De prin lume adunate

#dansuri # dansuri traditionale #dansuri in lume

4 dansuri traditionale speciale din lumea intreaga

Dansurile traditionale romanesti se pastreaza si astazi gratie iubirii fata de muzica populara, specifica fiecarei regiuni istorice a tarii, si ofera sansa de a retrai bucuria si obiceiurile de odinioara. Insa, asa cum Romania se lauda cu coloratele sale dansuri traditionale, la fel o fac si alte tari si popoare din lumea intreaga.


1. Dansurile traditionale indiene

Dansurile traditionale indiene, numeroase si diverse, sunt forme de manifestare a spiritualitatii. Dintre Bharatanatyam, Kuchipudi, Manipuri, Kathakali, Kathak, Mohiniattam si Odissi, primul este cel mai vechi dans traditional indian si totodata recunoscut drept dansul national al Indiei.

Bharatanatyam implica un singur dansator, iar miscarile expresive si senzuale pe care acesta le executa par sa fie inspirate de sculpturile din templul Chidambaram.



2. Dansurile traditionale irlandeze

Dansurile specifice Irlandei sunt numeroase, variate si complexe. Marea lor majoritate sunt alerte, fiind inspirate din traditia celtilor, atat la nivel vestimentar, cat si la cel al exprimarii artistice. Cele mai populare dansuri irlandeze raman cele tip step, rapide, realizate adesea in grupuri mari de dansatori.


3. Dansurile Cham

Fara a fi specifice unui singur popor, vechile dansuri cham sunt mentinute in viata de catre locuitorii din tari precum Bhutan, India si China. Spectaculoase pentru privitori, dansurile cham implica dansatori imbracati in costume colorate, cu broderii complexe si o muzica interpretata de calugari folosind instrumente traditionale.


4. Dansul dervisului rotitor

Un dans specific Turciei, cel al dervisului rotitor implica un dansator care se invarte intr-un ritm exact, ce face referire la rotirea Pamantului in jurul axei sale, cu scopul de a atinge extazul spiritual.

Dervisul rotitor poarta o imbracaminte specifica, alcatuita dintr-o fusta si o bluza albe, o centura neagra si o caciula inalta din blana de camila, toate fiind simboluri ale mortii.

Dansul dervisului, promovat ca atractie turistica, este, de fapt, un ritual spiritual sufit inclus in ceremonialul Sema ce are o vechime de nu mai putin de 700 de ani.



Sursa foto: coreofculture.org

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea