Muzica

Mihai Margineanu: Michael Jackson este ca sexul oral la barbati

Ne-a cantat despre “Paraschiva” si alte femei, despre Gore din Chitila si, de curand, despre melci, scoici, raci, craci. Vorbim despre Mihai Margineanu , un roman curajos care s-a apucat de muzica la 37 de ani, o varsta la care unii artisti isi trambiteaza deja retragerea.
”.

Mihai Margineanu
: M-am apucat de inregistrat albumul acum vreo doi ani. Adica atunci cand l-am lansat pe celalalt (n.r.-"Si ingerii beau vin"). Am intrat in studio si am inceput sa tragem cateva ceva. In prima faza niste martori, dup-aia un instrument, inca un instrument si uite ca la un moment dat dupa vreun an jumate am zis: “Bai, noi stam si mergem la studio nu des, rar da’ n-am inregistrat niciun cantec cap coada!”. Am inceput s-o luam mai in serios si eu si prietenii mei. Dan Nicolae este sunetistul, orchestratorul conservatoristul nostru cu urechea absoluta care ne ajuta sa nu o dam in gard cu oistea. Usor-usor s-au strans vreo 20 de cantece. Am taiat din ele pentru nu mi se parea ca unele se potrivesc. Am hotarat ca pe albumul asta sa nu pun decat ceea ce-mi place mie.

Acasa.ro: Ce s-a intamplat cu restul pieselor?

Mihai Margineanu: Le mai cizelez. Unele au de text. mari de text. Si mie mi-e jena. Sunt niste texte proaste de genul rima tiganeasca, stii? La mare, la soare, fetitele sunt goale. Asta este rima tiganeasca simpla.

Usor-usor am introdus si instrumente care nu erau obisnuite in orchestratia mea sau a noastra, cum vrei sa spui.

Mihai MargineanuAcasa.ro: Ca de exemplu?

Mihai Margineanu: Ca de exemplu trompeta. Ca de exemplu bas. Basurile sunt de mai multe tipuri. Am bagat numai instrumente cantata de mana. Nu am introdus niciun sample. Pana acum basul si toba le faceam de pe calculator pentru ca e simplu si se aude mult mai bine. Ca sa inregistrezi toba iti trebuie niste echipamente destul de costisitoare si iti trebuie niste oameni care sa bata foarte bine. Si este mai multa munca la tras.

Ei, noi nu am bagat nimic. Am inregistrat totul de pe instrumente curate. Nimic electronic, nici un “picu picu” ca sa zic asa.

Viorile sunt exact alea care s-au cantat, sunt netaiate, neprelucrate. Deci totul este tras la starea fiecaruia. Aici e o problema cu starea, ca nu-i o gluma. Tu daca-l pui pe unul sa cante un cantec de veselie si l-aduci cand el e suparat n-o sa iasa cantecul ala niciodata sau iese prost. Si-atunci trebuie sa gasesti starea. De-aia am tras de foarte multe ori. Nu prea am muncit, ca n-a fost munca neaparat. A trebuit sa mergem de foarte multe ori la studio. Frumos, de altfel, acolo se intampla lucruri frumoase. L-am terminat si l-am predat.

Acasa.ro: “Melci, scoici, raci, craci”. Asa e botezat primul single de pe noul tau disc. Ce treaba au cracii cu restul animalelor?

Mihai Margineanu: Cracii au in general treaba cu foarte multe lucruri. Ar trebui sa fii mai atent in jurul tau ca peste tot sunt numai craci. Nu-nseamna nimic. E pur si simplu o insiruire de cuvinte care rimeaza, foarte frumos, de altfel, si neasteptat.



Acasa.ro: Sa presupunem ca in momentul asta te afli fata in fata cu un potential cumparator al noului tau album. Cum il convingi sa cumpere tocmai discul tau si nu altceva?

Mihai Margineanu: N-as putea sa-l vand. Eu sunt un vanzator de meserie, dar nu as putea sa-l conving sa cumpere un album cu mine in detrimentul altuia. Nu stiu, i-as da un singur beneficiu, al produsului, adica ala ca o sa se simta bine.

