Muzica

#pop #rock #alte-genuri #dance #eurovision #scandal #circ #costi ionita #indiggo #andrei tudor #nico #muzica #barfe #. marius moga

Selectia Nationala Eurovision - 16 ani de circ balcanic


Condimentat cu ingredientele necesare unei „salate” acide pe care sa o digere tot romanul, Eurovision, cel mai mare concurs de muzica de pe „Batranul Continent” isi innoieste in fiecare an replicile in aceasta telenovela cu accente de circ balcanic.

Intriga ramane cam aceeasi de fiecare data: barfe, acuzatii de plagiat, retrageri si contestatii. Rolurile sunt bine sedimentate, doar personajele se mai schimba din cand in cand. Si ca tot veni vorba de personaje, haideti sa analizam mai pe indelete actorii care le interpreteaza.

Cine a semnat contract pe viata in acest sitcom muzical? Cine a avut un rol episodic, dar cu un puternic impact asupra publicului infometat de inedit? La cine merge Oscarul si cine primeste Zmeura de aur ?

Micul Mozart - "A fi sau a nu fi plagiat?"

Daca ar fi sa incepem cu veteranii jocului de culise, ar trebui sa derulam filmul la episoadele marca Marius Moga. Micul Mozart al Romaniei si-a luat in serios rolul si a reusit sa aduca la nivel de arta, de-a lungul anilor, replica „a fi sau a nu fi plagiat?”. Artistul a ajuns la performanta de a fi acuzat ca isi baga mana in borcanul cu miere al pieselor „oldies but goldies” 3 ani la rand.

Marius MogaIn 2007, piesa acestuia, „Dracula, my love” interpretata de Smiley si Andra a fost acuzata ca e copiata dupa binecunoscutul single al celor de la E-type, „When religion comes to town”. Melodia a fost descalificata , desi intr-un final, motivul nu a fost plagiatul, ci faptul ca un fragment din piesa fusese difuzat deja pe post, in 2005 la MTV Romanian Music Awards , lucru ce contravine regulamentului competitiei.

Desi s-a jurat ca nu mai participa la acest concurs, anul urmator, Moga i-a compus lui Catalin Josan, piesa „When we`re together”, care a avut aceeasi soarta ca si precedenta, fiind si aceasta acuzata de plagiat.

In 2009, cu o insistenta de nezdruncinat, artistul ia parte din nou la Eurovision si totodata la mica noastra telenovela.

De data aceasta, marul discordiei il reprezinta single-ul „Nu am cu cine”, creat de mediatizatul compozitor pentru Veveritele lui Maruta, mai pe scurt RedBlonde. Astfel, pacatosul iz de plagiat isi face din nou simtita prezenta si aduce cu el melodia „Hey Mickey” a lui Toni Brasil, pretinsa sursa de inspiratie pentru autohtonul „Nu am cu cine”.

Daca ar fi sa acordam un premiu pentru „Cel mai kitchos de delicios scandal la Eurovision”, clar ar trebui sa ne oprim asupra fetelor de la Indiggo. In 2006, gemenele Gabriela si mihaela modorcea au facut deliciul publicului cand au inceput sa arunce cu acuzatii in stanga si in dreapta. Ele sustineau sus si tare ca au fost neindreptatite si ca televotingul a fost fraudat.

Cu Basescu la Eurovision

Momentul maxim a fost reprezentatia mamei acestora care ar merita din partea noastra premiul Oscar pentru interpretare. Ideea de baza de la care a pornit doamna in cauza este ca Eurovision-ul trebuie anulat si asta pentru ca Romania este o tara de hoti. Finalul a fost unul apoteotic: „Sa vina Basescu si Bodu, sa vada ce nedreptate li se face fetelor mele!". Ii acordam doamnei Modorcea premiul pentru „Cea mai tare replica de la Eurovision”. Trebuie sa recunoastem ca il merita cu prisosinta.

IndiggoCa o mica observatie, piesa „Be my boyfriend” a celor de la Indiggo a fost descalificata de fapt pentru ca a mai fost difuzata pe canalele media cu un an inainte, lucru care incalca regulamentului concursului.

In schimb, un scandal care a sensibilizat opinia intelectuala si patriotica a acestei tari a fost cel in care actorii principali au fost Andrei Tudor, Nico si Vlad Mirita. Primul dintre cei trei a compus piesa „Pe-o margine de lume” si le-a dat-o spre interpretare lui Nico si Vlad. De aici si pana la un conflict n-a fost decat un pas. Cat ai zice „plagiat”, piesa a fost categorisita prin lumea forumistilor, drept o copie a melodiei „Magia del Corazon” a lui David Bustamante.

Se pare insa ca totul a fost o inscenare prin care se incerca inducerea ideii ca trupa suedeza Biondo, clasata imediat dupa Nico si Vlad, ar fi cea care trebuie sa reprezinte Romania in finala Eurovision de la Belgrad.

Pana la urma patriotismul a invins. „Pe-o margine de lume” ne-a reprezentat tara la Eurovision 2008 si s-a clasat pe locul 20. Aceasta clasare lasa loc de multe semne de intrebare. Daca eram adeptii globalizarii si ne alaturam spiritului scandinav, am fi ajuns si mai aproape de podium?

Costi Ionita si Zmeura de Aur

„Zmeura de aur” ar trebui sa ii revina lui Costi Ionita si asta pentru proasta inspiratie de a se inscrie la Eurovision sub o serie de pseudonime printre care si Umberto Tomassi. In 2003, compozitorul-manelist a participat la Eurovision cu piesa „Dominus”. Materialul a fost descalificat, acuzat fiind ca este o copie a unei piese rusesti mai vechi. Ce a facut Costi? Pai, a „zburat” si el ca si piesa. Se pare ca artistul a disparut in mod miraculos de pe plaiurile mioritice pentru o vreme. Probabil s-a dus sa-l caute pe adevaratul Umberto Tomassi sa-l traga un pic de urechi pentru nu l-a inspirat cum trebuie.

Costi IonitaBlaxy Girls, trupa pe care o manageriaza in prezent Costi Ionita i-a mai spalat insa din pacate. Cele 5 fete s-au descurcat foarte bine anul acesta la semifinala Eurovision-ului, reusind, pasnic si silentios, sa mearga mai departe cu piesa lor „Dear Mama”. Se pare ca tot de fete are nevoie incercatul Umberto pentru a fi inspirat. Toti artistii au cate o muza, nu? Chiar daca unii au nevoie de 5.

Incepand cu 1993, de-a lungul participarii Romaniei la acest concurs european, multe scandaluri au suscitat interesul mintilor critice si flegmatice ale romanilor in cautare de barfulite de ultima ora. Cu siguranta ele nu se vor opri aici. Pentru ca pana la urma, aceste mici „abateri de la regula” in rigidul desfasurator al concursului muzical Eurovision, atrag an de an milioane de oameni si trezesc la viata spiritul national creat pe sablonul senzationalului.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Top

Cauta-ti perechea