Muzica

#crima #droguri #prematur #moarte #oldies #selena #tupac #jimi hendrix #jim morrison #kurt cobain #rock #alte-genuri #dance #pop #artist #muzica #hip hop

Legende ale muzicii disparute prematur

Si-au marcat teritoriul pe harta muzicala internationala si au fost uniti de acelasi destin intrerupt timpuriu. Cantareti sau canterete deopotriva s-au jucat cu ritmurile rock, latino, rap sau dance si au plecat de pe scena inainte de a se stinge lumina si de a cadea cortina. Au ramas in istorie, iar moartea lor prematura i-a transformat in legende inca vii.

Am intocmit mai jos o lista cu artisti celebri care au avut un impact puternic in viata unor generatii intregi de oameni, atat prin muzica pe care au creat-o, cat si prin disparitia timpurie.

Buddy Holly – 22 ani

Buddy HollyPe numele sau real, Charles Hardin Holley, cantaretul de origine americana a ramas in istoria muzicii drept pionierul genului rock`n`roll. Muzica sa a reprezentat o sursa de inspiratie pentru artisti de referinta precum Bob Dylan, The Beatles, Rolling Stones sau The Beach Boys.

Avantul sau profesional a fost insa intrerupt brusc, cand la varsta de 22 ani, artistul a sfarsit intr-un tragic accident aviatic. Alaturi de acesta, Valens si Richardson, colegii sai de trupa, au avut parte de acelasi final.

Trupa lui Holly a fost prima introdusa in celebrul Rock and Roll Hall of Fame in 1986. Iar in 2004 revista Rolling Stones clasa Buddy Holly pe pozitia 13 in topul „The Fifty Greatest Artists of All Time”.

Jim Morrison – 27 ani

Jim MorrisonMorrison, denumit „un zeu al rock-lui” de catre critici si fani deopotriva, a fost un poet, scriitor, regizor de film si, nu in ultimul rand, leader al trupei rock psihedelice, The Doors. Desi, aportul muzical adus in trupa The Doors alaturi de care a scos 6 albume de studio a fost unul de geniu, in memoria multor fani, Jim Morrison a ramas ca o figura auto-distructiva si sensibila a teatrului si poeziei.

Artistul polivalent s-a stins din viata la varsta de 27 ani, cuprins de depresie si invrajbit de fortele nevazute ale „prafului alb”. Courson, iubita sa de atunci a murit 3 ani mai tarziu, tot la varsta de 27 ani, in urma unei supradoze de heroina, ca si artistul.  

Jimi Hendrix – 27 ani

Jimi HendrixHendrix este unul dintre cei mai mari chitaristi din lume, recunoscut atat de specialistii in domeniu, cat si de mii de fani pe care si i-a facut de-a lungul timpul. De asemenea, artistul a avut un rol important in evolutia genurilor muzicale pana in zilele noastre. Multi artisti s-au lasat influentati de stilul abordat de Jimi, printre care cel mai cunoscut fiind Carlos Santana, un mare chitarist al vremurilor noastre.

Desi s-a bucurat de o cariera profesionala fulminanta, viata artistului nu a fost una fericita, aceasta fiind curmata brusc la varsta de 27 ani. Potrivit declaratiilor date de medicii specialisti, artistul ar fi murit inecat in propria voma, in urma unui abuz de medicamente.

Janis Joplin – 27 ani

Janis JoplinJoplin a fost o artista hippie foarte apreciata in anii `60, ce a abordat stilul folk, blues si rock. Desi s-a bucurat de succes pe plan muzical, datorita vocii sale puternice si talentului liric sclipitor, in ochii multora a ramas drept un star-problema. Puterea celebritatii a fost prea mare pentru Janis, aceasta retregandu-se in lumea heroinei si a bauturii pentru a putea face fata. De altfel, aceste 2 vicii au omorat-o pe artista la varsta de 27 ani. In 1995, Janis Joplin a intrat post-mortem in Rock and Roll Hale of Fame, iar in 2005 a primit post-mortem premiul Grammy pentru intreaga activitate.

