De prin lume adunate

#carti #biblia #literatura #romane # top 10 carti

10 carti pe care merita sa le citesti intr-o viata

Dramaturgul german Gerhart Hauptmann scria candva ca "viata este prea scurta pentru a citi carti proaste". In cele ce urmeaza iti recomandam 10 dintre cartile pe care nu ai voie sa le ocolesti de-a lungul unei vieti.



Biblia


Biblia este cea mai cea mai cunoscuta, citita si tradusa carte din istoria omenirii. Este considerata "Cartea Cartilor" intrucat reda teme fundamentale si general-valabile: eliberarea unui popor, lupta pentru drepturi egale, rezistenta permanenta la opresiune.


de veghe in lanul de secara (J.D. Sallinger)


Holden Caulfield este adolescent-problema care fuge de acasa si hoinareste prin New York. Aici intalneste mai multe personaje si trece prin intamplari care-l vor demoraliza.


Un veac de singuratate (G. G. Marquez)


"Un veac de singuratate" descrie istoria satului columbian fictiv Macondo. Actiunea se deruleaza pe o perioada de peste o suta de ani si prezinta ascensiunea si prabusirea familiei Buendia.


In cautarea timpului pierdut (Marcel Proust)


Ciclul de romane "In cautarea timpului pierdut" e format din sapte volume, avand peste 2.000 de personaje. Somerset Maugham a catalogat opera lui Proust drept "cea mai mare fictiune din toate timpurile pana in ziua de azi".


Mizerabilii (Victor Hugo)


"Mizerabilii" este cel mai important roman al lui Victor Hugo, o scriere complexa despre lege si dreptate, bine si rau, istorie si religie, dar si despre iubire.


Razboi si pace (L.N. Tolstoi)


Scris in perioada 1865-1869, romanul infatiseaza conflictul dintre familiile Bolkonski si Rostov, fiind totodata o radiografie a sucietatii rusesti din acelor vremuri.


La rascruce de vanturi (Emily Bronte)


"La rascruce de vanturi" este singura carte scrisa de Emily Bronte in scurta sa viata. Romanul despre povestea de dragoste impresionanta dintre Heathcliff si Catherine a fost publicat initial sub un pseudonim barbatesc.


Micul Print (Antoine de Saint Exupery)


Publicata in 1943 la New York, "Micul Print" este o frumoasa poveste poetica si totodata filozofica, scrisă sub forma unui basm pentru copii.


Crima si pedeapsa (F.M. Dostoievski)


Este drama lui Raskolnikov, un student care pune la cale uciderea şi jefuirea unei batrane, pentru a-si rezolva problemele financiare, dar si din dorinta de a-si demonstra ca este indreptatit sa o faca.


Batranul si marea ( Ernest Hemingway )


Carte pentru care scriitorul a primit Premiul Pulitzer (1953), "Batranul si marea" infatiseaza infruntarea dintre un batran pescar si un peste urias, pe care se straduieste sa-l captureze.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Cauta-ti perechea