Muzica

#andrei plesu #teodora enache #maria tanase #ion caramitru #johnny raducanu #harry tavitian

Prietenii, oamenii care i-au marcat viata lui Johnny Raducanu

Johnny Raducanu, maestrul jazzului romanesc, a fost apropiat de-a lungul anilor de alte mari personalitati artistice si culturale din Romania. Afla care sunt oamenii care i-au marcat viata lui Johnny Raducanu.



Nascut Raducan Cretu, Johnny Raducanu a cantat cu Maria Tanase si cu Andrei Plesu si a fost un "tata adoptiv" si un mentor pentru Harry Tavitian si teodora Enache.


Maria Tanase


Marea cantareata l-a intitiat pe tanarul Johnny Raducanu in tainele bauturii la varsta de 22 de ani, in birtul din gara orasului Leordeni.

"Coana Maria ma legase la cap cu o esarfa alba de matase, pe care o udase intr-o fantana si m-a intins pe o banca. L-a chemat apoi pe seful garii si i-a spus: "Ba, ai grija de ala, ca tin tare mult la el. Maine mi-l trimiti pachet". Apoi m-au lasat dormind pe banca", a scris Johnny Raducanu in antologia "Prima mea betie", despre Maria Tanase.


Harry Tavitian


Cunoscut artist de jazz din Constanta, Harry Tavitian poate fi considerat urmasul lui Johnny Raducanu.

"Harry Tavitian este un muzicant foarte bun, extrem de talentat. E un artist adevarat, care apartine elitei muzicienilor de jazz. Harry e fiul meu adoptiv", a spus marele maestru despre Harry Tavitian.


Teodora Enache


Tanara interpreta de jazz Teodora Enache a colaborat de multe ori cu Johnny Raducanu in ultimii sai ani de viata, maestrul fiindu-i si profesor si prieten.

"Iti multumesc Maestre ca ai aparut in viata mea, ai fost o lectie minunata pentru mine si continui sa-mi fii Lumina", a spus Teodora Enache dupa ce a aflat vestea mortii lui Johnny Raducanu.


Andrei Plesu


Cand Andrei Plesu a fost trimis la Tescani cu domiciliu fortat, Johnny Raducanu a fost unul dintre putinii prieteni care i-a fost alaturi si chiar a reusit sa-l faca sa cante.

Maestrul a reusit sa-l convinga pe Andrei Plesu sa cante si sa inegistreze impreuna, dupa ce i-a oferit lectii de jazz.


Ion Caramitru


Proiectul "Dialoguri si fantezii in jazz" a fost o colaborare a lui Johnny Raducanu cu alt apropiat, Ion Caramitru. Cei doi au primit cronici extrem de pozitive pentru spectacolul jucat pe scena Teatrului National, unde imbinarea intre poezie si muzica a dovedit inca o data impactul pe care Johnny Raducanu l-a avut in cultura romaneasca.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Top

Cauta-ti perechea