Acasa.ro: Pe 19 noiembrie ai cantare mare de tot la Sala Palatului…

Mihai Margineanu: Cu emotie mare in suflet iti spun…

Acasa.ro
: Daca nu ma-nsel este primul concert de mare anvergura din cariera ta.

Mihai Margineanu: Nu te-nseli. Eu vreau sa nu fie ultimul. Vreau sa iasa bine. Si o sa iasa bine, nu are cum sa iasa prost. Doar daca ploua in sala…

Acasa.ro: Care sunt temerile tale legate de concert?

Mihai Margineanu: Iti dai seama ca am niste emotii foarte mari apropo de scena asta pentru ca vrand-nevrand trebuie sa recunoastem ca Sala Palatului este un lacas de cultura. Un locas sau lacas, cum vrei tu sa-i spui. Sala Polivalenta mi se pare mult mai pe genunchi decat Sala Palatului. Sala Palatului e ceva mai aristocrat, asta uitand de congresele Partidului Comunist care nu au nicio legatura cu asta. La Sala Palatului s-au intamplat si se intampla lucruri frumoase, ca la Opera de exemplu.

Acasa.ro
: Ceva invitati?

Mihai Margineanu: Sunt ceva invitati. Unul este Marius Mihalache , unul este Florin Ionescu, cativa dintre membrii trupei sau dupa melodii de munte. Ai cantat pana acum “Paraschiva” si “Femei, Femei”. Pe cand o “Magdalena”, “Cenusareasa” sau “Rapa”?

Mihai MargineanuMihai Margineanu: “Magdalena” este un cantec lautaresc foarte vechi. "Cenusareasa" este un produs al ….nu stiu cum sa le zic…Mai bine nu le zic. Cine stie ce prostie iti zic. Ce m-ai intrebat la final? "Rapa"?

"Rapa" este un cantec atat de mult cantat de mine si de prietenii mei din formatie, incat ne-am hotarat sa nu-l adaptam, sa nu-l scoatem in varianta noastra. Pentru ca tot ce am cantat, am cantat altfel decat se canta. De exemplu, nu-mi placea linia melodica a “Sobitei din odaie”. Si-atunci i-am compus eu un alt cantec, asa cum l-am simtit eu.

Nu mi-a placut niciodata cum niste voci din anii ’80 cantau “Paraschiva”. "Parachiva" este un cantec foarte vechi, cred ca e din perioada interbelica, daca nu chiar antebelica. Erau niste voci care au cantat cantecul asta foarte suav. N-are nicio legatura cu suavul, acest cantec este un cantec agresiv. E un cantec despre nevasta unuia pe care ala n-o suporta, iar care aia e o tampita si o el o trage de urechi. N-ai cum sa fii suav. In cantecul asta trebuie sa fii semi-agresiv. Eu pot sa ma laud ca pot fi agresiv. Si-atunci fiecare cantec l-am adaptat stilului meu de viata, pentru ca practic asta e stilul meu de viata.

Acasa.ro: Citisem la un moment dat pe undeva ca esti un admirator al culturii tiganesti, insa nu esti de acord cu unele traditii ale acestei etnii. Ce-ti place si ce nu-ti place la cultura tiganeasca?

Mihai Margineanu: Imi place muzica, imi plac unele meserii pe care le fac tiganii foarte bine. N-o sa iasa o caramida mai bine decat o fac caramidarii, sa-ti fie clar asta. Firmele mari de caramizi ar trebui sa paleasca in fata caramizilor adevarate tiganesti. N-o sa faca nimeni un alambic cum il face tiganul. De muzica nu vorbim… A nu confunda manelele cu muzica tiganeasca adevarata, cum canta formatia Ternipe. Exista un stil influentat de tigani in muzica, se numeste jazz romales, jazz manouche. Influente clare in toate, exact ca negrii in muzica rock. Ei au plecat de la blues si s-a ajuns la heavy metal.

