Muzica

#electro #cronica #concert #kraftwerk #sala palatului bucuresti #12 iunie 2009

Kraftwerk la Bucuresti - Robotii au rupt-o pe romaneste (cronica de concert)

Concertul Kraftwerk la Bucuresti a fost una dintre cele mai placute surprize in materie de concerte ale acestui an. Recunosc ca am fost usor suspicios in ceea ce priveste show-ul germanilor.

Nu-mi venea sa cred ca ii voi vedea in carne si oase pe cei care au scris o fila, poate cea mai importanta, din istoria muzicii electronice. La fel de rezervat am fost si in ceea ce priveste locul de desfasurare al concertului. Sa nu uitam ca sunetul de la Sala Palatului a jucat de cateva ori feste artistilor care au sustinat concerte acolo.

Insa pana la show-ul Kraftwerk, doritorii de experiente tridimensionale au avut ocazia sa faca cunostinta in premiera cu party-ul 3D Disco. 2 DJ-i isi faceau de lucru pe holul in care se afla garderoba Salii Palatului, in timp ce pe ecranele de langa ei se proiectau o serie de imagini care chiar erau 3D. Insa cu o singura conditie: sa folosesti ochelarii speciali pe care ii primeai gratuit la intrare.

Kraftwerk

In tot acest timp, accesul in sala nu era permis, semn ca inca se mai faceau ultimele pregatiri. Pana sa se dea unda verde, am zabovit si la standul de merchandise cu produse Kraftwerk. Lumea se inghesuia sa cumpere tot ce inseamna Kraftwerk. Tricourile erau principala atractie a standului si s-au dat ca painea calda. Indiferent ca erau negre, albe, rosii sau albastre, erau vanate cu insistenta de fani, iar pretul era unul cat se poate pamantesc: 50 lei.

In cele din urma am intrat in sala unde am mai astepta cateva zeci de minute. Pe la 9 fara un sfert luminile s-au stins, in timp ce o voce metalica anunta prezenta pe scena a “oamenilor-masina”. 4 oameni, 4 pupitre cu laptopuri si controlere, 3 ecrane din care unul de 64 de metri.

Boxe multe, sunet zid

In ceea ce priveste sunetul sustin cu tarie ca niciodata in istoria sa, Sala Palatului nu a mai avut parte de o sonorizare care sa sune “zid”. Sunetul se auzea bine, indiferent ca te afla in fata scenei, in stanga/dreapta ei sau in spatele salii. Da, a fost chiar sunet quadrofonic, asa cum anuntasera organizatorii, sala fiind practic impanzita de boxe si subwoofere.

Nemtii au inceput in forta cu “Man machine”. Romanii au stiut cum sa-i intampine pe nemti: cu mii de aplauze, repetate dupa fiecare piesa. Calculatorul si in general tot ce era legat de tehnologie a fost prezent la fiecare pas (“Computer love”, “Home Computer”, “It’s More Fun To Compute”, “Elektro Kardiogramm”)

Bicicleta sau tren?

Kraftwerk

Elementele vizuale au fost o incantare pentru ochiul publicului, fiind practic o completare a muzicii. In timp ce in difuzoare rasuna “Trans Europe Express”, pe ecrane alerga cu viteza gandului, trenul care batea in lung si-n lat Europa in anii ’70-‘80. Dupa ce am mers cu expresul, am pornit intr-o calatorie virtuala pe “Autobahn”, ba chiar am ajuns si in tara lui Voltaire. Am fost partas pret de cateva minute la marsul ciclistilor francezi, carora Kraftwerk le-a inchinat piesa “ Tour De France ”.

Chiar daca muzica Kraftwerk este robotizata, minimala, electronizata, elementul uman a fost prezent si el in show-ul germanilor, insa intr-o proportie vizibil mai mica. La “The Model” Kraftwerk au adus prin intermediul ecranelor din spatele lor femei. Multe femei. Blonde, brunete, frumuseti care defilau pe podiumul de premiere in secvente alb-negru.

Vitamine pentru toti

"Vitamin” a fost o explozie de tot soiul de pastile, care au pus stapanire pe ecranele de pe scena. Practic, toate vitaminele, aspirinele si alte pilule isi gasisera loc acolo. Cu aceasta ocazie am descoperit ca nici chimia cu care eram chinuiti in liceu nu mai pare asa de grea atunci cand ti-o preda Kraftwerk.

Kraftwerk

In ciuda unei aparente raceli oarecum impuse de muzica lor, cei de la Kraftwerk au comunicat cu publicul. Zambetul din coltul gurii lui Ralf Hutter a fost un semnal ca trupa este pe aceeasi frecventa cu spectatorii. Surpriza de proportii la piesa “Showroom Dummies”. Kraftwercii ne-au facut cel mai simplu si cel mai bine primit cadou.  Povestea manechinelor care evadeaza din vitrine si ies la plimbare prin oras a capatat pret de cateva secunde o tenta mioritica, cateva versuri fiind cantate intr-o romana surprinzator de corecta: "Umblam prin oras/ Suntem manechine/Mergem in club /Vrem sa dansam".

Invazia robotilor

Un show Kraftwerk nu ar fi complet fara “The Robots” (atat melodia, cat si prezenta fizica a acestora). Printr-un hocus pocus, membrii grupului s-au transformat cat ai clipi in 4 roboti care isi sincronizau miscarile in ritmurile muzicii.

Kraftwerk

“Music Non Stop” a fost piesa cu care Kraftwerk si-au incheiat recitalul de peste 90 de minute. Pe beat-urile piesei rand pe rand, fiecare membru parasea scena, nu inainte de a  saluta publicul inclinandu-se, insa fara a rosti niciun cuvant.

Kraftwerk la Bucuresti a fost un concert care pe viitor il recomand drept model oricarui organizator de concerte de pe plaiurile noastre: sunet, lumini, proiectii video de nota 10. Ce trebuie sa faci pentru a putea oferi aceste lucruri? Sa fii profesionist de la A-Z, sa nu te uiti la bani atunci cand e vorba de calitate si, nu in ultimul rand, sa tratezi cu respect publicul care iti cumpara biletele.

Foto : George Popescu, Alex Barbulescu 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Cauta-ti perechea