De prin lume adunate

#ritualuri Halloween #obiceiuri Halloween #traditii halloween #halloween

8 lucruri pe care nu le stiai despre Halloween

Trecutul Halloween-ului este un amestec multicultural de ritualuri, religie si istorie, el avand in prezent o latura distractiva si, totodata, intunecata. Iata insa cateva lucruri mai putin cunoscute despre Halloween.

1. Sarbatoarea de Halloween a fost importata din Statele Unite

Halloween-ul, in prezent, este un eveniment dedicat vacantelor nevinovate si o ocazie pentru care copiii se imbraca infricosator si dragut in fantome si vrajitoare si ciocane pe la usi pentru a cere tratatii dulci de pe la vecini. Mai putin cunoscut, insa, este faptul ca acest lucru a fost in mare parte importat din Statele Unite, unde imigrantii irlandezi au introdus obiceiul in secolul al XIIIIV -lea.

2. Halloween-ul a inceput ca un festival pagan care onora mortii

In timp ce trucurile sau tratatiile moderne isi au originea in sfidarea legii, obiceiul costumarii de Halloween a inceput ca o forma de autoaparare spirituala. Pentru celti si anglo-saxoni, noul an incepea in noiembrie si era marcat de festivalul de la Samhain, o sarbatoare la care se aprindeau focuri de purificare. In noaptea de dinaintea acesteia, spiritele se puteau intoarce temporar acasa, fantomele si demonii fiind liberi sa cutreiere pe Pamant. Pentru a se proteja, cei vii se costumau asemeni spiritelor rele, astfel incat demonii se ii lase in pace, crezand ca sunt asemeni lor.

3. Festivalul pagan a fost suprapus cu Ziua Tuturor Sufletelor

In 998, staretul Cluny din Franta a stabilit ca ziua de 2 noiembrie sa fie Ziua Tuturor Sufletelor, o zi in care se spuneau rugaciuni pentru cei plecati. Acest lucru a creat o legatura dintre festivalul Samhain si obiceiurile crestine.

4. Mexicul si-a creat propria sarbatoare numita Ziua Mortilor

In secolul al XVI-lea, pe masura ce catolicismul era impus in Mexic, colonistii spanioli au luat elemente ale religiilor locale si le-au incorporat in ritualurile lor.

5. Apple bobinging-ul este original din Marea Britanie

In Marea Britanie, cele mai multe traditii de Halloween s-au stins odata cu aparitia puritanismului in secolele XVI si XVII, dar jocurile, cum ar fi Apple Bobing in care merele plutesc intr-un bol cu apa trebuie primse cu gura, sunt ramasite ale ritualurilor din trecut.

6. Iata de ce culorile de Halloween sunt portocaliu si negru

Cu totii stim ca portocaliul su negru sunt culorile contrastante folosite in decoratiile si costumele de Halloween. Insa, putini cunosc faptul ca portocaliul simbolizeaza recolta de toamna, in timp ce negrul simbolizeaza moartea.

7. In trecut trebuia sa muncesti mai mult pentru tratatiile dulci

Daca este sa privim in trecut, in Europa oamenii mergeau din usa in usa in costume potrivite momentului, interpretand dansuri cu coregrafii speciale si cantece in schimbul tratatiilor dulci. La vremea respectiva, acest lucru era deseori asociat cu cersetoria.

8. Oamenii purtau piei si capete de animale

Triburile antice aveau traditia de a se costuma folosind cranii si piei de animale. Ei credeau ca acestea ii vor ajuta sa se conecteze cu spiritele mortilor. Azi ar trebui sa ne consideram norocosi ca exista magazine de unde se pot cumpara costumele de Halloween.

Sursa foto: pixabay.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Cauta-ti perechea