Muzica

#a-ha #bob dylan #queen #michael jackson #videoclipuri #oldies #rock #alte-genuri #pop

Videoclipuri care au revolutionat industria muzicala (I)

Le-ai vazut de zeci de ori, au fost difuzate la radio si tv de mii de ori, au inovat si au fost sursa inepuizabila de inspiratie pentru alti artisti. Vorbim despre videoclipurile care au marcat istoria muzicii.
 
Queen, Michael Jackson, A-ha, Dire Straits sunt doar cateva din numele care au avut un cuvant greu de spus in industria videoclipurilor.

Bob Dylan - "Subterranean Homesick Blues"

Clipul, turnat alb-negru si realizat de D.A. Pennebaker, a aparut in 1965 intr-o perioada in care nici macar nu exista notiunea de videoclip, ci doar aceea de clip promotional. Ce este interesant este ca videoclipul reprezinta de fapt segmentul de inceput al unui film documentar regizat de D.A. Pennebaker, "Dont Look Back", care urmarea turneul sustinut de Bob Dylan in 1965 in Marea Britanie.

Clipul a fost realizat dintr-o singura bucata, fara sa mai fie nevoie sa zeci de duble, cum se intampla la majoritatea videoclipurilor. Filmarile au avut loc in spatele hotelui Savoy din Londra si ni-l arata pe celebrul folkist incarcat de cartonase cu cuvintele cheie din versurile cantecului scrise insa, in mod intentionat, gresit. “Subterranean Homesick Blues” iese din tiparele anilor ’60, infatisand si altceva decat clipurile in care trupa/artistul aparea pe scena si isi canta melodia, iar hoardele de fani isi smulgeau parul din cap.

Reteta videoclipului “Subterranean Homesick Blues” a fost copiata ani mai tarziu si de alti artisti (inxs -"Mediate" din 1987 sau Bloodhound Gang - “Mope” din 1999).
 

Queen - "Bohemian Rhapsody"

Odata cu “Bohemian Rhapsody” putem vorbi despre videoclip muzical in adevaratul sens al cuvantului. Clip in care vedem pentru prima oara efecte de imagine avansate pentru anul in care a fost lansat (1975). Nu ai cum sa nu-ti aduci aminte de sincronizarea perfecta dintre corul de voci care se multiplica odata cu imaginile membrilor Queen.

Clipul a fost filmat de Bruce Govers in numai 4 ore si a venit ca un raspuns la clipurile promotionale din acele vremuri, banale de altfel, in care artistii erau infatisati doar pe o scena si isi mimau cantecele. Spre deosebire de alte clipuri care au fost trase pe film, “Bohemian Rhapsody” este primul videoclip inregistrat si editat in intregime pe banda video. De asemenea, incepand cu “Bohemian Rhapsody”, companiile de discuri au inceput sa filmeze videoclipuri promotionale, suportul video de promovare a single-urilor. Clipurile puteau fi difuzate la show-urile muzicale TV gen Top of The Pops, fara ca prezenta trupei in platou sa mai fie obligatorie.

In 2007 in urma unui sondaj realizat in Marea Britanie de firma de telefonie mobila O2, clipul formatiei Queen a fost votat cel mai bun videoclip muzical al tuturor timpurilor.
 

Pink Floyd - "Another Brick in The Wall"

Clipul este un montaj cu imagini din filmul “The Wall” (1982) al regizorului Alan Parker, adaptarea pentru marele ecran a operei rock “The Wall”, o poveste despre izolarea omului fata de societate.

Videoclipul combina secventele animate cu imagini filmate in incinta unei scoli. Iti ramane intiparita in memorie imaginea profesorilor zbiri metamorfozati in ciocane care sfarama orice urma de constiinta a elevilor, marsul militaresc al ciocanelor, zidul care se inchide in jurul individului, animatii destul de avansate pentru acea perioada.

In ceea ce priveste partea strict muzicala, cantecul, compus de basistul Roger Waters, a devenit rapid, poate si gratie videoclipului sugestiv, unul dintre cele mai populare cantece ale grupului Pink Floyd si hit-ul cu care trupa a patruns in mainstream.
 
 
Michael Jackson - "Thriller"
 
“Thriller”, clipul de 14 minute al lui Michael Jackson este fara indoiala cel mai de succes clip al tuturor timpurilor. Turnat cu un buget enorm pentru acele vremuri (500.000 de dolari), “Thriller” a fost un instrument perfect prin care muzica artistilor afro-americani, pe atunci slab reprezentata la TV, a reusit sa se impuna.

Desi pare ciudat, videoclipul a reusit sa fie difuzat in heavy rotation la MTV, post muzical care in perioada de lansare a hit-ului “Thriller” era orientat mai mult catre muzica rock.

De regia clipului s-a ocupat John Landis, cel care revolutionase industria filmelor horror in 1981 cu pelicula “An american werewolf in London”, o adevarata capodopera in ceea ce priveste machiajul, costumele si efectele speciale.
 
 
A-ha - "Take on Me"

Trebuie spus ca norvegienii de la A-ha nu au dat lovitura din prima cu “Take On Me”. Single-ul a avut doua variante. Cea originala, lansata in 1984 si insotita si de un videoclip a dat chix in topurile britanice. La finele lui ’84, se inregistreaza o alta versiune a single-ului, care ce-i drept, ocupa locul 3 in topul norvegian, insa nu reuseste sa faca mare lucru in alte clasamente.

Salvarea vine o data cu filmarea unui nou videoclip care foloseste din plin rotoscopia, o tehnica in care personajele reale sunt transformate in desene facute in creion. De regia videoclipului s-a ocupat Steve Barron, cel care si-a extins colaborarea cu A-ha, realizand si clipurile single-urilor "Cry Wolf", "The Living Daylights" si "The Sun Always Shines On Tv". Difuzarea in heavy rotation de catre MTV i-a adus succesul pentru care A-ha a asteptat aproape un an. La editia din 1986 a MTV Video Music Awards videoclipul “Take on Me” a castigat nu mai putin de 6 premii.
 
 
Dire Straits - "Money for Nothing"

Ideea unui clip special pentru “ Money for Nothing ” nu prea i-a suras lui Mark Knopfler , vocalul si chitaristul trupei Dire Straits. Toata lumea isi dorea un videoclip conceptual la aceasta melodie, insa Knopfler avea un cui impotriva videoclipurilor. Iata ce spune regizorul Steve Barron despre felul in care privea Mark Knopfler videoclipurile: “Problema era ca Mark Knopfler era pornit impotriva videoclipurilor. Tot ce isi dorea era sa cante si credea ca videoclipurile distrug puritatea compozitorilor si artistilor.”

In cele din urma, Mark Knopfler a cedat, dupa ce pana si iubita sa insistase sa se realizeze un videoclip pentru “Money For Nothing”. “Money for Nothing” are meritul de a fi unul dintre primele videoclipuri muzicale in care s-a folosit animatia generata pe calculator. MTV Europe si-a inceput emisia pe 1 august 1987 cu “Money For Nothing”.

 
Citeste continuarea articolului AICI

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Cauta-ti perechea