Muzica

#cantec #clasament #top #cantec de leagan #alte-genuri #muzica

Mesajele secrete din cantecele de leagan

Toti copii iubesc cantecele de leagan si multi dintre noi ne amintim de ele si dupa 30 ani. Multe dintre acestea au la baza o poveste inocenta si linistitoare, dar sunt cateva care ascund intelesuri morale, politice si chiar religioase. Care sunt cele mai populare astfel de creatii? Descopera citind topul de mai jos.


10. Humpty Dumpty


Povestea lui Humpty Dumpty dateaza din 1810. La vremea aceea, termenul de „humpty dumpty” se referea la o persoana neindemanatica, astfel ca acest cantec de leagan a fost conceput initial sub forma unei ghicitori. Nu se specifica clar ca Humpty Dumpty este un ou, placerea cititorului fiind sa descopere acest lucru. Binenteles ca astazi nu mai exista persoana care sa nu stie ca este vorba despre un ou. Exista insa un zvon conform caruia acest Humpty Dumpty ar fi de fapt regele Richard III al Angliei, iar zidul, imaginea calului sau.



9. Sing a song of Sixpence

"Sing a song of Sixpence" dateaza cel putin din secolul al 18-lea. In versiunea originala, povestea se termina cand o mierla ii ciuguleste nasul servitoarei din gradina. Insa, pe la mijlocul secolului 19, a mai fost adaugat un vers in care un doctor ii coase acesteia nasul la loc. Interpretarile cu privire la cele 24 de mierle au variat de-a lungul timpului, insa cea mai cunoscuta se leaga de o traditie din secolul 16 potrivit careia placintele erau coapte si umplute cu pasari vii care evadau atunci cand aceasta era taiata. Astfel se sugera ca o masa nu avea doar un scop nutritiv, ci si unul distractiv.



8. Rock-a-bye

Intitulat intitial „Hushabye Baby”, acest cantec de leagan se spune ca ar fi primul poem scris pe pamant american. Desi nu exista nicio evidenta clara care sa ateste data la care acesta a fost conceput, se spune ca „Rock-a-bye” ar fi fost creat prin secolul 17 de un imigrant englez care a observat un obicei ciudat al femeilor din Statele Unite de a-si adormi copiii. Acestea puneau pruncii in niste cosuri de rachita pe care le suspendau de crengile unui copac. Vantul care adia printre crengi legana cosul si astfel copiii adormeau.

O alta interpretare spune ca pruncul ar fi fost fiul regelui James II al Angliei, un bastard care i-a facilitat monarhului posibiltatea de a avea un mostenitor catolic la tron. In aceasta interpretare, leaganul reprezinta monarhia Stuart.



7. Little Jack Horner

Prima versiune a cantecului Little Jack Horner vine din secolul al 18-lea, desi este foarte probabil sa se stie de el inca din secolul al 17-lea. In timp, povestea a capatat popularitate si asta datorita teoriei potrivit careia versurile ar vorbi despre adevaratul Thomas Horner, delegatul lui Richard Whiting, ultimul abate al Abatiei din Glastonbury. Legenda spune ca, inainte ca manastirile sa fie distruse de Henry VIII al Angliei, Richard l-ar fi trimis pe Jack la Londra cu o uriasa placinta pentru sarbatoarea Craciunului. Desertul ascundea actele mai multor conace celebre din Somerset. Pe drum, Jack ar fi deschis placinta si ar fi luat actele Conacului Mells. Actualii propietari ai celebrei mosii au negat insa aceasta interpretare.



6. Little Bo Peep

Cea mai veche referire cu privire la acest cantec de leagan dateaza din anul 1805, fiind vorba despre un manuscris care contine un singur vers. „Bo-Peep” se zice ca ar fi fost un joc pentru copii practicat prin secolul 16.



5. Mary, Mary, Quite Contrary

Despre „Mary, Mary, Quite Contrary” se spune ca ar avea subintelesuri religioase si istorice, originile si semnificatia acestui cantec de leagan fiind si astazi disputate. Cea mai comuna interpretare o are in centru pe regina Maria a Angliei. Versul „How does your garden grow?” (Cum creste gradina ta?) ar face referire la faptul ca Maria ar fi fost stearpa. „Quite Contrary” ar putea vorbi despre incercarile acesteia de a schimba regulile eclezeiastice facute de tatal ei, Henry VIII si fratele ei, Edward VI. Versul „Pretty maids all in a row” (toate servitoarele aliniate in rand) ar putea fi o referire la un avort pe care l-a facut Mary sau la executia lui Lady Jane Grey.



4. Baa, Baa, Black Sheep

„Baa, Baa, Black Sheep” este un cantec de leagan din secolul 18, asemanator cu „Twinkle, Twinkle, Little Star”.  Este foarte posibil ca versurile sa faca referire la taxa lanii „Old Costum” din 1275, care a supravietuit pana in secolul 15. Prin anii `80, aceasta teorie a mers si mai departe, sugerand ca „Baa, Baa, Black Sheep” ar vorbi despre sclavie, multi cercetatori nefiind insa de acord cu acesta speculatie.



3.  Mary Had a Little Lamb

Initial, acest cantec de leagan a fost publicat sub forma unui poem, scris de Sarah Josepha Hale pe 27 mai 1830. La baza lui sta o poveste reala: o fata, pe numele ei Mary Sawyer, avea drept animal de casa un miel. La sugestia fratelui sau, fata s-a dus cu mielul la scoala iscand astfel o serie de probleme.



2. London Bridge Is Falling Down

„London Bridge Is Falling Down” este un traditional cantec de leagan si joc pentru copii care circula prin lumea intreaga in fel si fel de versiuni si binenteles cu fel si fel de teorii. Una dintre acestea spune ca versurile fac referire la distrugerea Podului Londonez de catre Olaf II al Norvegiei, in 1014. Alta are in centru legenda potrivit careia in respectivul pod ar fi ingropati de vii mai multi copii. „The fair lady” (Tanara cea inteleapta) ar putea fi Matilda a Scotiei care este responsabila cu ridicarea unei serii de poduri in Londra.



1. Ring a Ring o` Roses

Versiunea scrisa a „Ring a Ring o` Roses” a aparut in 1881, insa cantecul este cantat inca din 1790. Multi considera ca versurile acestui cantec de leagan fac referire la Marea Ciuma din Londra (1665). Aceste supozitii au aparut dupa cel de-al doilea razboi mondial. Insa, in versiunea actuala a cantecului nu mai apare nimic care sa sustina aceasta teorie.

Ring around the rosy,
A pocket full of posies;
ashes, ashes
we all fall down!


Desi, este foarte putin probabil ca „Ring a Ring o` Roses” sa faca referire la ciuma, acest concept a fost atat de adanc sedimentat in psihicul englez modern incat este foarte putin probabil sa dispara in viitor.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Top

Cauta-ti perechea