Muzica

#alte-genuri #slagare vechi #angela similea #corina chiriac

Slagare romanesti vechi

Muzica usoara romaneasca a avut o soarta nedreapta dupa Revolutie. A fost o perioada in care ne intorsesem cu fata catre Occident si incercam sa ascultam tot ceea ce nu aveam voie pe timpul lui Ceasusescu. Dupa ce a trecut nebunia cu muzica straina, a venit invazia dance. 

Brusc, lumea arunca cu noroi in artisti care in urma cu cativa ani erau simboluri nationale. Si tot atunci a intrat in circulatie cliseul “dinozaurii muzicii usoare romanesti ”.

Cateodata recunosc ca sunt un nostalgic si banuiesc ca si unii dintre voi sunt la fel. Iata  cateva dintre slagarele difuzate in nestire de radioul national pe vremea in care pufuletii erau chipsul romanului, iar Brifcorul tinea loc de Fanta cea americaneasca.
 
Angela Similea -“Trenul galben fara cai”

“Trenul galben fara cai” este un cantec de care se leaga inevitabil destinul metroului romanesc. Si trebuie sa fim sinceri si sa recunoastem cu mana pe inima ca, desi a fost realizat in epoca de trista amintire, metroul a salvat timpul si banii a sute de mii de bucuresteni.  

Angela Similea are o aparitie de cateva minute in pelicula “O zi in Bucuresti” (1986), in care chiar se plimba intr-un metrou si canta despre cum “te poarta-n zbor mai repede ca vantul”. Pacat ca in ultimii ani a devenit foarte aglomerat.
 
 
Grup vocal - “Deschideti poarta soarelui”

Cati dintre voi va aduceti aminte de melodia “Deschideti poarta soarelui”? Pe versurile lui Dan V. Dumitriu si muzica lui Anton Suteu , piesa a fost avut un succes fenomenal atat in  varianta imprimata de Dida Dragan, cat si in cea interpretata de un grup vocal din care faceau parte cele mai bune voci din muzica usoara a acelor vremuri: Mirabela DauerMihaela Runceanu, Carmen Radulescu, Adrian Daminescu, Marina Florea, Ioan Luchian Mihalea, Mircea Baniciu, Mioara Feraru, Loredana Groza, Carmen Muresan, Cornel si Mirela Fugaru, Elena Carstea, Angela Similea, Mihaela Oancea, formatiile  Song si Trio Express.
 
Nu stiu de ce, insa ascultand cea de-a doua varianta gandul imi zboara fara sa vreau la celebrul We Are The World.
 

Margareta Paslaru - “Cantecul zanei”

Daca cineva m-ar intreba trei lucruri care-mi vin in cap atunci cand pronunt numele Margaretei Paslaru, acestea ar fi vocea sa neobisnuit de joasa, ochii sai de un albastru hipnotic si…“Cantecul zanei”, cunoscut mai degraba sub numele de “Veronica”.
 
 
Corina Chiriac – “Nu te enerva”

Cu “Nu te enerva” (muzica: Marius Teicu; text: Eugen Rotaru) Corina Chiriac facea furori in anii ’80, ba chiar la defunctul festival-concurs “Melodii ‘84” melodia a castigat premiul intai.

Partea amuzanta a cantecului este refrenul “Nu te enerva” repetat de zeci de ori, astfel ca pana la urma ajungea sa te enerveze.
 
 
Mihai Constantinescu-“Sus in deal”

Desi apare destul de rar la TV, Mihai Constantinescu pare a ramas la fel ca acum 30 de ani. Aceeasi privire, acelasi chip, aceeasi voce calda care canta despre casa din deal a mandrei sale.

Bag de seama ca “Sus in deal” le-a traumatizat copilaria celor de la Niste Baieti in asa hal incat piesa a suferit mici operatii la nivel de versuri si o mare si serioasa interventie la nivel de orchestratie, transformandu-se intr-o parodie punk.
 

Ilie Micolov - "Dragoste la prima vedere"

“Dragoste la prima vedere” este genul de slagar pe care l-ai ascultat, ii stii versurile insa parca nu-ti vine in minte cine l-a cantat. Desi a mai scos si altceva in afara de piesa asta (discografia lui numara 5 albume), pe Ilie Micolov nu-l putem trecem decat la categoria one hit wonder.
 
 
Stefan Hrusca - “Nunta de flori”

Inainte de a lansa albumele de colinde cu care i-a cucerit pe romani, Stefan Hrusca a cantat si altceva. Ba muzica usoara, ba folk. Depinde cum batea vantul. Am avut surpriza sa redescopar “Nunta de flori” in urma cu doi ani, cand mergeam pe la nunti si mirii o alegeau ca dans de deschidere a petrecerii.
 

Gabriel Cotabita - “Noapte albastra”

Cand spui muzica usoara romaneasca te gandesti si la Cotabita, cantaretul transpirat, eticheta de care nu a scapat nici pana acum. 

A fost o perioada in care “Noapte albastra” se difuza  aproape in fiecare zi la radio, fiind extrem de solicitata de ascultatori. Din pacate, pentru el si alti cantareti de muzica usoara radio-rie si televiziunile nu au mai a fost la fel de generoase si dupa Revolutie.
 
 
Savoy – “Luntrea”

Nu stiu de ce, dar pe Savoy ii am reprezentati undeva intr-o coltisor al mintii ca pe o varianta damboviteana a celor de la Smokie. Marian Nistor , vocea Savoy-ilor, inca mai poarta si acum pe cap bentita (sper ca nu aceeasi) care a devenit de mai bine de 30 de ani un trademark al sau.

Ascultata in 2010 “Luntrea” pare prafuita peste masura, iar versurile sunt usor ilare: “Mi-am cioplit o luntre-n crang/Unde creste musetelul”.
 
 
Catalin Crisan - “Vorbeste marea”

Cu “Vorbeste marea” Catalin Crisan isi facea loc la 19 ani in lumea muzicii usoare romanesti. Intotdeauna l-am perceput pe Crisan ca pe un cantaret excesiv de siropos, genul de barbat numai bun sa oblojeasca inimi ranite.
 
De altfel, cantaretul chiar asta si face de la o vreme, fiind realizatorul unei emisiuni TV care-si propune sa readuca pacea si armonia in sanul cuplurilor cu probleme.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Cauta-ti perechea