Muzica

#johnny raducanu #A murit Johnny Raducanu #curiozitati Johnny Raducanu

Lucruri uimitoare despre Johnny Raducanu

Johnny Raducanu nu s-a multumit cu a fi doar un interpret de jazz, iar numele sau a creat mereu reactii, indiferent ca a fost vorba de un concert, emisiune televizata sau interviu in presa.



Supranumit si "Mr. Jazz of Romania", Johnny Raducanu s-a nascut in 1931, la Braila, intr-o familie de muzicieni tigani, cu peste 300 de ani de traditie muzicala.

La 19 ani, adica in 1950, era deja considerat un bun interpret de jazz.

A fost cunoscut ca pianist, contrabasist, compozitor, aranjor si lider de formatie .

A studiat muzica la cele mai prestigioase scoli de muzica din Iasi, Cluj si apoi, la Conservatorul din Bucuresti.

De-a lungul carierei sale, Johnny Raducanu a scos peste 13 albume de muzica jazz, cele mai multe fiind celebre in strainatate.

A emigrat in America, unde a cantat ani de zile in cafenele, muzica de caffe-concert, ajungand sa fie cunoscut si apreciat de mari artisti contemporani ca Anthony Quinn . In scurt timp, a reusit sa umple arene intregi cu publicul atras de acordurile pianului sau.

A fost bun prieten cu Nichita Stanescu, iar poeziile acestuia au fost mereu aduse in prim plan de piesele interpretate de solist.

Femeile au reprezentat inspiratia cea mai importanta pentru muzica lui, insa nu si-a dorit niciodata sa se casatoreasca sau sa aiba copii.

Nu s-a sfiit niciodata sa critice nivelul mediocru al muzicii romanesti actuale, comparand mereu muzica anilor '70 - '80 cu cea din prezent. El a declarat pentru Esquire: "Cand ma uit in jur si vad cati ignoranti se cred specialisti, imi dau seama ca numai un part de-al meu face cat tot ce stiu ei. Ce talentat sunt!"

Desi un artist de renume international, cu numeroase premii muzicale , Johnny Raducanu a locuit, in ultima perioada a vietii sale, intr-o garsoniera din Banu Manta, s-a luptat cu diabetul si a avut pensie de 400 lei, dupa ce a fost angajat la Electrecord, iesind la pensie dintr-un post de...portar.

Dintre putinele sale autodescrieri, o retinem pe cea din ziarul Adevarul: "Dumnezeu a creat o armata de muzicanti. Beethoven e general, iar eu - plutonier major."

Citeste informatii complete despre moartea lui Johnny Raducanu:

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Top

Cauta-ti perechea