Kurt Cobain – 27 ani

Kurt CobainCobain este personajul emblema al trupei grudge Nirvana si un simbol al perioadei de trecere de la stilul pop/glam rock al anilor `80 la rock-ul alternativ al anilor `90. De altfel, piesa „ Smells like teen spirit ” semnata Nirvana a fost considerata anatema Generatiei X. Multi l-au vazut pe Cobain drept liderul spiritual al generatiei tinere, insa acesta s-a indreptat spre droguri si bautura pentru a face fata presiunii cauzate de media, anilor de depresie si problemelor de sanatate. In 1994, la doar 27 ani, Kurt Cobain a cedat si s-a sincucis, impuscandu-se in cap in apartamentul sau din Seattle`s Lake Washington. A lasat in urma o sotie vaduva, pe Courtney Love si o fetita, Frances Bean Cobain.

Selena – 23 ani

SelenaSelena a fost o senzatie a muzicii latino si pop care a depasit granitele SUA Si-a inceput cariera artistica la 6 ani si intr-un timp relativ scurt a castigat admiratia intregii comunitati latine, succesul ei avand ecouri si in afara S.U.A.

La varsta de 23 ani, artista a fost ucisa de managerul ei, Yolanda Saldivar, in fata unui hotel. Selena a fost impuscata in spate, in momentul in care a incercat sa ia inapoi niste acte obtinute fraudulos de manager. Moartea sa a socat o lume intreaga si nu la mult timp dupa aceea a fost facut si un film autobiografic in care Jennifer Lopez, o alta senzatie latino, a intruchipat-o pe regretata artista.
 

 Aaliyah – 22 ani

AaliyahAaliyah Dana Haughton a fost una dintre cele mai promitatoare staruri ale industriei muzicale R&B. Aceasta si-a inceput cariera fiind ajutata de cantaretul R. Kelly. De pe urma acestei colaborari s-a iscat un mare scandal , producatorul fiind acuzat ca s-ar fi insurat cu Aalyiah desi aceasta avea frageda varsta de 14 ani.

Tanara cantareata nu a avut prea mult timp la dispozitie pentru a aduna laurii ce-i incununau cariera si asta pentru ca la doar 22 ani viata i-a fost curmata in urma unui accident de avion. Mii de fani au plans disparitia subita a artistei care incepuse sa-si faca un nume si in industria americana de film (Romeo Mus Die, Queen of the Damned).

The Notorious B.I.G. – 24 ani

NotoriousChris Wallace, cunoscut de fani sub numele de The Notorious B.I.G., Biggie Smalls sau Big Poppa, a fost considerat o adevarata forta in industria muzicii hip-hop si a carui influenta se resimte si in piesele de gen de astazi. Viata artistului a fost una preserata cu infractiuni si faradelegi. Prins intr-un anturaj dur al muzicii rap, acesta a sfarsit impuscat pe strada de catre rivalii sai. Crima nu a fost nici pana in prezent elucidata, iar biografia si momentul mortii sale vor face subiectul unui film autobiografic ce va avea lansarea anul acesta.

 Tupac Shakur – 25 ani

TupacCa si moartea lui Wallace, si sfarsitul tragic al lui Tupac Shakur a produs furtuna in lumea rap-ului american, avand in vedere ca s-a desfasurat in conditii similare. Multi l-au acuzat de altfel pe The Notourios Big ca ar fi fost implicat in asasinarea talentatului rapper.

Tupac a fost impuscat cu 13 gloante in plina strada de o banda dintr-un clan rival. Dupa 6 zile, acesta a murit la spital in urma une hemoragii interne, la doar 25 ani. Moartea sa a zdruncinat comunitatea rap, multi fani plangandu-l si in ziua de azi. Tupac Shakur a fost si ramane o emblema a industriei acestui gen muzical.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Cauta-ti perechea