectiva strainului ceea ce a devenit societatea rusa imediat dupa moartea lui Stalin. Nu uita, de asemenea, sa dea indicatii despre implicatia ingrata a istoriei in literatura.

Ismail Kadare a fost de mai multe ori nominalizat la Premiul Nobel, iar cartile sale s-au tradus in zeci de limbi. In 2005 i s-a acordat primul International Man Booker Prize.

Daca vrei sa iti completezi biblioteca si cu aceasta carte, participa la concursul nostru si in data de 26 februarie, vei afla daca ai castigat. 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea