Muzica

#phoenix #top melodii #melodii phoenix #top melodii phoenix

Top 10 melodii Phoenix

Phoenix se identifica cu istoria rockului romanesc. Desi au trecut deja cinci decenii de la infiintare trupei, Nicu Covaci si colegii sai continua sa tina sus stindardul muzicii romanesti de calitate.

Iata cateva dintre piese cu care cei de la Phoenix au cucerit inima multor generatii:

10. Vremuri

"Vremuri" apare pe EP-ul omonim din 1969. In cea perioada, postul de solist vocal era ocupa de Moni Bordeianu.

9. Fata verde

"Fata verde" a avut parte de o varianta inedita in anul 1997, cand a fost relansata in maniera etno-dance de grupul K1.

8. Timisoara

Piesa dedicata orasului in care trupa a luat nastere si s-a dezvoltat, "Timisoara" a cunoscut un succes urias in anii '90. Piesa a inceput sa fie cantata din ce in ce mai rar in concertele Phoenix.

7. Andri Popa

Putin stiu, insa "Andri Popa", una dintre cele mai indragite melodii din repertoriul Phoenix, a fost compusa pe versurile poeziei omonime, scrisa de marele poet roman Vasile Alecsandri.

6. Strunga

"Strunga" figureaza pe coloana sonora a productiei "Nemuritorii" (1975 - regia: Sergiu Nicolaescu), in care apar cateva dintre cele mai mari nume ale teatrului si filmului romanesc: Amza Pellea, Ion Besoiu, Ilarion Ciobanu, Jean Constantin etc.

5. Canarul

Piesa "Canarul" a fost compusa in anii '60, in perioada in care cei de la Phoenix inca nu descoperisera sonoritatile etno-rock.

4. In umbra marelui URSS

"In umbra marelui URSS" figureaza pe albumul cu acelasi nume lansat initial de Phoenix in 2000, la casa de discuri Cat Music. Piesa, o compozitie semnata Nicu Covaci, vorbeste despre persecutiile la care fost supus in timpul regimului comunist.

3. Mugur de fluier

"Mugur de fluier" a dat titlul albumului lansat de Phoenix in 1974. Discul contine si alte piese cu mare priza la public: "Pavel Chinezu, leat 1479", "Anule, Hanule", "Andri Popa".

2. Mica tiganiada

"Mica Tiganiada" este o alta nestemata a albumului "Mugur de Fluier". Desi de cativa ani nu canta cu Phoenix, Mircea Baniciu o include in setlisturile tuturor concertelor sale.

1. Nunta

"Nunta" nu mai necesita nicio prezentare, ci doar o mica precizare. Este una dintre piesele care se aud in mod constanta la nuntile romanilor.


 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Cauta-ti perechea