Muzica

#marul de aur #festival de jazz #restaurant bucuresti #freedom jazz

Freedom Jazz in The City: Stelele jazz-ului canta la Marul de Aur

Trio Barbera, Marius Mihalache si Irina Sarbu deschid cea de-a treia editie a festivalului Freedom Jazz in The City, eveniment care va avea loc intre 9 si 11 mai, la restaurantul Marul de Aur din Bucuresti.

Dupa ce a dat proba de foc in arsita de la Vama Veche si s-a consacrat ca promotor al muzicii de calitate in Bucuresti, Freedom Jazz propune trei seri de muzica buna, in care vor fi prezentate cele mai importante proiecte jazz ale acestui an. De la jazz, ento-jazz, samba, si pana la bossa nova, blues, tango sau muzici din Bucurestiul interbelic, cea de-a treia editie a festivalului pomite experimente acustice inedite, in proiecte consacrate, care au atins excelenta, intrunind recunoasterea unanima a criticii si a publicului.

- 9 MAI: Festivalul debuteaza in forta, pe 9 mai, cu Sorin Dragos, urmat de Trio Barbera, pentru ca apoi etno-jazz-ul sa-si ispiteasca audienta cu vigoarea filonului traditional, innobilata de cele mai indraznete sunete ale muzicii contemporane. Ecouri de muzica populara amestecate in ritmuri discrete de jazz cu Irina Sarbu, ca carei voce surprinde prin forta, lejeritate si bucurie de interpretare. Tonalitati incredibile capata inca si mai multe intelesuri in neliniştea ţambalului strunit cu virtuozitate de Marius Mihalache, care da muzicii inca si mai multa culoare, ritm si viata. Educata in spiritul jazz-ului autentic de Anca Parghel, actrita si cantareata de jazz Irina Sarbu sustine, inca din 2006, stralucite proiecte acustice in colaborare cu Marius Mihalache, prezentate si aplaudate in marile capitale europene, de la Madrid si Paris, pana la Lisabona sau Viena. Luna trecuta, Irina Sarbu a aniversat 20 de ani de cariera muzicala printr-o serie de concerte, inclusiv pe scena Ateneului Roman din Bucuresti.

- 10 MAI: Lounge original pe 10 mai, cu Loungerie II, o trupa avangardista si experimentala, care vine cu improvizatie de dub eclectic, pana spre drone si industrial sau electro. Un experiment acustic inedit care nu poate fi ratat! Seara continua cu Alex Man si Sorin Romanescu, urmati de o repriza in forta cu pianistul, compozitorul si muzicologul Mircea Tiberian, care va face demonstratii de virtuozitate in rafale variind de la clasic la avangardist, de la jazzul actual european, catre filonul nationaltraditional. A cantat cu Larry Coryell, Tomasz Stanko sau Herb Robertson, dar si cu Ed Shuller, Nicholas Simion sau Maurice de Martin. La sarpele Roz va veni in formula cu care a cucerit in ultimii ani publicul din Romania, acompaniat de vocea incredibila a artistei de origine basarabeana Nadia Trohin, o solista multipremiata in festivaluri de prestigiu romanesti si internationale.

- 11 MAI: Seara incepe cu recitalul unui virtuoz al pianului si mare maestru al improvizatiei, Puiu Pascu, un muzician aplaudat pe scenele nationale si internationale alaturi de nume mari ale jazz-ului autohton. Urmeaza un concert-eveniment al constanteanului Harry Tavitian. Absolvent al Academiei de Muzica din Bucuresti, Harry Tavitian este indragostit de blues, etno-jazz si de muzica lui Memphis Slim. "Suntem aici, in Levant, suntem parte a lumii, suntem deschisi catre cultura lumii, catre spontaneitate...", spunea Tavitian, descriindu-si atat de bine stilul inconfundabil, perfect definit in noul jazz est-european. Critica i-a inteles muzica drept un amestec de Thelonious Monk, Mal Waldron, Cecil Taylor, Dollar Brand, muzica de camera contemporana, blues, muzica medievala si folclor din Balcani. Asta fara sa mai vorbim de radacinile armenesti care sunt mereu atat de evidente! Festivalul va fi inchis printr-un concert exceptional al Mariei Raducanu. Dupa un mini-turneu in Elvetia si Franta, urmat de cateva succese notabile pe scenele bucurestene, incredibila voce a Mariei Raducanu va da contur unui proiect eclectic, prezentat in inchiderea festivalului Freedom Jazz in The City, la sarpele Roz.

Freedom Jazz in The City va avea loc intre 9-11 mai, in restaurantul Marul de Aur din Bucuresti (Calea Victoriei nr. 163). Concertele vor incepe, in fiecare zi, de la ora 19.00. Biletul costa 50 de lei/zi.

Program:

- 9 mai: Sorin Dragos, Trio Barbera, Marius Mihalache si Irina Sarbu
- 10 mai: Loungerie II, Alex Man si Sorin Romanescu, Mircea Tiberian si Nadia Trohin
- 11 mai: Puiu Pascu, Harry Tavitian, Maria Raducanu

Organizat de Fundatia Bravo Freedom Jazz in The City propune o serie de intalniri cu cele mai importante personalitati ale jazz-ului romanesc si international, evenimente menite sa asigure continuitatea in promovarea muzicii de calitate intre editiile festivalului international Freedom Jazz. Prima editie a Festivalului Freedom Jazz Vama Veche (19-21 iulie 2012), i-a reunit pe unii dintre cei mai importanti muzicieni ai lumii, de la percutionistul american de origine panameza Billy Cobham, pana la bluesmanul american Boo Boo Davis, regii olandezi jazz manouche Johnny & Mozes Rosenberg sau brazilianul Sergio Mendez, un muzician nominalizat la Oscar pentru faimosul sau "Real In Rio". in lunile de iarna, Freedom Jazz in The City a preluat misiunea de promotor al muzicii valoroase, cu o serie de evenimente exceptionale care sunt organizate periodic in Bucuresti si in tara.

Va asteptam la cea de-a treia intalnire din aceasta serie, care va avea loc in perioada 9-11 mai, la Marul de Aur din Bucuresti.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Top

Cauta-ti perechea