Muzica

#muzica #statistici #discuri vinil #vanzare discuri vinil

Statistica: Vanzarile de discuri vinil au explodat in 2012

Muzica stocata pe vinil, formatul predominant in anii '60 - '70, este din nou la moda. Potrivit datelor ERA (Entertainment Retailers Association), un organism care reprezinta interesele retailerilor de muzica, film si jocuri video din Marea Britanie, piata de viniluri din aceasta tara a crescut pentru al cincilea an consecutiv in 2012.

Concret, anul trecut cifra vanzarilor de albume in format vinil a crescut cu nu mai putin de 70 de procente. Daca in 2011 vanzarile de viniluri erau de circa patru milioane de euro, in 2012 acestea au urcat pana la 6,7 milioane de euro.

Kim Bayley, directorul general al EBA, sustine ca acest salt este spectaculos in conditiile in care multi oameni credeau ca vinilul este mort, iar cresterea s-a produs pe fondul declinului din ce in ce mai accentuat al CD-ului.

Statistica vizeaza exclusiv vanzarile de viniluri noi. Daca luam in considerare faptul ca in magazinele din Marea Britanie exista si spatii unde clientii pot achizitiona discuri second hand, cifra ar putea fi mult mai mare.


Cele mai vandute viniluri in Marea Britanie si SUA

Albumul "Coexist" al trupei The xx se numara printre cele mai vandute discuri vinil in 2012 pe teritoriul britanic. Pe urmatoarele locuri ale clasamentului se afla David Bowie ("The Rise and Fall of Ziggy Stardust"), Jack White ("Blunderbuss") si Adele ("21").

Si in Statele Unite, 2012 a reprezentat o crestere semnificativa a vanzarilor de discuri vinil. Potrivit raportului pe 2012 intocmit de compania Nielsen si prestigioasa revista Billboard, americanii au cumparat nu mai putin de 4,6 milioane de discuri vinil, in crestere cu 17,5% fata de anul precedent.

Lider de vanzari in acest format este albumul "Blunderbuss" al lui Jack White. Iata cum arata si restul clasamentului:

1. Jack White - Blunderbuss
2. Beatles - Abbey Road
3. Mumford & Sons - Babel
4. Black Keys - "El Camino"
5. Mumford & Sons - "Sigh No More"
6. Beach House - "Bloom"
7. Bon Iver - "For Emma Forever Ago"
8. Alabama Shakes - "Boys & Girls"
9. Adele - "21"
10. Bon Iver - "Bon Iver"

Desi nu exista cifre oficiale in privinta vanzarilor, vinilul continua sa fie comercializat si in Romania, existand magazine cu spatii generoase alocate muzicii in acest format. Segmentul vizat este insa unul de nisa, majoritatea celor care cumpara discuri vinil fiind audiofilii si colectionarii.

Sursa foto: fuzzimo.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Cauta-ti perechea