De prin lume adunate

#cismigiu #cimitirul bellu #bucurestii #gara bucuresti #ce nu stiai despre bucuresti

6 lucruri mai putin cunoscute despre orasul Bucuresti

Bucurestiul este locul in care traiesc, muncesc, studiaza si se distreaza aproape doua milioane de romani. A trai in Capitala Romaniei nu inseamna neaparat a sti chiar totul despre ea. Mai exista multe lucruri necunoscute despre Micul Paris, pe care ti le vom dezvalui in cele ce urmeaza.


1. Cismigiul este cel mai vechi parc al Bucurestiului. Prima data s-a vorbit despre parcul Cismigiu in 1779. In anul respectiv, domnitorul Alexandru Ipsilanti a poruncit ca in centrul Bucurestiului sa se construiasca doua cismele, pentru ca locuitorii din zona sa aiba parte de apa potabila. Intre timp, zona s-a transformat intr-o balta. In 1830, generalul Pavel Kiseleff a dat ordin ca balta sa fie secata si transformata intr-o gradina publica. Inaugurarea oficiala a parcului a avut loc 24 de ani mai tarziu.


2. Primul drum din Bucuresti a fost Drumul de Lemn, cel care intre timp s-a transformat in Calea Victoriei din ziele noastre. Dupa cum poate sugereaza si titlul, Drumul de Lemn era pavat cu trunchiuri de copaci.


3. Cimitirul Bellu este in prezent locul in care sunt inmormantate o serie de persoanalitati din arta si cultura romaneasca: George Bacovia, Titu Maiorescu, Grigore Vasiliu Birlic, Petre Ispirescu, George Pruteanu, George Cosbuc, Laura Stoica, Valeriu Sterian.


4. Tot Cimitirul Bellu era odinioara locul preferat al hotilor specializati in capturarea caciulilor de blana. Infractorii stateau la panda pe zidul care delimiteaza cimitirul si practic "pescuiau" caciulile din capul doamnelor. Ulterior, caciulile erau valorificate in parcul Tineretului.


5. Cea mai veche gara din Bucuresti este Filaret. Gara Filaret a fost inaugurata oficial la data de 31 octombrie 1869 in prezenta membrilor Guvernului, autoritatilor locale si reprezentantilor Corpurilor Diplomatice. Din pacate, gara s-a desfiintat in 1960, an in care a fost transformata intr-un punct de plecare si sosire pentru autobuze.


6. Bucurestiul este primul oras din lume in care s-a introdus iluminatul cu petrol lampant, in urma cu exact 155 de ani.


Sursa foto: www.pmb.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Cauta-ti perechea