Muzica

#pop #rock #dance #muzica #top #clasament #sex #monden #prostituata #melodie #videoclip #queen #bruce springsteen

Prostitutia, tema profitabila in muzica (Partea a II a)

Am inceput saptamana trecuta un top 10 al pieselor care vorbesc despre prostitutie si amprentele pe care le lasa aceasta asupra celor care o practica, cat si asupra celor din jur.

Urmariti asadar continuarea clasamentului, cu ultimele 5 pozitii .

5. „When The Sun Goes Down” – The Arctic Monkeys

„When The Sun Goes Down” este cel de-al 2-lea single lansat de trupa britanica Arctic Monkeys, pe 16 noiembrie 2005. Piesa apare pe albumul de debut al trupei, intitulat „Whatever People Say I Am, That's What I'm Not”, lansat la o saptamana dupa acest single.

Cantecul este prezentat din prisma unui tip, abordat de o prostituata pe care o refuza politicos. In apropierea acestuia se afla un barbat cu intentie nu tocmai bune (scummy man) sau cel putin aceasta este observatia naratorului. Se lasa de inteles astfel ca respectivul ori este pestele prostituatei ori un client care ii propune o partida de sex. Ultimul vers al cantecului, „I hope you`re not involved at all” poate exprima ori dezamagirea naratorului ca fata a ajuns prostituata ori o reactie fata de o alta persoana careia ii este spusa aceasta poveste si care ar putea avea de-a face la randul ei cu acest „scummy man”.

Piesa cat si videoclipul celor de la Arctic Monkeys principala sursa de inspiratie a unui lungmetraj intitulat „Scummy Man” care i-a avut in rolurile principale pe cei din videoclip si care releateaza povestea „Ninei”, fata fara nume din cantec.

 


4. „53rd & 3rd” – The Ramones

Piesa, scrisa de basistul trupei, Dee Dee Ramone face referire la ceea ce ei au numit un faimos spot despre prostitutia masculina din New York. Exista un zvon cum ca Dee Dee insusi a fost gigolo acolo, folosind banii castigati pentru a-si lua doza necesara de heroina, obicei descris in amanunt in piesa „Chinese Rock”. De altfel, acest drog i-a adus si moartea, in 2002.

Versurile au o nuanta ambigua totusi. Pe de-o parte, se induce ideea cum ca personajul care se prezinta ca membru al Beretelor Verzi in razboiul din Vietnam, cunoaste o prostituata la interesectia strazii 53 cu strada 3. Pe de alta parte, se lasa impresia ca protagonistul cantecului nu-si face simtita prezenta decat spre finalul cantecului si ca cel care-si spune Berete Verzi este de fapt un gigolo sau un client de-al acestuia.

 


3. „Killer Queen” – Queen

Piesa „Killer Queen” este inclusa pe albumul „ Sheer Heart Attack ”, lansat de trupa Queen in 1974. Melodia a avut un succes rasunator la acea vreme, aceasta a fost compusa de pianistul si solistul trupei, Freddie Mercury.

La ce s-a gandit artistul cand a compus aceasta piesa? Parerile sunt impartite. Unii sunt de parere ca e vorba de o prostituata de lux comparata cu excentrica regina a Frantei, Marie Antoinette. Altii intrevad un mesaj mai profund, si anume depravarea si ipocrizia societatii in care traim, luxul dus la extrema, superficialitatea si incapacitatea de a observa esenta lucrurilor precum si perceptia asupra vietii traita in viteza.

Se mai vehiculeaza si ideea conform careia artistul s-ar fi referit la un travestit pe care l-a cunoscut la un moment dat, ce se recomanda cu pseudonimul de „Killer Queen” si care l-a marcat intr-un fel sau altul pe Freddie.

Oricare ar fi interpretarea pe care se merge, „Killer Queen” este un material complex atat din punct de vedere muzical, cat si ideologic ce lasa o portita deschisa spre o viziune creionata de fiecare fan Queen in parte.

 


2. „Candy`s Room” - Bruce Springsteen

Melodia „Candy`s Room” este inclusa pe albumul „Darkness on the Edge of Town” lansat de Bruce Springsteen in 1978.

Povestea cantecului aduce in centrul atentiei o prostituata de lux, foarte frumoasa cu un trecut intunecat ce isi doreste cu disperare sa scape de stigmatizare. Fata cauta persoana care sa o primeasca cu cicatricile lasate de cei care s-au perindat pe coridoarele goale si triste ale inimii ei.

Vocea lui Springsteen este intruchiparea acelui „El” care o invata pe Candy ce inseamna sa aibe incredere in fortele celuilalt, pe al carui umar se poate sprijini si alaturi de care poate invata iubirea adevarata pentru care dai totul si primesti totul.

 


1. „Mexican Blackbird” - ZZ Top

Piesa celor de la ZZ Top, intitulata „Mexican Blackbird” apare pe albumul „Fandango”.

Care ar fi scenariul ideal care ar surprinde cat mai clar mesajul transmis? Imaginati-va doar atat: filmele western, damele voluptoase si impopotonate, carciumile imbibate de alcool si respiratia grea, completata de pinteni la calcaie si pistoale la brau.

De fapt titlul cantecului „Mexican Blackbird” (Pasarea neagra mexicana) este mai mult decat sugestiv si iti aminteste de veritabilele „pasari de noapte” versate si puse pe sotii cu care orice barbat ar vrea sa petreaca o noapte de pomina, intr-o zona rau famata.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Top

Cauta-ti perechea