Acolo e sorgintea, asa cum si la noi in Balcani sorgintea e muzica tiganeasca, care imi place acum pentru ca valorile sunt date cu curu-n sus. Noi il apreciem pe Becali si un fotbalist incult care are un Mercedes si care a f…t o blonda intr-un club intr-o seara. S-au dus dracu’ valorile. Lumea asculta manele care nu au nicio treaba cu muzica tiganeasca. Nici o legatura. Toti manelistii la care te uiti ai impresia ca sunt recuperatori. S-a dus dracu' orice aura de artist. Lautarul ala vechi... Sunt sigur ca Zavaidoc, care era tigan, avea o aura de artist. Uita-te la Nelu Ploiesteanu . Nelu Ploiesteanu este un artist.

Mihai MargineanuAcasa.ro: Nelu Ploiesteanu este printre putinii care canta asa ceva…

Mihai Margineanu
: Sunt multi pe care nu-i vedem. Asta e, le-a disparut aura aia de artist si au devenit niste manelisti. Cine nu intelege ca “manele” e un cuvant cu sens peiorativ e tampit. Vorba lui Gheorghe Dinica, Dumnezeu sa-l odihneasca: "Sunt cativa oameni, restul populatie!"

Acasa.ro: Ce muzici asculti acasa?

Mihai Margineanu: Ascult rock, mult jazz…Ascult legat de faptul ca el este un bun roman. Sunt sigur ca nu se gandeste de rau. Numai ca el are o singura problema: oriunde e el, iese scandal. Si-atunci de-aia nu-l votez pentru ca ani de zile nu a fost in stare sa aduca o unitate, deci nu este conducator. Un conducator care nu poate sa conduca in unitate nu e conducator.

Si tocmai de-aia votez cu Crin (n.r. – Antonescu). Din mai multe motive votez cu Crin. Pentru ca este singurul presedinte cu fata europeana. Este singurul presedinte din ‘46 incoace care n-are fata de bolsevic, de rus sau de taran. Singurul fara niciun fel de exceptie. Sau singurul care a vrut sa acceada la functia de presedinte si n-a reusit pana acum. Este singurul de care sunt sigur ca e curat ca lacrima pentru ca-l cunosc si pot sa ma laud ca-mi este amic. Si in primul rand pentru ca eu cred in el foarte mult. Acum ca s-ar putea sa ma insel si ca se va schimba dupa ce va deveni presedinte, desi nu cred…Eu ii acord toate creditele mele.

Mihai MargineanuAcasa.ro: Un sfat pe care l-ai da viitorului presedinte?

Mihai Margineanu
: Ar fi sfaturi, dar nu pot da asa, astea trebuie gandite. Eu dau un sfat oamenilor: Aveti grija cu cine votati ca ne ia dracu'!

Acasa.ro: Practici sporturi olimpice? Ce preferi coniac canoe, halbere?

Mihai Margineanu
: Mie imi place vinul. Vinul sec si demisec si rosu si alb.

Acasa.ro: Enumera-mi cinci piese numai bune de ascultat la un sprit cu prietenii.

Mihai Margineanu: “Am muncit si nopti”-Gheorghe Dinica, “Sunt vagabondul vietii mele” – Gheorghe Dinica, “Ma iubeste femeile”- Mihai Margineanu, “Ia mai toarna un paharel”- Gica Petrescu, “Du-ma acasa mai tramvai”-Gica Petrescu, “La Chilia-n port” - Nelu Ploiesteanu.

Acasa.ro: Iti propun un joc pe care cu singuranta l-ai jucat in copilarie: “Flori, filme, fete sau baieti”.

Mihai Margineanu: Am jucat, dar era atat de demult incat am uitat.

Acasa.ro: Trandafir sau ghiocel?

Mihai Margineanu: Trandafir.

Acasa.ro: , bani, dusmani?

Mihai Margineanu: Noooo, niciodata. Ai bagat “dusmani” acolo, deci iese manea.

Galerie foto interviu Mihai Margineanu

Material realizat de Catalin Pavel

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Top

Cauta-ti perechea